IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Ядрената енергия е нисковъглеродна, но може да крие други рискове

Доклад на JRC посочва, че ядрената енергия е "чиста", съобщава EurActiv

20:50 | 29.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Oliver Bunic, Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic, Bloomberg

Ядрената енергия е нисковъглеродна, но според различни мнения крие други рискове за околната среда, например при съхранението на ядрени отпадъци. Това каза говорителят на Европейската комисия (ЕК) Даниел Фери, отговарящ за финансите и данъчното облагане в общността, по време на брифинг в Брюксел.

Той отказа да коментира изтекла информация, че ЕС се готви да признае ядрената енергия за "чиста" като част от плановете си за устойчива таксономия и политиката за определяне на дейности, които могат да получат европейско финансиране. Според EurActiv ЕК се е обърнала към Съвместния изследователски център (JRC), а в неговия доклад е записано точно това - ядрената енергия е "чиста".

"Няма никакви научни доказателства, че ядрената енергия нанася повече щети върху човешкото здраве от другите видове производители", се казва в черновата на документа, до която достъп има европейското издание.

Не е тайна, че въпросът за финансирането на ядрени проекти е деликатен, коментира още Фери по време на брифинга.

Той потвърди, че от Брюксел са поискали становище от JRC за изготвяне на независим и експертен доклад за ядрената енергия и технология и възможните щети, които може да нанесе този сектор.

Говорителят поясни, че докладът ще бъде публичен, след като бъде прегледан от експертите по ядрена сигурност и съхранение на радиоактивни отпадъци, както и от експерти по опазване на околната среда.

Този документ е само стъпка в процеса по определянето на мястото на ядрената енергия, поясни още Фери и посочи, че заключенията ще бъдат прегледани от експертите на ЕК в две насоки - ядрена сигурност и околна среда. По този начин говорителят отговори на съмненията, че в JRC са про-ядрено настроени и това може да окаже влияние върху независимостта на заключенията.

В края на миналата седмица Ройтерс съобщи, че седем държави в ЕС настояват ЕК да не се отказва от финансиране на нови ядрени централи. В писмо до Брюксел Франция, Полша, Унгария, Чехия, Румъния, Словакия и Словения изразиха своите опасения, че Брюксел ще жертва тази индустрия при определянето на климатичните си цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още