IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената енергетика разделя все повече ЕС

Ядрената енергия е рискова, бавна и много скъпа, за да се борим ефективно с климатичните промени, смята Берлин

21:26 | 12.11.21 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пет държави от ЕС - Германия, Португалия, Дания, Австрия и Люксембург, използваха климатичната конференция в Глазгоу, за да заявят своята позиция против ядрената енергетика, пише Deutche Welle. На обратния полюс са десет държави от общността, водени от Франция, които настояват, че ядрените централи са решение на въпроса с въглеродната неутралност.

В момента в ЕС върви сериозен дебат относно признаването на природния газ и ядрената енергетиката като "зелени" и подпомагащи енергийния преход. Т.нар. зелена таксономия ще покаже на инвеститорите кои проекти могат да бъдат определени като устойчиви и съответно - финансирането позволено.

В изявлението на противниците на ядрената енергия е записано, че следващите години ще са от ключово значение за постигането на трансформацията на европейската икономика. Затова и ЕС трябва много внимателно да прецени кои енергийни източници са устойчиви, добавяйки, че генерираният радиоактивен отпадък от ядрените централи е един от проблемите, който притеснява еколозите и поставя под въпрос дали тази енергия може да бъде определена като зелена.

Подобни са притесненията и на Европейската комисия и Брюксел още очаква заключенията на експертите относно допустимостта на ядрената енергия в таксономията. От решението на ЕК ще зависи още и дали страните от ЕС ще могат да използват пари от фондовете на общността за финансиране на подобни проекти.

Именно това са и част от притесненията на водените от Германия противници на ядрената енергия - ако ядрената енергия и природния газ бъдат одобрени, парите за възобновяеми източници като соларни и вятърни централи, няма да стигнат.

"Ядрената енергия не е решение за климатичната криза", категорична е Свеня Шулце, министър на околната среда на Германия. "Много е рискова, бавна и много скъпа за ключовите години, които ни остават, за борба с климатичните промени", допълни още тя.

DW публикува и данни, според които цената на енергията от възобновяемите източници намалява съществено през последните години. Соларната енергия е поевтиняла с 90% спрямо 2009 година и вече е по-ниска от тази на изкопаемите горива - въглища и газ, както и на цената на електроенергията от ядрената енергия. Цената на вятърната енергия намалява със 70%.

За Франция обаче ядрената енергия е решение и по-рано през тази седмица властите съобщиха за строителството на нов реактори, първия от десетилетия, и целта е да бъдат посрещнати целите за въглеродна неутралност, поставени от Брюксел.

"Ако искаме да платим разумни цени за енергия и да не зависим от чужди държави, трябва да продължаваме да пестим енергията и да инвестираме производството на нисковъглеродна енергия на нашата територия", коментира френският президент Еманюел Макрон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Кел файда от евтина възобновяема енергия, когато я няма,когато ти трябва?Разбира се, лошо няма да присъства в енергийният микс,но тези,които си мислят че може да има надеждна нисковъглеродна енергийна система без ядрена енергия пушат нещо силничко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
Айде, от мен да мине, пак ще ти обясня, Фон'ч0: Ядрената енергия, е налична. И не се интересува от вятър, слънце, сезони... Не е без пари, ама е изобилна. И има достатъчно и с прилично качество, като ритмичност и своевременност на доставките - неща, които, перкопанелите, не могат да доставят у нас, а водите са ограничени. А, както отдавна обяснявам, 20 стотинки вчера, са по-малко от 30 днес и 40 утре, респективно, такава цена, ВЕЧЕ Е ПРИЕМЛИВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
Фонски, де се губиш? Тук, едни отрицателни цени, идваха да те търсят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
fon
преди 2 години
Ядрената енергия била много скъпа? Тия германци луди ли са? Я да питат нашите червени пенции и русофили да им обяснят, че "Ядрената енергия е най-евтина".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Cвиня Шулце явно също е агентка на Газпром.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 6
Pyramid
преди 2 години
Изходът е екстрено масовизиране на РБН но, тези, докато се натуткат, и последната лампичка, може да угасне, когато ти трябва, за да свети, когато не ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
цялата борба е да ползват нисколихвено финансиране от ЕБР ... :))) ... иначе я водят нискоемисионна и ако си имаш кинти и стадото е готово да го стрижат , а не да си харчи пенсиите на старини , нека си я строят ... а искащите не са от отборът на донорите ... :))) ... и ето ти конфликт ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още