IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните медии: Борисов трудно ще сформира правителство

България навлиза в период на неизвестност, докато политиците преговарят за някакво правителство, но е рано да се говори и за нови избори, според анализатори

11:41 | 05.04.21 г. 46
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Управляващата партия ГЕРБ изгуби позициите си след изборите в България в неделя, а българите пратиха три нови партии в парламента, които до голяма степен подкрепят антикорупционните протести от миналото лято. ГЕРБ все пак остава най-голямата политическа сила, но трудно ще състави правителство.

Това обобщават световните медии за парламентарния вот вчера.

Euractiv.com посочва, че според предварителните официални резултати първа е коалицията на Бойко Борисов ГЕРБ-СДС, която получава малко под 24% от гласовете. На изборите през 2017 г. получи една трета от гласовете, припомня медията.

На второ място излиза „Има такъв народ“ на телевизионния шоумен Слави Трифонов с почти 20%. Българската социалистическа партия (БСП) е на трето място с под 15%. Четвърта е Демократична България с около 11%, на пето място е Движение за права и свободи (ДПС) с под 9%, а на шесто – „Изправи се! Мутри вън!“ (ИСВМ) с около 5%.

Според предварителните резултати националистическата партия ВМРО на Красимир Каракачанов, която беше по-малък коалиционен партньор на ГЕРБ, не успява да премине бариерата от 4% за влизане в Народното събрание.

Бариерата за влизане в парламента не преодолява и друга националистическа формация - тази на бизнесмена Веселин Марешки в коалиция с партията на Валери Симеонов НФСБ.

Според анализатори гласоподавателите са ударили шамар на силите, които бяха представени в доскорошния кабинет, особено за ГЕРБ и опозиционната ѝ партия БСП, която пък се надяваше на много по-добри резултати.

Голямата изненада е успехът на „Има такъв народ“, особено сред българите в чужбина, която вероятно ще получи мандат за съставяне на правителство. Според конституцията силата, спечелила изборите, ще се опита първо да сформира правителство, но е много малко вероятно Борисов да събере подкрепа за коалиция.

Партията на Слави Трифонов заяви, че ще влезе в коалиция с другите две сили, представляващи протестите - Демократична България, водена от проевропейския реформистки политик Христо Иванов, и ИСМВ на Мая Манолова, бивш омбудсман и бивш народен представител от БСП. Трите партии обаче не могат да сформират мнозинство в 240-местния парламент.

Манолова е единствената сред трите сили, която допуска възможността да влезе в коалиция с БСП.

Партията на Трифонов на практика се покри по време на кампанията, след като лидерите ѝ отказаха да участват в предизборните дебати. Кампанията си политическата сила водеше чрез собствения си телевизионен канал. В изборната нощ пък Трифонов обяви, че има симптоми на коронавирус и се е изолирал.

Борисов направи изявление, в което призова за правителство на единството, за което предложи своя опит. БСП обявиха, че ще коментират след обявяване на официалните резултати.

Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 5 rate down comment 4
georgi_shum
преди 3 години
Резидента, не е печелил да управлява! А той това иска да прави - иска да съди, коли и беси! Ако иска това - да се яви на парламентарни избори, да ги спечели и да го прави!И стига с тия държавни служители и корпоративен вот - да имат не повече от 5 % тежест!Независимо какви хора гласуват за бб - той печели! И аз не го харесвам, но печели и докато го прави в общопризнати от всички свободни избори, не е редно да бъде тотално и брутално изключвам от политическия живот. Трябва да бъде избутан от властта, постепенно с добри, закони и алтернативни политически. практики от други политически обекти!За да изчезне в един момент както НДСВ както ти каза. Другото само ще докара още по голямо авторитарно и даже тоталитарно зло и от него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
Това да не ти е Венецуела!В момента гласуваме с машини, с които е гласувала Венецуела 2018.Така, че що се отнася за машинния вот - ДА, Венецуела сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
То работи без парламент ...---Сегашното също работеше без парламент, е и ? После така е написано в Конституцията... и не са 25% от хората, моляти се! Но ако ще говорим така, припомни ми Резидента с колко % от хората в директен (мажоритарен) избор спечели!Тия 25% са предимно държавни служители, корпоративен вот... строителчета които са силно зависими от кражбите му и тнт. Не съм казал че не стават... но те гласуват за него защото имат пряк интерес.... дай да видят че не е вечен и да видиме дали на следващите избори няма да тръгне по пътя на НДСВ... Няма как да стане по авторитарен кабинет от мутренския, Прокуратурата е зад тях ! ... даже ми даде още един аргумент за Чорапа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
Какъв путин за цар бе, ти нещо откачи ли??---току що ти предложи нещо подобно, с желанието ти за мажоритарни избори... искаш Мутрата да ни е цар до живот ! А мутрата е човек на Путин... та викам да махнем посредника и направо да си викнем боса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Не ни трябвало правителство, не ни трябвали фондове...продължавай, продължавай....:) Класически избирател на Костя Копейкин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Много вярно.Само в едно нещо не вярвам - че коалиция е възможна при сегашните резултати.Всъщност и след следващите избори ситуацията ще е същата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
Кво значи да кара влака? Нали има администрация? Трудничко и е да работи без началник ли кво?Защо ни е правилтелство, което освен да подписва празни чекове на *** и пульо, друго не прави? Не, мерси.Когато няма консенсус за правителство, по-добре да го няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 6
georgi_shum
преди 3 години
Омразата ти към Бойко е донякъде разбираема, но те замъглява. Няма как служебно правителство да е добро за гражданите. То работи без парламент и по волята и програмата на 1 човек, които не е избиран да държи изпълнителната власт от никого. И целта му е само да подготви нови избори! А в момента трябва да има, кой да кара влака пълноценно! Не може и с лека ръка да кажеш на 25 % от хората, които все пак са избрали отново първата политическа сила - вие не ставате за нищо.В случая - според мен за всички най добре е правителство с максимална подкрепа от всички без ДПС, чиято ясна цел и програма е да управлява до края на лятото с цел да управлява пандемията , да приеме нов изборен кодекс, и да подготви избитите 2 в 1. Без да се стига до служебен кабинет на чорапа, които е с още по големи диктаторски и авторитарни наклоности и от ББ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Какъв путин за цар бе, ти нещо откачи ли??В Литва, държава от нашия калибър, избирателната система е 50% партийна и 50% мажоритарна.И стандарта им е по-височък от нашия чувстително.Мажоритарния вот е решение, особено в ситуацията ни на изтъркани неможачи, масово заливащи партиите.Но сигурно ще ме опровергаеш - как според теб ще изглежда следаващата коалиция? Ама конкретно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
Той и бацко ти снощи се опита да каже нещо подбно.. предлагал бил мир.Айде моля ти се..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още