IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните медии: Борисов трудно ще сформира правителство

България навлиза в период на неизвестност, докато политиците преговарят за някакво правителство, но е рано да се говори и за нови избори, според анализатори

11:41 | 05.04.21 г. 46
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Управляващата партия ГЕРБ изгуби позициите си след изборите в България в неделя, а българите пратиха три нови партии в парламента, които до голяма степен подкрепят антикорупционните протести от миналото лято. ГЕРБ все пак остава най-голямата политическа сила, но трудно ще състави правителство.

Това обобщават световните медии за парламентарния вот вчера.

Euractiv.com посочва, че според предварителните официални резултати първа е коалицията на Бойко Борисов ГЕРБ-СДС, която получава малко под 24% от гласовете. На изборите през 2017 г. получи една трета от гласовете, припомня медията.

На второ място излиза „Има такъв народ“ на телевизионния шоумен Слави Трифонов с почти 20%. Българската социалистическа партия (БСП) е на трето място с под 15%. Четвърта е Демократична България с около 11%, на пето място е Движение за права и свободи (ДПС) с под 9%, а на шесто – „Изправи се! Мутри вън!“ (ИСВМ) с около 5%.

Според предварителните резултати националистическата партия ВМРО на Красимир Каракачанов, която беше по-малък коалиционен партньор на ГЕРБ, не успява да премине бариерата от 4% за влизане в Народното събрание.

Бариерата за влизане в парламента не преодолява и друга националистическа формация - тази на бизнесмена Веселин Марешки в коалиция с партията на Валери Симеонов НФСБ.

Според анализатори гласоподавателите са ударили шамар на силите, които бяха представени в доскорошния кабинет, особено за ГЕРБ и опозиционната ѝ партия БСП, която пък се надяваше на много по-добри резултати.

Голямата изненада е успехът на „Има такъв народ“, особено сред българите в чужбина, която вероятно ще получи мандат за съставяне на правителство. Според конституцията силата, спечелила изборите, ще се опита първо да сформира правителство, но е много малко вероятно Борисов да събере подкрепа за коалиция.

Партията на Слави Трифонов заяви, че ще влезе в коалиция с другите две сили, представляващи протестите - Демократична България, водена от проевропейския реформистки политик Христо Иванов, и ИСМВ на Мая Манолова, бивш омбудсман и бивш народен представител от БСП. Трите партии обаче не могат да сформират мнозинство в 240-местния парламент.

Манолова е единствената сред трите сили, която допуска възможността да влезе в коалиция с БСП.

Партията на Трифонов на практика се покри по време на кампанията, след като лидерите ѝ отказаха да участват в предизборните дебати. Кампанията си политическата сила водеше чрез собствения си телевизионен канал. В изборната нощ пък Трифонов обяви, че има симптоми на коронавирус и се е изолирал.

Борисов направи изявление, в което призова за правителство на единството, за което предложи своя опит. БСП обявиха, че ще коментират след обявяване на официалните резултати.

Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
да се сещаш в австрия подобен скандал с медии и харчене на пари ... ?! наскоро в немско също ... ?! ами в испания с краля ... ?! за италия да не започваме ... :))) ... значи корупцията си върви откакто свят светува и ще си върви и след нас . аз , ти , или всички ние тук от форума няма как да я премахнем . можем да опитваме да я ограничим постепенно ...първо политик не трябва да бъде обидна дума , както "другарете с ц.ър.вулите" я наложиха . политик трябва да е човек даващ средносрочни решения и планиране . второ трябва пълна прозрачност на решенията и изпълнението им . и не на последно място трябва добър филтър на входа в поликата ... лесно е за писане , но е доста сложно за прилагане . Бащицата работи през севдаТВ , него му не требват медии , има си фейсбук , просто забрави кога да слезне достойно от влака(джипа) ... не че е много късно де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 3 години
Със сигурност ще ги харчи по разумно от мутрата.... и парламент нямаше, нека бъдем сериозни. Сега кой оказва контрол ...никой !Каскета ще контролира Радев, нали е човек на Мутрата!Да..пандемия... добре че ми припомни, Мутрата отваряше и затваряше така че точно сега да сме в пика на заразата, зада може да има по ниска активност от ниската по принцип и да може корпоративния му вот да има по голяма тежест ... и въпреки това Мутрата загуби почти половината гласове от миналите избори... освен свързани с него други не гласуват за него !Ако има нови избори след 3 месеца, даже няма да се очудя ако Мутрата изпадне извън топ 3, само хората по малките населени места да спрат да се страхуват от него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
Както вече споменах пари има, просто трябва да си ги приберем обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
*тъмнo зeления
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
Кви пари, бе джанъм? Има си обезщетения за безработица, за болест. Правила при извънредно положение си имаше и преди ковида.Какво подпомагане какви пет лева? Що си мислите, че всеки е длъжен да ви танцува на хорото дето ви го тананика оня *** етиопец от женева?Хайде стегнете се малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 5
georgi_shum
преди 3 години
И да добавя - бб работи с парламент - добър или лош го е имало. Има кой да гласува закони. Има кой да гласува бюджет. Има кой да упражнява някакъв, пък дори и било то проформа контролВ пандемия сме - как служебно правителство ще харчи пари за подпомагане, медицинска помищ, ваксини, парите от възстановителния пакет на ЕС? С чия санкция, на Радев ли? Кой ще им оказва контрол? Кой ще го е избрал въобще за това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 3 години
да... като чета написаното... определено по добре без фондове :):)изпуснал си, хващане на медии, купуване на власт.. корупция !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 3 години
Това ми звучи като плашилото Ви до оня ден... Гласувайте за Мутрата зада не дойдат комунистите... и накрая комунистите даже са по злеее от Мутрата! ... ей така и с Резидента... ще си назначи правителство, и ще си иде без нищо да стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
хехе ... пишеш , пишеш , па туко изръсиш некоя пробита опорка ... :))) ... я потърси с какви машини е гласувано във венецуела ... и това за еврофондовете не го ръси толкова безотговорно . *** до сръбско , македоснко и албания и виж мизерията без еврофондове ква е и после се върни у нас ... пречиствателни станции , водопроводи , рехабилитация на пътната мрежа , нови пътища , рехабилитация на електропроводите , нови електропроводи , повишаващите и понижаващите трансформатори , библиотеките , читалищата , програмите за преквалификация , пари за безработни , саниране на сгради , училищата , централните градски части на всички по-големи градове в БГ , бърза помощ , аварийните служби , полиция , армия , поетапно ремонтиране и оборудване на болниците , управлението на бо.кл.ука ... айде слез на земята и излез от пашкулчето на дървените опорки ала дядя вова ... :))) ... халал да са му на царя там неколкото хиляди кубика гора дето завлече , ще израсте пак ... без еврофондовете тука нема ти казвам каква мизерия и разруха щеше да бъде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
Резидента няма да упправлява... закона не му дава това право. Евентуално някво служебно правителство за 2-3 месеца... На базата на какво реши че той ще е по авторитарен от Боко? Щото Каскета е с него или щото Шиши е с него ?Резидента няма да може да промени закон, няма пари ... няма Шишита ... няма Каксети зад него ... как точно ще управлява авторитарно?Ей това даже и герберския *** Ватника не може да го отговори :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още