IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече от половината българи подкрепят въвеждането на еврото

Едва 27% обаче вярват, че страната е готова на този ход, сочи експресно проучване на Евробарометър

17:12 | 09.07.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

54% от българите подкрепят въвеждането на единната европейска валута, става ясно от експресно проучване на Евробарометър, извършено през май 2021 година. Анкетата се провежда в страни, които още не са част от валутния съюз - България, Чехия, Хърватия, Швеция, Румъния, Полша и Унгария.

България планира еврото да замени лева като национална валута от 2024 година. Страната е вече в т.нар. "чакалня" на еврото, тоест механизма ERM II.

Статистиката показва, че подкрепата към единната валута у нас се увеличава с 6 пункта спрямо аналогично проучване през 2020 година. С 6 пункта намалява и броят на хората, които са изцяло против влизането в еврозоната и делът им вече е 44 на сто.

Като цяло подкрепата за еврото в страните извън валутния съюз расте през последните месеци и вече достига 57% (+7 пункта), е видно още от публикацията на Евробарометър.

От проучването обаче е видно, че надделява мнението, че въвеждането на еврото няма да е добро за развитието на българската икономика. Според проучването 49% подкрепят тази тези, като обаче броят им намалява с 4 пункта. Позитивно настроени за развитието на страната след въвеждане на еврото са 47% от хората, като спрямо 2020 година броят им намалява с 5 пункта.

Много малка част от анкетираните в България смятат, че страната ни е готова за еврото - едва 27%, като делът им не се промяна спрямо 2020 година. 66% казват, че България не е готова за еврозоната.

Като цяло подобни са притесненията и в другите държави. Въпреки повишаващата се подкрепа за единната европейска валута едва 23% от всички участващи в проучването са на мнение, че страните им са готови за този ход.

Българите са раздвоени дали приемането на еврото ще означава загуба на контрол върху икономическата политика (47% споделят това мнение, спрямо 46%, които напълно го отхвърлят). Подобно е положението и по отношение на мнението, че членството в еврозоната означава загуба на част от идентичността - 49% са съгласни с него, спрямо 48%, които го отхвърлят.

Възможно най-бързо влизане във валутния съюз на ЕС искат 25% от българите в анкетата на Евробарометър, а 20% настояват това никога да не се случва.

Приемането на единната европейска валута е част от ангажиментите на България, произтичащи от членството в ЕС. Страната няма договорена дерогация, какъвто е случаят с Дания и Великобритания, която обаче вече не е част от общността. Към момента в еврозоната членуват 19 държави от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 10 rate down comment 1
Mechkata
преди 2 години
Не еврото, а политическата воля позволи на държави като Литва и Естония да ни подминат светкавичко в развитието си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
те си праят странички как да заобикалят банките а Папов завалията пита кво не било вярно в заглавието .... ми цялото заглавие не е вярно, как кво ? ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 10
michaelis23
преди 2 години
https://cryptoisfuture.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 16
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Банда pycoфилиcтични слабоуми пак шляпа опорки по тема, за която нито ай кюто им стига, нито имат някакви познания! Другари петолъчкаджии, последните държави, които въведоха еврото, бяха от бившите соц държави - Словакия, Литва, Латвия и Естония. Ако си размърдате гумените цър.ву.ли и излезете от село и отидете в тия държави, ще видите доста приличен европейски стандарт на живот, заплати и ниво, много над всички про-московски клoзети, като Сърбия, Беларус и тн. Нито цените се вдигнаха при смяна на валутата, нито нищо. Тоеа е свободен и конкурентен пазар, ако някой тръгне да спекулира, винаги идва друг, който регулира цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Половината от хората е крайно недостатъчно казваш? А колко ще е напълно достатъчно 90%? Аз силно се съмнявам че ще имаме такъв консенсус дори да питаме народа дали слънцето е изгряло днес... Така че хайде да мислим повече преди да пишем тези коментари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
цени в евро , заплати и пенсии пак в евро ама наполовина ... голем ентусиазъм , Бойчо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
KMETA
преди 2 години
100% са.И искат да си /усвоят-присвоят/колкото може повече.И да си ги сменят после на ченча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Толкова липси ще лъснат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Мен еврото не ме кефи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
shinawatra
преди 2 години
За да се въведе еврото само половината от хората е крайно недостатъчно, левът е националната валута все пак! Трябва консенсус!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още