IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Чуков: Седем пъти повече мигранти влизат в страната ни

Миналата година не е база за сравнение за бежанския натиск – тогава COVID-19 спря голяма част хората, посочи арабистът

10:15 | 13.09.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Трябва да се направи сериозен анализ на бежанския поток през страната ни – той е седем пъти по-висок спрямо миналата година. Това съветва по bTV арабистът проф. Владимир Чуков.

Той е на мнение, че никога не е закъснял ремонтът на оградата по границата по повод съобщението, че ще бъдат отпуснати 4 млн. лева за ремонт на съоръжението по нашата граница.

„Миналата година COVID-19 защити цяла Европа. Турските власти обявиха „жест на добра воля“ и въведоха мораториум за преминаване на бежанци към Гърция. Това се отрази и в България“, припомни арабистът.

Според него, ако талибаните не бяха взели властта в Афганистан, бежанците лесно са щели да бъдат депортирани.

„Въпросът е дали талибаните ще бъдат признати. Ако бъдат, тогава бежанската вълна ще бъде по-малка и ще развърже ръцете на европейските държави да връщат тези хора“, обясни Чуков.

Анализаторът посочи, че ако в Кабул беше старото правителство – мигрантите щяха да се връщат обратно. „Сега обаче с талибаните е друго – въпреки че те си искат обратно избягалите, ако правителството не бъде признато, мигрантите ще имат право на статут“,  коментира той.

Относно квотите за прием на бежанци арабистът посочи, че не бива да се стига до ситуацията от 2015 г. „Ситуацията променя законите по света. Например, скоро Гърция прие антимиграционен закон – в момента, в които стъпиш без документи, те съди съд като криминален елемент, а като такъв нямаш право на статут“, разкри той.

Владимир Чуков уточни, че поне три месеца ще има толеранс към мигрантите и след това ще се реши дали да се връщат със самолети, или ще бъдат прието като бягащи от войната.

Чуков посочи, че още през 2015 г. афганистанците са били вторите по брой бежанци, които идват в страната ни. По думите му на този етап е трудно да се уточни каква част от тях са радикално настроени.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
и 7 пъти повече излизат... все едно некой е умрел да остане у нас !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Веск
преди 2 години
Сегашната вълна бежанци няма нищо общо с това, което става днес в Авганистан. Тази *** си е седяла по Ирак, Турция, Сирия даже и сега използва така да речем намалението. Това са хора избягали години назад от Афганистан. В т.ч. като деца преди време. Избагали въпреки американските милиарди. Та новата вълна тепърва предстои. По скоро тези сегашните може да са имали надежди да се върнат и талибаните да са ги попарили, та да са хукнали насам, но не вярвам да е това. Просто използват момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още