IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическо лято 2021 – успешно, но далеч от предпандемичните нива

Подготовката за зимния сезон започна, но противоепидемичните мерки ще са решаващи за броя туристи в страната в следващите месеци

10:56 | 27.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Лято 2021 приключи със сравнително противоречиви отзиви както от хотелиери и ресторантьори, така и от туристи. Според някои представители на бранша летният туристически сезон тази година премина успешно, докато други смятат, че все пак спадът в броя на гостите продължава да бъде значителен и остава далеч от предпандемичните нива.

Последните данни, изведени от Института за пазарна икономика (ИПИ), показват, че за активните туристически месеци юни, юли и август общият брой реализирани нощувки в страната достига 11,3 милиона. Това е значително подобрение спрямо реализираните едва 6,3 милиона нощувки през миналата 2020 г. И това лято се запазва тенденцията отпреди пандемията най-много летовници да има през август – таблиците на Националния статистически институт (НСИ) сочат, че само през осмия месец има над 5,4 милиона нощувки спрямо едва 1,6 милиона и 4,2 милиона през съответно предходните два летни месеца.

В същото време обаче все още не могат да се достигнат нивата от предкризисната 2019 г., когато реализираните нощувки са 16,4 милиона броя. А това лято загубихме и гостите от ключови за България пазари – Великобритания и Русия. 



„Летният сезон беше доста предизвикателен и динамичен“, обобщи ситуацията председателят на варненската Асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев в коментар за Investor.bg. По думите му е „противоречиво“ дали сезонът е бил успешен, или не. А причината може да се търси в завишените цени на консумативите. „Постоянно покачващите се цени на всички консумативи и материали до голяма степен стопиха приходите на част от хотелите. Имаше хотелиери, които успяха да реагират на ценовия пазар и направиха добър сезон, други хотелиери не направиха чак толкова добър сезон“, каза председателят на асоциацията.

Фактор се оказа и времето. Заради проливните дъждове през юни летният сезон започна късно и попречи на хотелиерите да се подготвят за „цунами от туристи“, което заля бранша през юли. Политическата и икономическата криза у нас пък също дадоха своя негативен принос на пазара.

По думите на Косев вечен проблем в сектора е липсата на квалифицирани кадри. „Младежи и хора има като цяло, но липсва качествен обучен персонал, който да даде добро качество на туристическия продукт“, коментира той.
Въпреки проблемите обаче като положителна тенденция може да се отбележи продължаващият от миналата година наплив на български туристи. „Много български семейства предпочетоха да бъдат на нашето Черноморие, отколкото да рискуват да пътуват зад граница. Голяма част от тях преоткриват българското Черноморие“, завърши Косев. Освен това, макар да загубихме туристите от Великобритания и Русия, то гостите от Румъния, Полша, Чехия и Германия компенсираха липсата.

Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
toto 2
преди 2 години
Добре дошли в колонията :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още