IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Димитров: Новият служебен кабинет трябва да залага политики

В Плана за възстановяване и устойчивост трябва да се промени съотношението между грантове и финансови инструменти в подкрепа на бизнеса, препоръча синдикалистът

11:00 | 16.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Новият служебен кабинет трябва да залага политики, не се е случвало досега служебно правителство да прави бюджет. Така коментира по БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров встъпването в длъжност на кабинета "Янев 2".

Той се надява служебното правителство да координира бюджета за 2022 г. и да заложи спешни мерки, необходими за подкрепа на социалните плащания.

"Трябва да бъде договорена 760 лева минимална заплата за 2022 г.", посочи синдикалистът. Той очаква тази ключова величина да бъде договорена с работодателите. "При допускане на 5% икономически растеж на БВП, през 2024 година, когато трябва да се приеме еврото, ще достигнем 1000 лева минимална заплата.“

Пламен Димитров смята, че тази сума трябва да се постави като психологическа граница за доходите в България.

Той потвърди, че догодина ще има натоварване в социалните плащания заради вече гласуваните разходи за пенсии и майчинство. Синдикалистът препоръча да се потърси още „фискално пространство“, за да се договорят нови размери за социални плащания, съобразени с инфлацията.

Димитров прогнозира, че до края на годината инфлацията ще приближи 5% и смята, че това ускоряване трябва да бъде компенсирано в заплатите във фирмите от частния сектор.

„Спекулата на цените зависи от прозрачността на ценообразуването, зависи от регулаторите, не може да има повишение три пъти на една стока. Аз очаквам от началото на следващата година двуцифрено увеличение на цените на топлоенергията заради цената на газа“, коментира президентът на КНСБ.

"С новия бюджет трябва максимално да се подкрепят бизнесът, заетостта и социалната сфера", препоръча лидерът на КНСБ.

Относно това дали ще продължи да се изплаща помощта от 120 лева за пенсионерите, той е на мнение, че „няма кабинет, досега роден, който да свали нещо надолу като плащане“.

По думите му Европейската комисия поставя остро въпроса за неприетия Национален план за възстановяване и устойчивост на България.

"Другият горещ картоф, който трябва да реши час по-скоро, за новото служебно правителство е този", посочи синдикалистът и обърна внимание, че трябва да продължи реформата в социалното подпомагане.

Димитров е на мнение, че в Плана не е изчистено съотношението между грантове и финансови инструменти в програмата за подкрепа на бизнеса.

Той се надява да се наложи мнението на вицепремиера Атанас Пеканов, което се подкрепя от синдикатите и бизнеса.

„Не може конкурентите ни в Западна Европа да получават грантове, а при нас да се говори пак за заеми и финансови инструменти, които и сега всяка читава фирма може да вземе“, категоричен е той. 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още