IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как манията GameStop се отрази на един борсово търгуван фонд?

Този тип търговия подчертава как манията за фаворитите от WallStreetBets може да стимулира ценообразуването при други инвестиции, пише Wall Street Journal

13:42 | 22.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Tiffany Hagler Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler Geard/Bloomberg

GameStop манията преля към популярен борсов фонд, след като лудостта от WallStreetBets започна да надхвърля акциите в социалните медии, пише Wall Street Journal.

Фондът SPDR S&P Retail ETF на State Street е създаден през 2006 г., за да предостави на инвеститорите широка експозиция към собственици на търговски центрове. Акциите му поскъпват с 23% тази година, като надминават ръста от 4% на S&P 500, въпреки несигурната перспектива пред търговците на дребно. Акциите на GameStop в един момент тази година обаче представляват 20% от фонда на State Street.

Зад тези печалби стоят трейдъри, които се събират в социални медийни платформи като форума на Reddit WallStreetBets и чийто ентусиазъм превърна тази инвестиция в скоростно влакче в увеселителен парк.

На 27 януари GameStop записа впечатляващ ръст на пазарната си оценка от 135%, след като главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск писа в Twitter, че акцията е „Gamestonk“. Фондът на State Street скочи с 42% същия ден. На следващия ден акциите на GameStop паднаха с 44%, а фондът – с около 9%. На 28 януари фондът претърпя най-големия си еднодневен отлив от повече от десетилетие, според FactSet.

Три четвърти от парите във фонда изтекоха, което е около 506 млн. долара за обратно изкупуване. Според някои анализатори трейдърите бързат да ликвидират фонда, чиято цена на моменти се търгува с отстъпки, рядко срещани в тази част на света, за да се възползват от основните акции на GameStop.

Този тип търговия подчертава как манията за фаворитите от WallStreetBets може да стимулира ценообразуването при други инвестиции заради инвеститори, търсещи диверсификация на портфейла и целенасочена експозиция към индустриалните сектори.

Комсън Силапачай, вицепрезидент по изследванията за портфейлната стратегия на Sage Advisory, коментира, че фирмата му е закупила акции на фонда миналата година като начин да спечели от ръста в електронната търговия и ги е продала миналия месец с печалба. Той посочва, че компанията се стреми да инвестира в циклично икономическо възстановяване, но няма да използва този борсово търгуван фонд (ETF) за това.

От гледна точка на пазарите връзката между акциите на GameStop и ETF-а на State Street е по-скоро функция, отколкото грешка. ETF-те са „кошници“ с ценни книжа, като взаимни фондове, търгуеми в рамките на деня на борсата. Това създава връзка между цената на акциите на фонда и стойността на базовите ценни книжа, от които разумните трейдъри могат бързо да се възползват, за да спечелят.

Инвеститорите могат да купуват и продават акции на ETF-те по всяко време, когато пазарът е отворен. Емитентите на борсово търгувани фондове, като State Street, разчитат на упълномощени участници да управляват предлагането на акции от фонда и да поддържат цените в съответствие с нетната стойност на активите или сумата от претеглената стойност на съставните акции.

Като цяло фондът на State Street се търгува в рамките на 0,03% от нетната стойност на активите, според FactSet. На 28 януари обаче фондът се търгуваше с отстъпка от 3,1% веднага след отварянето на пазара, тъй като акциите на GameStop бяха спрени на Нюйоркската фондова борса. Фондът се търгуваше с отстъпки от нетната стойност на активите през по-голямата част от сесията заради множеството спирания на търговията с GameStop.

„GameStop стана толкова тежка категория във фонда, че създаде прекъсване на връзката между стойността на ETF и основната кошница“, казва Мохит Баядж, директор ETF решения за търговия в WallachBeth Capital.

Упълномощени участници в крайна сметка са получили приблизително 370 хил. акции на GameStop чрез обратно изкупуване на акции на фонда, според Мат Бартолини, ръководител изследвания в Америка за State Street Global Advisors.

Огромното влияние на GameStop във фонда отчасти отразява гигантското му рали, но от друга страна и практиката на ETF-а да приравнява приблизително фирмите в индекса, който проследява. Купувачът на акции в ETF на дребно, за разлика от тях, обикновено получава приблизително същото количество Amazon като GameStop въпреки разликата в пазарната стойност между двете акции.

Въпреки че яростта по отношение на акциите на GameStop изглежда намаля, други акции, включени във фонда, остават фаворити на WallStreetBets. Например Magnite Inc., рекламна технологична компания, която поскъпна 4 пъти през последните три месеца и в момента е вторият по големина холдинг в състава на фонда след GameStop.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още