IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да продаваме ли, когато пазарът се колебае?

Не опитвайте тайминг на пазара, диверсифицирайте, внимавайте за припокривания и ребалансирайте портфейла си, съветва стратегът Стюърт Троу

13:45 | 02.09.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Преди малко повече от седмица финансовите пазари бяха на ръба на пропастта, на път да бъдат потопени от коварното разпространение на делта варианта и отчитащото плато икономическо възстановяване. Само няколко дни по-късно S&P 500 отбеляза последователни рекорди, пише за Bloomberg Стюърт Троу, кредитен стратег в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Подобно пазарно колебание и несигурност са обезпокоителни за професионалистите на пазара. Но те са особено изнервящи за частните инвеститори, особено за тези 15%, които започнаха да инвестират едва миналата година.

Въпросът за непрофесионалните инвеститори, когато се съберат буреносните облаци, е трябва ли да се придържат към стратегията си или да потърсят промяна?

Ако вашият основен приоритет са бъдещи цели като пенсиониране, има няколко неща, които можете да направите, за да ограничите последиците от препъванията на пазара, като същевременно останете верни на принципите за дългосрочно натрупване на богатство.

Водещият принцип на всеки успешен дългосрочен инвеститор е старата поговорка „време на пазара, а не опит за тайминг на пазара“. Впечатляващото натрупване на инвестиционната възвръщаемост е възможно само ако запазите инвестицията си. В същото време опитът да се уцели върха или дъното на пазара е илюзорен.

На практика това означава да се признае, че колкото и брутални да са били разпродажбите през годините, възстановяванията са имали тенденция да бъдат бързи.

Началото на пандемията през март 2020 г. доведе до срив на световния индекс MSCI с повече от 35%. До август същата година обаче този индекс на глобалните акции се възстанови до нов рекорден връх. Оттогава той нарасна с още 28% повече. Продажбата на дъното на пазара би била скъпа грешка, която щеше да ви остави с 50% по-бедни, отколкото ако бяхте задържали позицията си.

Разбира се, възстановяването никога не е гарантирано след крах, което ни води до втория принцип на инвестирането: диверсификацията.

Капитализацията на фондовата борса в Санкт Петербург беше изтрита изцяло след Болшевишката революция през 1917 г. Малко повече от 70 години по-късно японският индекс Nikkei 225 завърши 80-те години еуфорично, достигайки рекордно високо ниво от 38 957,44 през последната сесия на десетилетието. В рамките на една година обаче стойността му спадна почти наполовина и никога повече не се възстанови. Дори и днес той остава с 29% под рекорда от декември 1989 г.

Ясно е, че поставянето на всичките ви яйца в една кошница (или индекс) е рисковано нещо. Ако инвеститорите балансираха ентусиазма си към японските акции с глобален индекс след 1989 г., те щяха да компенсират загубата на Nikkei с 450% печалба.

Но понякога разнообразието на портфолиото не е толкова ясно. Ето защо принцип номер три е важен: потърсете скрити припокривания. Селекция от фондове може да изглежда, че диверсифицира риска ви, но всъщност тя може да го концентрира. Много от най-успешните глобални фондове за акции през последните години са силно изложени на технологичния сектор и по-специално на гигантите от FAANG: Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Google (чрез компанията си майка Alphabet). Дори портфейл от тези фондове би ви оставил много силно изложени на това, което по същество е един голям залог, че технологичните компании ще продължат възхода си.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 1
deaf
преди 2 години
Реални пари са само ИЗХАРЧЕНИТЕ. То е хубаво да имаш спестени пари в банка,но забравяш инфлацията,която ги изяжда докато стоят в трезора на банката. Олиото вече гони цената на зехтина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Кисимов
преди 2 години
За последните сто години и дори след 1950 Nikkey е нарастнал повече от DJЗа последното десетилетие се е утроил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мда, хората по света ползват пари за измерване на богатството, а не брой кокошки, разсад домати или големина на ко.чината, както ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Агресивен бик
преди 2 години
Уф, аман от стратези, експерти, специалисти и т. н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Да продаваме ли, когато пазарът се колебае? > Продавайте! Ще ви нарисуват едни правилни бумажки, ще си ги гледате и ще се имате за богат! Безценно! За другото си има кредитни крати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още