IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да продаваме ли, когато пазарът се колебае?

Не опитвайте тайминг на пазара, диверсифицирайте, внимавайте за припокривания и ребалансирайте портфейла си, съветва стратегът Стюърт Троу

13:45 | 02.09.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това обаче може лесно да се избегне, като се разгледат най-големите вложения на фонда. Повечето онлайн брокерски платформи в наши дни ви позволяват да разложите портфолиото си, разбивайки го по география, сектор и клас активи, разкривайки къде се припокриват различните ви избори на фондове.

Едно припокриване, което засегна много британски инвеститори по време на пандемията, касаеше тези, търсещи доходност. В индекса FTSE 100 има само шепа сини чипове, които имат дългогодишна история с изплащането на големи дивиденти. Комбинация от британски фондове за акции с доход неизбежно дублира повечето, ако не всички, от тези имена. Когато пандемията доведе до масово намаляване на дивидентите, всички тези фондове спаднаха значително, елиминирайки каквато и да е диверсификация.

Четвъртият съвет е да ребалансирате портфолиото си след силно поскъпване. Например, ако сте натрупали голяма експозиция към технологичния сектор благодарение на силното му представяне на пазара, вероятно си струва да осребрите част от печалбите, за да избегнете прекомерното концентриране на портфейла. Не всеки ще се съгласи с този съвет, но ако решите да го пренебрегнете, ще трябва да наблюдавате портфолиото си много внимателно.

Неотдавнашният срив на оценките в технологичния сектор на Китай трябва да послужи като предупреждение. Само допреди няколко месеца (през февруари) индексът Hang Seng Tech отчиташе редовно нови рекорди. Оттогава обаче промяната в регулаторната среда доведе до спад на индекса с почти 45%. Макар че тези условия едва ли ще се повторят при американските технологични гиганти, това все пак е предупреждение, че приливът ще се обърне в един момент, дори и за най-големите имена.

Струва си да си припомним, че цената на акциите на Amazon се срути с 95% в периода 2000-2001 г., а капитализацията на много популярни имена падна до нулата. Така че чрез ребалансиране може да пропуснете някои печалби в краткосрочен план, но ще спите по-спокойно през нощта, знаейки, че рискът за пенсионните ви спестявания е разпределен по-равномерно.

Последното ми предложение е свързано със свещения граал на диверсификацията: намерете класове активи, които не са корелирани с основния инвестиционен поток, но все пак достатъчно волатилни, за да имат потенциал за силна възвръщаемост. Наскоро предположих, че криптовалутите отговарят на това описание. Дори и да сте малко скептични по отношение на присъщата им стойност, малка експозиция от 1% няма да има голямо значение за портфолиото ви, ако стойността им падне до нула. Но в същото време те биха могли да предложат значителен тласък за портфейла, ако продължат възходящата си траектория.

Загубите никога не са приятни, но ако управлявате риска си, вие си давате най-добрия възможен шанс да преодолеете неизбежните бури и да се доближите до финансовите си цели. Всичко, което трябва да направите, е да решите как да използвате този шанс.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 1
deaf
преди 2 години
Реални пари са само ИЗХАРЧЕНИТЕ. То е хубаво да имаш спестени пари в банка,но забравяш инфлацията,която ги изяжда докато стоят в трезора на банката. Олиото вече гони цената на зехтина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Кисимов
преди 2 години
За последните сто години и дори след 1950 Nikkey е нарастнал повече от DJЗа последното десетилетие се е утроил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мда, хората по света ползват пари за измерване на богатството, а не брой кокошки, разсад домати или големина на ко.чината, както ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Агресивен бик
преди 2 години
Уф, аман от стратези, експерти, специалисти и т. н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Да продаваме ли, когато пазарът се колебае? > Продавайте! Ще ви нарисуват едни правилни бумажки, ще си ги гледате и ще се имате за богат! Безценно! За другото си има кредитни крати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още