IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК прави заявка за отказ на финансиране за газови и петролни проекти

Комисията предлага обновени правила за трансгранична енергийна инфраструктура, които да отговарят на зелените цели на ЕС

19:10 | 15.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия предложи ревизия на правилата за трансграничната енергийна инфраструктура (TEN-E) във връзка с целите в Зелената сделка, съобщават от институцията.

При представянето на идеята комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон заяви, че приоритет вече ще имат електроенергийните мрежи, енергията от разположени в морето инсталации и газовете от възобновяеми източници, "докато петролната и газовата инфраструктура вече няма да бъдат допустими за подпомагане". 

"Сега трябва да се инвестира в енергийната инфраструктура на бъдещето", допълни и зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс при представянето на ревизията.

В петък (11 декември) обаче европейските лидери се договориха за допустимост на преходни технологии при изпълнението на енергийните цели. Като една от тях Европейският съвет изрично посочи природния газ.

Плановете за въглеродно неутрална икономика изискват нова инфраструктура, адаптирана към новите технологии, пишат от ЕК в своето днешно съобщение. Така към мрежата ще могат да бъдат присъединени повече източници на чиста енергия - възобновяеми енергийни източници, водород и т.н..

Проектите трябва да отговарят на задължителните критерии за устойчивост, пише в ревизията на правилата. В края на ноември европейският омбудсман критикува ЕС, че не е оценявала правилно проектите от общностно значение и липсва анализ дали те отговарят на заложените зелени цели.

Предвижда се още и актуализиране на категориите инфраструктура, която може да бъде финансирана чрез политиката на TEN-E, като акцентът ще бъде върху офшорните енергийни мрежи и водородната инфраструктура.

Комисията насърчава изграждането на интелигентни енергийни мрежи в общността, включително и за мрежи за изграждане на мрежи за съхранение и пренос на въглерод.

Проектите от общностно значение обикновено се радват на административна подкрепа - облекчени процедури за одобрение, сертификати и т.н, включително и допустимост за финансиране и държавна подкрепа. 

Ревизията в правилата, предложена днес, трябва да получи одобрението на Европейския парламент и на Европейския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още