IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпадна препятствие пред създаването на най-голямата германска имотна компания

Офертата на Vonovia за придобиването на Deutsche Wohnen няма нужда да получава подкрепата на над 50% от акционерите

10:45 | 14.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската имотна компания Vonovia се отказа от изискването мнозинството от акционерите да подкрепят офертата ѝ за придобиване на Deutsche Wohnen. Според главния изпълнителен директор Ролф Буш след този ход сделката вероятно вече няма да се провали, предава Ройтерс.

Офертата на Vonovia от 53 евро на акция, която оценява Deutsche Wohnen на 19,1 млрд. евро, вече няма нужда да получава подкрепата на над 50% от акционерите, съобщи компанията, която е обект на придобиване, в комюнике.

“Vonovia отмени минималния праг на одобрение и всички останали условия за финализиране на офертата за придобиване от акционерите на Deutsche Wohnen,” съобщи Deutsche Wohnen и допълни, че не вижда причина да оттегли съгласието си с отмяната на изискването.

Минималният период на приемане на офертата, който първоначално беше определен за 20 септември, ще бъде удължен до 4 октомври. „Сделката не може да се провали заради условията“, каза Буш в телефонно интервю за Ройтерс.

Офертата на Vonovia за създаването на имотна империя с 550 хил. апартамента не успява да достигне до финалната права дори след „подслаждането“ ѝ отчасти заради сложните правила за придобиванията в Германия.

Един от проблемите е, че подобни оферти привличат арбитражьори, които играят задкулисно, надявайки се да извлекат по-висока цена по-късно в процеса. Друг проблем е, че пасивните фондове обичайно са с вързани ръце при гласуването, докато стане ясен резултатът.

Vonovia съобщи, че си е осигурила контрол на над 40% от акциите на Deutsche Wohnen, без да се включват допълнителните 4%, които тя може да придобие след завършването на офертата за придобиване.

„Ще видим колко ще излязат накрая“, каза Буш. Той допълни, че ако одобрението остане под 50%, Vonovia ще може да увеличи дела си в Deutsche Wohnen, като се ангажира с увеличаване на капитала или чрез изкупуване на акции от пазара.

С Vonovia на ръководното място акционерите на Deutsche Wohnen може да се сбогуват с дивидентите в обозримо бъдеще, предупреди Буш.

Новата оферта е третият опит на Vonovia да погълне Deutsche Wohnen след първоначален опит преди пет години и възобновената оферта това лято.

Сливането е противоречиво заради широки обществени притеснения, свързани с растящите наеми – една от горещите теми преди парламентарните избори на 26 септември, особено в столицата Берлин, която опита да въведе контрол върху наемите.

За да успокои критиците, Буш обеща да продаде 14 хил. апартамента на властите в Берлин, да построи нови жилища и да ограничи повишаването на наемите до 2026 г. В деня на парламентарните избори жителите на Берлин ще гласуват на референдум, призоваващ за закон, който да позволи на градските власти да изземват имоти от големи собственици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още