IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook обвини Apple в злоупотреба с пазарно положение

Социалната мрежа и част от технологичните гиганти приветстваха новото законодателство, подготвяно от ЕС

17:23 | 16.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

След като приветства предложените нови правила на Европейската комисия (ЕК), Facebook обвини Apple, че използва властта си, за да „вреди на разрабочици и потребители“, пише CNBC.

Новите правила, известни като Закон за цифровите пазари (DMA) и Закон за цифровите услуги (DSA), имат за цел да държат технологичните гиганти под око. Законът за цифровите пазари включва правила за платформите, които контролират достъпа до част от услугите в дигиталния сектор (т.нар. gatekeepers), а вторият е свързан с незаконното и проблемно съдържание и призовава платформите да свалят подобни публикации бързо.

„Надяваме се, че Законът за цифровите пазари ще постави ограничения и на Apple”, коментира говорител на Facebook. „Apple контролира една цяла екосистема от устройства до магазин за приложения и приложения, като използва тази власт, за да ощетява разработчици и потребители, както и големи платформи като Facebook”.

Apple не е отговорила веднага на запитванията на CNBC за коментар. ЕК твърди, че може да налага глоби на въпросните платформи с до 10% от глобалния им годишен оборот, ако нарушават предложените правила. За Apple това ще означава сума от около 26 млрд. долара.

Apple и Facebook влязоха в спор, откакто компанията на Тим Кук обяви, че въвежда инструмент за неприкосновеност, който позволява на потребителите да блокират възможността на рекламодателите да ги следят в различни приложения. Когато тази опция беше обявена, Facebook, която печели от продажбата на реклами, заяви, че от това решение ще пострадат разработчиците. Apple отговори: „Когато инвазивното следене е ваш бизнес модел, обикновено не приветствате прозрачността и избора на клиентите“.

Facebook, която притежава и Instagram, и WhatsApp, от години се бори да овладее дезинформацията, речта на омразата и екстремисткото съдържание в платформите си. 

Предложените закони, които трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент, бяха приветствани от технологични фирми като Spotify, която заведе антитръстово дело срещу Apple през 2019 г. Тогава тя заяви, че Apple Music има „несправедливо предимство“ спрямо конкуренти.

„Законът за цифровите пазари е значителна стъпка към по-добри иновации и конкуренция на справдливи начала на европейския пазар“, коментира Хорасио Гутиерес, ръководител глобални въпроси и главен юридически директор на Spotify.

TikTok, която често е критикувана за съмнително съдържание в платформата си, също одобри новите правила. Каролин Гриър, директор отношения с правителства и публични политики на TikTok в Брюксел, коментира :“Ясно е, че тези платформи играят важна роля в обществото и правилно те да са прозрачни и държани под отговорност“.

Шинейд Максуини, вицепрезидент публични политки в Twitter за Европа, Близкия изток и Африка, заяви, че нейната компания приветства новите закони и че те се появяват в „критичен политически момент“ в Европа и в света.  

Google, която е обвинявана, че се опитва да потиска фирми от други индустрии и че позволява публикуването на проблемни материали в YouTube, не е толкова положително настроена към новите правила. „Притеснени сме, че те изглеждат насочени към няколко конкретни компании и усложняват разработката на нови продукти за подкрепа на малкия бизнес в Европа“, коментира Каран Бхатия, вицепрезидент на Google, отговорящ за отношенията с правителствата и публичните политики.  

Amazon, която допринесе за гибелта на някои физически магазини, отказва да коментира. Вместо това посочва публикация в блога на компанията на Ксавие Гармбоа, вицепрезидентът по търговията на дребно в ЕС, където е изложена общата позиция на компанията.

„Споделяме амбицията на Европейската комисия да премахне бариерите, така че потребителите и бизнесите от всякакъв мащаб да могат да се възползват в пълна степен от единния европейски пазар“, гласи публикацията от 3 декември. „От интерес на европейските потребители е, че... политиката продължава да дава възможност за творчество, докато гарантира, че за всички компании се прилагат едни и същи правила“, казва още публикацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Facebook обвини Apple в злоупотреба с пазарно положение Това е рядък черен хумор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още