IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делото за видеонаблюдение на изборите може да стигне до съда в Люксембург*

ВАС остави без разглеждане искането за спиране на забраната за снимане на броенето на бюлетини

16:34 | 02.04.21 г. 1
Делото за видеонаблюдение на изборите може да стигне до съда в Люксембург*

Делото за видеонаблюдение на изборите може да стигне до съда в Люксембург, след като от Комисията за защита на личните данни искат преюдициално запитване, стана ясно от позиция на институцията, цитирана от БТА.

Председателят на КЗЛД Венцислав Караджов поиска от Върховния административен съд да спре делото до евентуално решение дали ще се пита съдът на ЕС.

Според Караджов съдът в Люксембург трябва да реши този казус, защото за първи път се поставя въпрос за пряка неприложимост на европейския регламент за защита на личните данни. Той намира решението на административния съд в София, който позволи снимането, за незаконосъобразно.

„Броенето на бюлетините може да бъде снимано, но по определен ред“, поясни Караджов и допусна, че това може да стане с промяна в Изборния кодекс.

Заради кратките срокове Централната избирателна комисия се оказа нередовно призована по делото днес.

От "Демократична България" заявиха, че с оглед на обществения интерес е важно до деня на вота да има решение по делото.

В крайна сметка Върховният административен съд (ВАС) не даде ход на делото и така процесът продължава на 14 април.

На извънредно заседание тричленният състав на ВАС остави без разглеждане искането за спиране на изпълнението на обжалваната част от акта – съвместни указания на ЦИК и КЗЛД относно обработването и защитата на личните данни, приети на 8 февруари 2021 г.

Съдът е преценил, че не е налице процесуална възможност за произнасяне по същество на заявеното искане, съобщиха от съдебната институция. То възниква след сезиране на съда с позоваване на нови факти и обстоятелства, каквито в случая липсват, и поради това искането е недопустимо, приемат върховните магистрати.

Според тях датата на изборите е станала известна още с публикуването в Държавен вестник на указа на президента за определяне на датата за провеждане на изборите – 4 април.

Произнасянето на съда, в какъвто и да е смисъл, подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС, но не може да влезе в законна сила до провеждане на изборите на 4 април.

Искането за спиране на изпълнението на указанията за обработката и защитата на личните данни беше направено за първи път днес по време на открито съдебно заседание от „Демократична България - Обединение“. Със свое решение от 15 март 2021 г. Административен съд София – град разреши провеждането на видеонаблюдението след края на изборния ден, но Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни го обжалваха пред Върховния административен съд.

*Материалът е актуализиран с решението на ВАС в 18,30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
vaskodd
преди 3 години
Ами да се закриват имената от предизборните списъци или направо да се преброяват гласувалите от списъците зад параван! Важно е да се вижда броенето на бюлетините и сравнението на бройките бюлетини-списъци. То голяма трагедия е за управляващите че ще има някакво видеонаблюдение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още