IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дипломат от кариерата е изборът на Байдън за директор на ЦРУ

Уилям Бърнс е работил 33 години в държавния департамент, а в момента е начело на Фондация Карнеги за международен мир

15:01 | 11.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Уилям Бърнс. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Уилям Бърнс. Снимка: Bloomberg L.P.

Джо Байдън ще предложи за поста директор на ЦРУ бившият дипломат от кариерата Уилям Бърнс. Това съобщи днес избраният за президент на САЩ, цитиран от БТА.

Шейсет и четири годишният Бърнс е бивш заместник-държавен секретар с 33-годишна работа в Държавния департамент по време на президенти както демократи, така и републиканци.

През 1982 г. става част от редиците на Държавния департамент. Той служи като посланик в Русия по времето на президента Джордж Буш-младши, като е заемал длъжността и в Йордания. По-късно Бърнс е бил и помощник-държавен секретар по политическите въпроси, преди да бъде прехвърлен на поста заместник-държавен секретар през 2011 г., посочва Bloomberg.

Напуска външнополитическото ведомство през 2014 г., за да оглави мозъчния тръст Фондация Карнеги за международен мир, който пост заема досега.

След като Донълд Тръмп става президент, Бърнс запазва мълчание, но през миналата година започва да пише критични статии срещу администрацията на Тръмп, публикувани престижното дипломатическо списание Foreign Affairs и други издания.

Самият Джо Байдън заявява: „Бил Бърнс е изключителен дипломат с десетилетия опит на световната сцена в опазването на безопасността и сигурността на нашия народ и нашата страна“.

Бърнс бе спряган за възможен държавен секретар в евентуалния кабинет на Хилари Клинтън, ако бе спечелила президентската надпревара през 2016 г., както и едно от възможните имена за същата позиция в кабинета на Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още