IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ отчита най-резкия спад на потреблението на ток от десетилетия

Намаленото потребление на електроенергия е съпроводено от ръст на зелените централи, показва доклад на агенцията

13:33 | 14.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Международната агенция за енергетика (МАЕ) прогнозира спад от 2% в глобалното потребление на електроенергия. Това е най-рязкото намаление от средата на 20 в., пише в доклад на агенцията. Това ще доведе и до рязко намаляване на емисиите въглероден диоксид от производството на електроенергия - в рамките на 5% за годината, показват още анализите.

По време на кризата през 2009 година енергийното потребление се сви с 0,6%, но и тогава глобалният брутен вътрешен продукт (БВП) намаля с 0,1 на сто. Сега се очаква БВП да се свие с 4,4%, а на търсенето на енергия влияят и мерките за ограничаване разпространението на коронавируса.

Единственото изключение сред големите икономики през 2020 година е Китай. Прогнозите на МАЕ са, че страната ще запише ръст от 2% на потребената електроенергия, но от 2015 година насам средногодишният ръст е от 6,5 на сто. Китай отговаря за 28% от световното потребление на електроенергия.

Намаленото потребление на електроенергия е съпроводено с ръст на зелената енергия и свиване на дела на въглищата, газа и ядрената енергия. Според оценката на МАЕ производството на електроенергия от въглища през тази година ще намалее с 5%. Това е най-рязкото намаление от 2012 година насам.

Ядрените мощности намаляват производството си с 4%. Китай отново е изключение - ядрената енергетика расте с 6%, което се дължи основно на влизане в експлоатация на нови мощности.

Спадът в производството на електроенергия от газови централи е забавен благодарение на ниските цени на природния газ и масовото преминаване на суровината за сметка на въглищата, особено в САЩ и Европа.

Българският Електроенергиен системен оператор (ЕСО) също отчита подобни тенденции. От началото на годината потреблението на ток в страната в рамките на около 3 на сто. С почти 8% обаче се свива производоството, като основно това се отразява върху производство на базовите централи. Зелените централи обаче повишават дела си в енергийния микс и особено това е видно при вятърните паркове в страната.

Ниското потребление и по-евтините енергийни източници водят и до намаляване на цената на електроенергията в световен мащаб, пишат още от МАЕ. В големите икономики спадът е в рамките на 28 на сто. Процесът започна още през 2019 година, когато електроенергията поевтиня с 12 на сто.В МАЕ прогнозират слабо възстановяване на търсенето на електроенергия през 2021 година - в рамките на 3 на сто на годишна база. За сравнение през 2010 година след предишната голяма глобална криза търсенето на електроенергия се повиши със 7,2 на сто.

Двигатели на възстановяването ще бъдат Индия и Китай, както и другите развиващи се икономики.

Очакванията са, че догодина ВЕИ ще продължат своята експанзия и делът им в производството на електроенергия ще се повиши до 29%, спрямо 28% през 2020 година. Новите ядрени мощности в Китай и Обединените арабски емирства, както и възстановяването на сектора Япония и Франция ще доведат до ръст на пазарния дял на този енергиен източник.

МАЕ очаква възстановяването на пазара да доведе до нов ръст на производството на електроенергия от въглища (с около 3%) и природен газ (с около 1%), което ще повиши емисиите СО2 с 2% през 2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
ъхъ , те едни зелени централи оставиха Перник без вода ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още