IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Ганев: Не се очаква промяна в цените при приемане на еврото

Трудно е да кажем дали влизането в еврозоната ще стане през 2024 г., може да е няколко години след това, посочи икономистът от ИПИ

10:36 | 07.07.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Не се очаква някаква промяна в цените при приемане на еврото. В това увериха по bTV старши икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев и председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

„Документът за влизането в еврото е чисто административен. Трудно е да кажем дали ще стане през 2024 година – може и да е няколко години след това, посочи Петър Ганев. – Свикнали сме да обръщаме лева в евро. Българинът е свикнал да работи с евро.“

Според него няма никакъв проблем, че никой не казва какъв ще е курсът на обръщане на лева към еврото. Той дори определи това като "скучен въпрос".

„Курсът е един и същ от 20 години – 1,953 и т.н., пише го на официалния сайт на БНБ, припомни той и допълни, че закръгляне ще има при цени от сорта 1,98 евро.

Икономистът обаче прогнозира, че се очаква по-висока инфлация в Европа заради по-големите задължения около ковид кризата.

„Ние като догонваща страна ще имаме по-висока инфлация“, коментира той.

Петър Ганев отбеляза, че парите в банката „ще се сменят и превалутират“ и е вероятно в дългосрочен план да видим по-ниски лихви.

Според Димитър Маргаритов обръщането на сметките в банковите карти ще е автоматично – при необратим фиксиран курс.

„Няма да има загуби при обръщане, както сега ако направите това в Гърция. Цените ще са и в лева, и в евро за една година. Другото важно нещо – първите шест месеца банките са длъжни да обръщат левовете в евро“, каза Маргаритов.

Комисията за защита на потребителите обеща да състави списък с черните търговци – тези, които надуват цените след влизането в еврозоната.

„Ще следим за правилното превалутиране. Тези, които сме хванали в нарушение ще бъдат публично показани. Да не се остава с впечатление, че Комисията за защита на потребителите ще е някакъв регулаторен орган – няма как да стане, но ние ще дадем гласност за нарушителите“, обясни Димитър Маргаритов.

Той потвърди, че кампанията "Честен търговец", която КЗП ще започне заради въвеждането на еврото в България, ще има начин да информира за некоректни търговци, хванати в нарушение. В правомощията на КЗК е да проверява дали те „смятат правилно“ и това ще е и единствената санкция, която Комисията ще налага.

По думите на експертите няма да има проблеми със смяната на софтуера на търговците.

Investor.bg припомня, че Националният план за въвеждане на еврото е представен за обществено обсъждане в правителствения портал Strategy.bg. Той предвижда безплатно превалутиране на парите в сметките от левове в евро и етикети с две цени в магазините. В Плана не е записан фиксираният курс лев - евро.

През първия месец от деня на въвеждането на еврото и двете валути ще са в обращение едновременно. Така, ако страната ни се присъедини към еврозоната на 1 януари 2024 г., до края на месеца лев и евро ще бъдат заедно платежно средство. После остава само еврото.

От датата на членство в еврозоната всички разплащателни и спестовни сметки, както и депозити, ще бъдат автоматично и безплатно превалутирани в евро.

Шест месеца от датата на въвеждането на еврото кредитните институции и „Български пощи“ ще обменят безплатно на каса пари от левове в евро. Следващите шест месеца ще могат да налагат такса за услугата. БНБ ще обменя без такса банкноти и монети за неограничено време.

Година след въвеждането на еврото на етикетите в магазините ще пише и двете цени в евро и лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 2 години
изобщо не си наясно с легалната технология за преемане на еврона!ПЪРВО, ТРЕБВА КОНСЕНСУС МЕЖДУ СТРАНИТЕ В ЕВРОЗОНАТА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ПРЕЕМЕ ЕВРОНА!Въз основа на тоз консенсус, България предлага, а зоната приема КУРС НА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ!България може да предлощи 1.9, еврозоната казва: натрупаната инфлация при вас, от момента на подаване на молбата за еврона е 50%-100%-200%....въз основа на това предлагаме курс 1 към 10, примерно.БЪЛГАРИЯ ИЛИ ПРИЕМА КУРЦЪТ ИЛИ НЕ ПРИЕМА ЕВРОНА!ЗА ПОЛОВИН ЧАС, С ПОДПИС НА ПРЕМИЕРЧЕТО, МОЖЕ ДА ОБЕЗЦЕНи ЛЕВЪТ В ПЪТИ! И ТО, ТОЧНО НА ФИНАЛА.50 ГОДИНИ БОРД - НЕМАТ НИКВО ЗНАЧЕНИЕ!Само движението от подаването на молбата, до предложения курц на присъединеване.ШЕ ГО ДУХАМЕ ЯКО С ТЕЗ, НАШТЕ ПРОДАЖНИЦИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
scott
преди 2 години
разбрах го.ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ БНБ СЕ ДОКАРВАТ ПРЕДИЗБОРНО С ТОВА ЕВРО!Като знаят кви са ги вършили и ги страх от свена на властта ше се оправдават: ми ний фалипахме КТБ зарад еврото, купихма акциите на *** за 5 лева зариде еврото, финансирлахме ббр заради еврото, НЕ СМЕ ПРЕСТЪПНЦИ, НЕ НИ ПИПАЙТЕ......ШЕ РАБОТИМ И ЗА ВАС, ПАК ТАКА!Еврона нема се въведе у българска, скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
и на мен ми е странно , толкова разтеглен период на паралелни валути , директно обръщам всички цени в евро още в първият ден , да не кажа че ще го направя и предварително , и не взимам левове ... :))) ... е кой иска да пазарува с левове по супермаркетите ... най-много да оставя две-три новички банкноти за спомен и това е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Странно е само един месец левът да е платежно средство, а после да се налага да се ходи до "български пощи" или където и да е там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още