IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летен сезон 2021 – оптимистичен рестарт

Вътрешният туризъм е напълно възстановен от пандемията, сочи анализ на Министерството на туризма

17:30 | 14.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Летният сезон в България е значително по-добър от този през миналата година. Българските туристи са с 50% повече, а ръстът при чуждестранните туристи е над два пъти. Вътрешният туризъм е напълно възстановен. Това показва сравнителен анализ, изготвен от Министерството на туризма, въз основа на наличните данни за 2020 и 2021 г.

Лято 2021 – резултатите несъпоставимо по-високи от сезон 2020 г.

До момента летен сезон 2021 г. протича значително по-благоприятно спрямо първоначалните очаквания. Общият брой на туристите в места за настаняване е близо 3,7 млн. по неокончателни данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) за периода май - август 2021 г. От тях над 2,3 млн. са българи, а чуждестранните туристи са близо 1,4 милиона.

Постигнатите резултати са несъпоставимо по-високи спрямо летен сезон 2020 г. За периода от май до 22 август 2021 г. общият брой туристи нараства по най-скромни оценки с около 1,6 млн., или с над 70% спрямо същия период на 2020 г., но се очаква забавяне на ръста във връзка с започващата четвърта вълна на коронавируса в последната седмица на август. Ръстът на българските туристи по най-предпазливи оценки е с над 780 хил., или над 50%. Чуждестранните туристи се увеличават поне с 820 хил., или над два пъти. 

Възстановяват се всички ключови пазари без Великобритания и Русия

По неокончателни данни за периода от 1 май 2021 г. почти до края на август 2021 г. броят на румънските туристи в местата за настаняване вече е около 580 хил. и ръст от поне два пъти. Полските туристи са над 120 хил. с ръст от над 90%, немските туристи са над 105 хил. със сериозен ръст, чешките туристи са над 79 хил. с ръст над два пъти, украинските туристи са над 86 хил. с ръст над 2,5 пъти.

Не се наблюдава възстановяване на туристопотока от Великобритания и Русия.

*За сравнение за периода май – август 2019 г. общият брой на туристите е бил на 4,3 млн. (над 1,7 млн. българи и над 2,6 млн. чуждестранни туристи), но са се отчитали само местата за настаняване с 10 и повече легла.

Вътрешният туризъм – напълно възстановен от пандемията

Положителни са данните за вътрешния туризъм, който се възстанови напълно от пандемията, отчита анализът. Факторите, които са повлияли в най-голяма степен за възстановяване на вътрешния туризъм, са:

Нарасналото желание да се пътува след дълги периоди на изолация.

Ограничените възможности за пътуване в чужбина поради Пандемията.

Възстановяване на доверието в безопасността на българските курорти.

Сериозната подготовка, която проведе туристическият бранш за летен сезон 2021 г.

Големите намаления, които предложиха някои хотели.

Ниската заболеваемост от COVID през периода май – август 2021 г.

Общият брой български туристи е над 2,3 млн. за периода май – август 2021 г. по данни на НСИ. Ръстът на българските туристи по най-предпазливи оценки е с над 780 хил., или над 50%.

Водещи дестинации за лятна почивка на българските туристи

В най-общ план за периода май – август 2021 г. малко под 60% от българските туристи са избрали почивка в област с излаз на море, а останалите малко над 40% са избрали друг вид туризъм. В началото на летния сезон значителен дял от българите са избрали СПА туризъм, но с напредването му този дял рязко спада за сметка на морския туризъм.

Водещи дестинации за лятна почивка на българските туристи за периода от май почти до края на август 2021 г. (без да се включва столицата) са община Несебър – над 285 хил. туристи, община Варна – над 176 хил. туристи, община Приморско – над 135 хил. туристи, община Созопол – над 114 хил. туристи, община Велинград – над 106 хил. туристи и др.

Община Несебър постига ръст на българските туристи над 45%, а община Варна – над 40%, община Банско – над 2 пъти, но спрямо по-слабия за тях период май – август 2020 г. В противовес, ръстът в общините Царево и Созопол е доста по-скромен, но спрямо силния за тези общини период май – август 2020 г. Много висок ръст на българските туристи – над 65% за периода май – август 2021 г., се очертава във водещите СПА дестинации – Велинград, Хисаря и Разлог.

Туристопотокът от Румъния се връща към предпандемични нива

Туристопотокът от Румъния също се възстанови напълно от пандемията. По неокончателни данни за периода от 1 май почти до края на август 2021 г. броят на румънските туристи в местата за настаняване вече е около 580 хил. и ръст поне два пъти. Значителна роля за бързото възстановяване на туристопотока от Румъния има и фактът, че румънските туристи пристигат предимно с личните си автомобили, поради което на практика рискът от заразяване при пътуване е нисък.

За разлика от предишни години, когато румънските туристи почиваха предимно по Северното Черноморие, през настоящия летен сезон водеща дестинация за румънски туристи е Слънчев бряг. За периода от май почти до края на август 2021 г. румънските туристи в община Несебър са над 223 хил. и ръст над 2,5 пъти, в община Варна – над 189 хил. и ръст над 81,2%, в община Балчик – над 74 хил. и ръст 61%, в община Каварна – над 25 хил. и ръст 23,1% и др.

Много сериозен е и ръстът на посещенията на румънски туристи с цел културен туризъм. В община Велико Търново румънските туристи са над 7500 за периода от май почти до края на август 2021 г., като ръстът им е над 3 пъти.

Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още