IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В София отварят най-големия център за дългосрочни грижи в Югоизточна Европа

Комплексът ще се простира на площ от 35 декара в подножието на Витоша

18:01 | 09.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Комплекс от 21 сгради с обща площ 33 хил. кв. м предстои да се превърне във водещия доставчик на услуги за дългосрочни грижи и рехабилитация в Югоизточна Европа. Базата на Blocks Health and Social Care (Блокс) е проектирана на площ от 35 декара в подножието на Витоша и включва 13 еднофамилни къщи за настаняване на възрастни хора от семеен тип, хоспис, медицински център и център за грижа за паметта с възможност за настаняване или прием на дневна база, които вече приемат обитатели и пациенти. През 2021 г. предстои да бъде открита и модерна болница за рехабилитация, съобщава компанията, която стои зад проекта.

Наред с комплекса, концентриран върху грижата за физическото, психическо и емоционално състояние на пациентите и обитателите, Блокс предлага и домашни специализирани грижи, съобразени с нуждата на отделния човек. Стаите в хосписа са оборудвани с високотехнологични медицински легла с антидекубитални матраци и собствена кислородна инсталация.

“Създадохме този проект с амбицията да го превърнем в синоним за изключителна грижа към възрастното население и да въведем най-съвременните стандарти и практики в нашите домове и центрове“, коментира Илиан Григоров, основател и изпълнителен директор на Блокс. Център Център

В напреднала фаза на строеж е модерен център за рехабилитация, който включва болница със 100 легла и център за извънболнична помощ. Създателят на проекта има амбицията през 2021 г. в рехабилитационната болница за първи път в България да бъдат предложени технологии като антигравитационни пътеки, басейн за хидротерапия и водна бягаща пътека, както и високотехнологични роботизирани апарати за раздвижване. В подготовката и изграждането на тези услуги Блокс си сътрудничи с най-престижния център за рехабилитация в света – Шърли Райън Абилити Лаб (Shirley Ryan Ability Lab), който е номер 1 в САЩ през последните три десетилетия и с най-голям изследователски бюджет в света в тази област. Проектът на сградата е дело на специализираното архитектурно студио за болници HKS Architects.

„Безспорна е нуждата от добра среда и професионални  грижи за хората, страдащи от различни заболявания. За мен е много важно, че с тази задача се ангажират не само институциите, но и бизнесът и организации, които имат опит, експертиза и желание да направят най-доброто, за да се чувстват по-добре техните пациенти“, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова. Център Център

Целта на комплекса е да предоставя цялостно и иновативно решение в областта на рехабилитацията, дългосрочните и палиативни грижи съобразно последните световни стандарти. Според създателите на проекта около 45% от хората, изписани от болница в развитите страни, постъпват в специализирано място за продължение на лечението.

„Демографските характеристики на населението у нас предполагат завишена нужда от целенасочено развитие в сферата на палиативната грижа. Около 1,5 милиона българи са на възраст над 65 години, 200 хил. от тях са над 80-годишна възраст. Средният брой легла за дългосрочна грижа в ЕС е 750 на всеки 100 хил. души, а в България тази цифра е едва 30", отбелязват от Блокс.

Компанията е основана през 2018 г. с цел разработване на платформа за инвестиране в услуги за рехабилитация и дългосрочни грижи в Югоизточна Европа. Зад изграждането на комплекса стои инвестиционната компания Darzalas Capital със седалище в Люксембург, която е мажоритарен собственик. Компанията е създадена да инвестира в здравеопазването и свързаните с него бизнеси в Югоизточна Европа. Неотдавна тя е придобила 89,9% от акциите на Центъра за медицинска рехабилитация Filoktitis, най-голямото частно заведение от този тип в Атина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
kony
преди 3 години
Кой ще плаща за услугата? Качеството си има цена. Или ще обслужваме богати чужденци за български заплати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още