IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическо лято 2021 – успешно, но далеч от предпандемичните нива

Подготовката за зимния сезон започна, но противоепидемичните мерки ще са решаващи за броя туристи в страната в следващите месеци

10:56 | 27.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Малко по-различна картина дава директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. „През изминалия туристически сезон видяхме пълна заетост на чадърите и шезлонгите по морето. От рано сутринта клиентите заемаха чадърите с кърпи и нямаше места. Това не се е случвало до момента“, заяви той.

Според него тази година семейният бизнес се е оказал форма на устойчив туризъм. По-специално става въпрос за къщите за гости, квартирите, вилите, малките семейни и корпоративни хотели, които са били запълнени. „Не сработиха бизнесите, които са на средния ешалон и хотелите, които работят с чартърни туристи, но това представляваха около 20% от хотелите по Черноморието, останалите 80% работеха“, каза още директорът на института.

„Българското Черноморие привлече родните туристи, които за пръв път тази година ползваха настанявания в хотели на първа линия, което до момента беше типично само за чужденци“, каза Драганов.

На съвсем друго мнение пък е председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов, според когото има още какво да се желае. „Летният сезон беше успешен, ако го сравняваме с 2020 г. Спрямо 2020 г. имаме двоен ръст, ако сравняме сезона с 2019 г., то той е наполовина“, каза Алибегов.

Според него повечето големи хотели дори не са отворили вратите си за посетители тази година. „2021 г. беше далеч по-добра и организирана спрямо 2020 г., Европа беше по-спокойна, но в сравнение с 2019 г., даже сме на 60% надолу. Няма как да кажем, че всичко е цветя и рози“, категоричен бе Алибегов. Той е песимист и доколко българските туристи наистина са се върнали към родното Черноморие. „Ако догодина обстановката е по-спокойна, ще разберем как се е справил туристическият бранш в посрещането на българските туристи и дали ще ги привлече обратно, дали е било само заради пандемията“, завърши Алибегов.

И докато все още се чакат данните за септември, то браншът вече се подготвя за предстоящия зимен сезон. По всяка вероятност той също няма да бъде лесен, а причините за това са много – пандемията, политическата обстановка в страната, неяснотата и ограниченията при пътуванията.

„Зимният сезон ще бъде по-труден от летния - има много неизвестни, включително това дали ще има правителство, локдаун, дали България ще е в червена или в зелена зона. Всяка една такава подробност дава отражение върху туристическия бизнес“, каза Косев.  
Алибегов сподели мнението му, като изтъкна, че България продължава да е последна по ниво на ваксинация. „Това се отразява много лошо на туристите от чужбина, не е ясно как зелените сертификати ще сработят през зимата, когато участието на българския турист е много по-голямо“, каза още председателят на БАЗ. Той изрази опасения, че въвеждането на сертификатите в сегашния им вид може да се отрази зле на туризма, а ако държавата не подкрепи сектора, то се очакват масови фалити.

Любопитно е обаче да се отбележи, че резервации за зимата вече има. Макар и малко, има туристи, в т.ч. българи, които незасивимо мерките, са твърдо решени да отидат на СПА или ски ваканция. Според Косев някои северномакедонци и румънци изчакват последния момент за резервация. Драганов пък изтъкна, че се очаква да заработят чартърните програми, които да ни доведат гости от Германия, Великобритания, Русия, Скандинавия. Според директора на Института за анализи и оценки в туризма за Коледа и Нова година местата в къщи за гости, вили, малки семейни хотели и балнео- и СПА дестинации вече са изчерпани.

Автор на материала е журналистът Симона Гоцова, която е и победителят от конкурса за есе, провел се в рамките на второто издание на образователната инициатива „Академия за финансови анализатори“ на Investor.bg и Висшето училище по застраховане и финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
toto 2
преди 2 години
Добре дошли в колонията :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още