IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелени активисти натискат ЕС да не признае газа за устойчива инвестиция

Общността ще наруши собствените си правила, смятат от ClientEarth

10:07 | 07.10.21 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) нарушава собственото си законодателство, ако признае природния газ за зелена инвестиция, смятат от адвокатската група ClientEarth с интереси в опазването на околната среда. Европейската комисия (ЕК) трябва да актуализира своите регулации относно инвестициите, допустими на фона на Зелената сделка, или т.нар. зелена таксономия.

Брюксел вече е под натиск от лобисти да признае газа като мостова технология, която да подпомогне енергийния преход и затварянето на въглищните мощности. 

Реално ЕС не може да забрани инвестициите в природен газ при всички положения, но ако не бъдат признати като щадящи околната среда, те няма да получат етикет за устойчиво финансиране. Това е важен индикатор за финансовите институции, които все повече обмислят оттеглянето си от проекти, застрашаващи изпълнението на климатичните цели.

Според позиция на ClientEarth, изпратена в писмо до ЕК, до което има достъп Ройтерс, обаче такова признание би нарушило редица закони, включително и целите за намаляване на емисиите с поне 55% до 2030 г. и за нулеви емисии до 2050 г.

"Ако бъде прието, това ще увеличи инвестициите в дейности, използващи природен газ и ще бъде в пълно противоречие с ангажиментите, поети от ЕК и на международно и на ниво ЕС", смятат адвокатите.

От ЕК потвърждават, че са получили писмото и ще отговорят "скоро".

Според ClientEarth парите, които отиват за изграждане на газова инфраструктура и мощности, могат да бъдат използвани за развитието на възобновяемите източници.

Природният газ не покрива редица изисквания, за да бъде обявен като приемлив за околната среда. Той също отделя въглероден диоксид, макар и емисиите да са по-малко спрямо въглищата. Освен това има опасност от изтичане на метан при транспортирането на газа, който реално е по-замърсяващ от въглеродния диоксид, макар и да се разгражда по-бързо в атмосферата (за 12 години).

Очаква се в следващите месеци ЕК да публикува своите предложения за зелени инвестиции, като освен за природния газ, комисията трябва да се произнесе за допустимостта на инвестициите в ядрени мощности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
ами аз виждам индустриални предприяти как си цъкат на фотоволтаици . излезни от офиса и се огледай ... :))) ... освен това виждам руски фирми да строят предприятия по света , дори в хамерика , и виждам най-различни западни фирми построили предприятия из рассията да ги закриват ... що така ... ?! ... нъл всичко на корем там ... ?! ... безплатно , даже вовата има дава и по една *** с рубли , да имат да си харчат из питер ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
grainis
преди 2 години
Вече е договорено с нашите американски и италиански партньори ( след като родните политически шкембета на спряха да си бъркат в ... носа ), догодина пускаме първата В-Ферма в Божурище за 3000 тона на ден Бързорастяща (1м/ден) Бамбукова Биомаса ( БББ, консумираща стотици тонове СО2 на ден - тоест , 100% Карон-Неутрална ) , на Себестойност под 0,1ст./кг ( 3000 лв./ден разходи за надници и поддръжка - резервни части и др. ) . 5-10% от тази Биомаса горим в Прахови Горелки (wtsab.com) и Турбини - Ток и Топлина за Фермата на ~НУЛЕВА Себестойност , и 40% Ток и Топлина - по Мрежата , за продан . Останалите 50% отиват в бункери "Дневна Порция" за 36-дневна Анаеробна Дестилация и производство на БиоГаз / БиоМетан . Част от БиоМетана отива за производство на супер-евтин, не-електролизерен Зелен БиоВодород - FC-Grade/99% , останалата заминава по Метан-Станциите за продан (на половин цена от днешната) . Успоредно работим за серийно производство на различни размери малки, компактни, модулни - контейнерен тип, роботизирани индивидуални станции за примерно 4т ББ-Биомаса и около 1т Биометан нон-стоп на Денонощие - https://bamboo-biomass.alle.bg .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
*** питай индустрията как им е. Чудят се какво да правят. Накрая всичко ще захлопне кепенците и ще избяга в Русия, където тока е на корем а Грета е под санкции :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
скъп ли ви е слъневият ток ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
нали ... :))) ... чили , cerro dominator , 100МВт фотоволтаици + 110МВт концентрирана слънчева , термално съхранение 1925МВтч , номинална мощност след залез слънце 75МВт ... съседният град , съседната мина , четири фабрики за фуражи и храна ... :))) ... ще работи поне 50г , без емисии казах ли ... ?! ... денонощно слънчев ток , казах ли ... ?! ... $114 за мегаватчас ... скоро да си поглеждал фосилнозависими енергийни борси ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Върти си ключовете, ама само като пече слънце и полъхва ветрец. В останалото време се намятва с ямурлука, че зимата идва :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
импе , ще обсъждаме ли и други държави с нискоемисионни производства на електричество или ще църкаме в захлас пред цена от почти 2000 за иляда кубика ... саша милер това дори не го е сънувал в пиянски делириум като цена за рассийски газ ... :))) ... който си има зеленяшки производства си сви.рка и си върти ключодържателя на пръста ... който си има пАтоци да му мисли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Когато проумеят, че като им спре тока и трейдъри и мрейдъри и сичко барабар с фейсбука и битконя отива на село да сече дърва - ей тогава ще мирясат зеленките :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Зеленашеската изм-eт трябва да бъде изключена от цивилизацията, да бъде натирена в горите - там да живеят в пещери и дупки в земята. На фонът на тоталната енергийна криза и опасността от енергиен и оттам икономически и оттам - социален срив, тия наглеци пак врещят. Именно спирането на инвестициите в природен газ, в разработване на находища по-точно, ни доведоха до тук. Зеленашите трябва да бъдат съдени за икономическа диверсия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още