Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

"Северен поток-2" може да препъне новата германска коалиция

Европа може да се изправи пред "животозастрашаваща" енергийна криза, предупреждават САЩ

2
 
2
 
9
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Още една тема която предъвква същите твърдения.Русия целенасочено оказва натиск върху ЕС. Държавната руска енергийна компания Газпром доставя значително по-малко природен газ за Западна Европа и Германия, за да осъществи своевременно пускането в експлоатация на Северен поток 2 казва Кришер. Значи САЩ и Катар активно подкрепят Русия и са за пускането на СП2 като въобще не доставят газ за Европа. Не слушайте какво ви говори Хохщайн, а гледайте какво прави САЩ."Според САЩ Русия е единствената страна, която може да промени тази драматична ситуация в краткосрочен план." До там ли я докараха? Щом е така няма какво да се напъват да утежняват ситуацията /съд, глоби, забавени сертификации/, ами да организират една среща и да опитат да се договорят. Вместо това ние сега ще откажем, ще осъдим, ще критикуваме, ще заплашим и на края ще стоим на студено. На края черешката на тортата: "Целта е Украйна да бъде премахната от транзита на газ към Европа и по този начин да се отслаби властта в Киев." Винаги съм се чудил защо Газпром не продава газ на границата с Украйна на желаещите. Така европейските компании ще си договарят танзита през Украйна и през украинската газопреносна мрежа ще тече "европейска газ". На скоро получих просветление.Гледах видео с украйнки енергиен експерт Валентин Землянский в което той казва: От 2014 година когато сключват десетгодишен договор за транзит включват и клауза Нефтогаз да бъде агент на Газпром и от негово име да сключва договори да доставка на газ с транзит през Украйна с европейски компании. Тоест украинската газова компания е с развързани ръце сама да си реши проблемите. Могат да предложат договори на всички големи потребители по трасето през Украйна в Европа да сключат договори. Например имали са 7 години да се разберат с унгарците и да договорят дългосрочен транзит, а не да плачат и да се сърдят защо транзита ги заобикаля. Явно има хора за които е по-изгодно да създадат газова компания в Швейцария която да купува газ от Газпром и да го препродава в Украйна добавяки в цената "транзита" до Швейцария и обратно вместо да потърсят сериозни клиенти в Европа. Могат дори на политическо ниво да ПОМОЛЯТ /не да настояват и да тролят/ европейските лидери да окажат съдействие при сключването на ползотворни за тях договори. Мога да си представя и следното Нефтогаз активно търси клиенти/каквото е нормалното поведение/, а европейските газови компании отказват да сключат договори. Ако случая е такъв кой цели премахването на Украйна от транзита? Интересно защо тази информация се премълчава? Не вярвам Землянский да е единственият човек който я знае.
2
 
4
 
8
преди 1 месец
А кво става с терминала за втечнен газ дето Меркел обеща на САЩ да построи срещу оттеглянето на санкциите за европейски компании участващи в СП2?
3
 
5
 
7
Mavi Goz до: zelka007
преди 1 месец
Ми да разтоварят зъбите от самолетоносачите, да натоварят газ и да карат у Европа, за да спасяват животи, а не да раздават акъл на Русия кво да прави. Или да карат зъбите у Русия да я уплашат . . . Иначе влизат у твоя отбор на майсторите на художественото слово, демек - безполезните плямпачи
5
 
4
 
6
zelka007 до: IQ96
преди 1 месец
слабо известен факт е , че за да се изнася към някой терминал за втечнен газ от хамерика , трябва да имаш ратифицирано разрешение от една специална комисия в долната камара на сената им . втечненият газ , и разработената инфраструктура за експлоатацията му се смята за силно технологическо и стратегиеско предимство , то е такова по принцип , и затова подлежи на контрол ... та заигравката с това "къде ги хамериканците с втечненият им газ ... ?!" е изпълнена с огромна доза елементаризъм . втененият газ и технологията зад него в огромната си част се контролира от хамерикански компании , хубаво-лошо не мога да преценя доколко в коя категория е . но фактите са , който има така инфраструктура на територията и я е интегрирал в промишлеността си , просперира добре , дори и истинската нигерия на фонът на северна нигерия . щото има зад гърбът си 10 въоръжени до зъби самолетоносача ... :))) ...
6
 
4
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Дал съм пример с Роснефтгаз, която е "кухата" фирма собственик на контролните дялове в Роснефт и Газпром. Толкова годинине му се е изплъзнал от контрол и докато е жив няма да стане. Явно иска да бетонира газпром с дългосрочни договори и тръбопроводи, защото и той а и ние знаем че след него предстои пълно и този път безвъзвратно разкостване на апетитната държавна собственост. Капитализмът не прощава, русия няма да е изключение.
3
 
1
 
4
deaf до: Стоян Петров
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Може би защото Путин се страхува тази "куха" фирма да не го завлече по някакъв начин,тоест да се изплъзне от контрола му...
6
 
1
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А какво трябва да направят американските фирми? Да започнат доставки, кремъл да удави спотовият пазар с газ и да смъкне цените до 60$, за да убие всякаква конкуренция. Този филм го гледаха съвсем скоро, през 2020 година. Единственото което казват САЩ е, че европейското законодателство трябва да се спазва, докато руснаците(всъчност един руснак, но няма да споменавам името му) не желае да се съобразява с него. Посочете ми една причина да не се регистрира куха фирма през която да се извършват доставките, а трябва да е газпром или негово дъщерно дружество. Още повече, че собствеността в Роснефт и Газпром руската държава осъществява чрес Роснефтгаз. Това е компания с 10(десет) човека персонал, която не публикува финансови отчети. Само че, хвaлипръцкото в кремъл е решил да докаже кой кара влака. Да продължава, но ще загуби и Беларус.
3
 
0
 
2
deaf до: IQ96
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Когато САЩ наложат санкции на някоя държава,американските компании имат "избор":- спират да търгуват със санкционираната държава.- продължават да търгуват със санкционираната държава,но нямат право да търгуват на пазара в САЩ.Коя опция мислиш,че ще изберат американските компании?
3
 
6
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
САЩ вече са един от най-големите износители в света, подчерта Хохстейн. Но пазарът решавал за доставката на американски втечнен газ. Той не е бил в състояние да инструктира компаниите на кого да продават газа си, каза специалният пратеник. НО може да "инструктира" Германия и Русия??