Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК не може да се реши да включи ядрените централи и газа в зеленото финансиране

Двата най-спорни въпроса за европейската таксономия ще получат отговор в следващите месеци

ЕК не може да се реши да включи ядрените централи и газа в зеленото финансиране

Снимка: Bloomberg LP

На този етап Европейската комисия (ЕК) още не може да вземе окончателно решение по отношение на инвестициите в природен газ и ядрена енергия на фона на устойчивото развитие и плановете за въглеродно неутрална икономика до 2050 г.

Комисията представи по-рано днес (21 април) дългоочакваните си планове за т.нар. таксономия, тоест правилата за финансиране на устойчиви проекти, които спомагат за зелената трансформация. В тях обаче няма конкретика за два от най-дискутираните въпроси в последните месеци - зелени проекти ли са газовите и ядрените централи.

В документа е записано, че Брюксел ще анализира доклада на експертите от Съвместния изследователски център (JRC) по отношение на плановете дали да включи ядрената енергия като допустима за зелени инвестиции.

По отношение на природния газ регулацията, приета през 2020 година, нито включва, нито изключва финансиране на проектите. Сега от ЕК отбелязват, че решението за инвестициите ще бъде обект на "технически оценки и обществените очаквания".

Още по темата

В Брюксел са получени множество коментари дали природният газ може да бъде използван за "мост" по отношение на прехода от въглища към зелена електроенергетика и по-късно през тази година Комисията ще представи свое предложение относно "спомагателните" технологии, които могат да подпомогнат енергийната трансформация.

"ЕК ще разгледа специфично законодателство, което ще отчете, че газът спомага за намаляване на емисиите въглероден диоксид, но не може да бъде покрит от Регулацията за таксономията, защото не покрива критериите", е записано още в съобщението на Брюксел.

По отношение на водорода, ЕК признава "многобройните нисковъглеродни приложения и употреби на водорода като енергиен носител, решение за съхранение на енергията, гориво или суровина". Одобрените критерии за таксономия са в съответствие със стратегията на ЕС за водорода и насърчават производството и използването на водород в съответствие с европейските цели за Зелена сделка.

С приетия документ се въвежда първият набор от технически критерии за проверка за определяне на дейностите, които допринасят съществено за постигането на следните две екологични цели измежду посочените в Регламента за таксономията: адаптиране към изменението на климата и смекчаване на изменението на климата, отбелязват още от ЕК.

"Днес правим скок напред с първата по рода си таксономия в областта на климата, която ще помага на дружествата и инвеститорите да разбират дали инвестициите и дейностите им наистина са екологосъобразни", коментира комисарят по въпросите на икономиката Валдис Домбровскис при представянето на пакета.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Макрон и Меркел искат координирано отваряне на границите в Европа