IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лобисти засилват натиска ЕС да признае природния газ за устойчиво гориво

В периода януари 2020 година - май 2021 година лобистите са имали 323 срещи с европейските чиновници, което прави средно по 19 срещи на месец

10:59 | 22.07.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лобистки организации, свързани с интересите на газовата индустрия, увеличават срещите си с представители на европейските институции, показват данни на регистъра за прозрачност на ЕС, анализирани от Reclaim Finance.

В периода януари 2020 година - май 2021 година лобистите са имали 323 срещи с европейските чиновници. За сравнение през януари 2018 година - юли 2020 година срещите са били 295. Според неправителствената организация това означава нарастващ натиск от страна на лобистките организации, провеждали средно по 19 срещи на месец в Брюксел, пише Ройтерс.

В предишния период срещите са били по средно 9,5 на месец.

От проведените 323 срещи 27 са отбелязани специално като свързани с таксономията, тоест финансирането на устойчиви проекти.

Реално причината за тези срещи е нерешителността на Европейската комисия (ЕК) по отношение на природния газ. Комисията още не може да каже категорично да или не на горивото като част от екологичните цели, които си поставя общността.

Много държави в ЕС настояват газът да бъде признат за "преходно гориво", чрез което да бъдат заместени въглищата. Това означава и ЕК да допусне финансиране на подобни проекти със средства от европейския бюджет - нещо, което заявките засега забраняват.

Природният газ не е беземитентен източник на енергия, но замърсява по-малко спрямо останалите изкопаеми горива - въглища и петрол. В Източна Европа той е сочен като моста към енергийния преход. Включително и България вижда в газа заместник на горивата - в Плана за възстановяване, изготвен от служебния кабинет, е подкрепен проект за газификация на част от блоковете в държавната ТЕЦ "Марица Изток 2". За целта ще бъдат отделени около 1 млрд. лева.

Учени обаче коментират, че газът трябва да бъде допуснат като компромисен вариант, само ако покрива екологични стандарти, които обаче в момента нито една газова централа не покрива, посочва още Ройтерс.

Годишно лобистите в ЕС са похарчили за своята дейност между 64,9 млн. и 78,4 млн. евро, показват още регистрите на общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
По-ясно и точно не би могло да се каже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
grainis
преди 2 години
Природният Газ няма как да се пребоядиса в зелено , тъй като е Фосилно Гориво и отделя СО2 , та дрънка , плюс още цял списък вредни газове - да, в сравнително малки количества, които обаче се мултиплицират с оглед гигантските количества газ, които се изгарят дневно. Алтернативата е 100% Карбон-Неутрален Зелен БиоМетан ( и Био-Водород, добит от него, чрез Стийм-Реформинг ), получен чрез 35-дневно Анаеробно-Ензимно Разлагане на свръх-бързо растяща ( един метър на ден ) Бамбукова Биомаса , отглеждана оранжерийно, върху многоетажни рото-рафтове, в хипер-интензивна Вертикална Аеропонна Ферма. Цялото количество СО2, отделено при изгарянето на БиоМетана, (плюс още толкова засмукано от въздуха), отива във Фермата за подхранване на новорастящите бамбукови кълнове. Една 50м висока Ферма изградена върху 1 дка (32м х 32м) площ може да предложи над 3000 тона на ден свежа бамбукова биомаса. https://vertikalna-ferma.alle.bg , https://nula-energia.alle.bg , https://biodizel.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Моабет да става
преди 2 години
Лобистки организации? Това си узаконен подкуп. Вие ще проявите разбиране към нашата кауза, а ние ще подпомогнем ваша фондация/организация/партия/семейство/приятел/ка по избор. Дали при такива срещи се допускат странични наблюдатели? Чиновниците участвали в такива срещи длъжни ли са да дават отчет за срещата и предложенията които са получили и евентуално договорености до които са стигнали? Има ли закони които да регламентират такива срещи? Има ли установени цени?Питам защото в България подобни срещи се наричат корупция, а в Брюксел - лобиране. Не знам какви са тарифите на европейските чиновнци, но аз смятам, не сядат на масата за по-малко от милион евро. Може и да съм прекалено скоромен в предположението. Все пак това са европейски чиновници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още