IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в България достигна 10-годишен рекорд през ноември

За година най-сериозно е поскъпването при транспорта – 22%

12:55 | 15.12.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Инфлацията в България продължава да набира скорост. През ноември 2021 г. поскъпването на стоките и услугите в страната достига 7,3% спрямо същия месец година по-рано. Това е рекорд за последните 10 години. Натрупаната инфлация от началото на годината до края на ноември е 6,8%, а месечната – спрямо октомври, е 1,4%. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

За година през ноември най-сериозно е поскъпването при транспорта – 22%, което се обяснява със скока на цените на горивата. Режийните за дома - ток, вода, парно, поскъпват с 10%, а храните, заемащи най-голям дял в потребителската кошница – със 7,2%. 

На месечна база цените за топлинна енергия за отопление са нараснали с 18,9%. Цената на газообразните горива за битови нужди се е повишила с 6,4%, а на въглищата - с 23,3%. Повишението при дизеловото гориво е 4,3%, а при бензина – 3%.

През ноември хлябът е поскъпнал със 7,8%, а олиото с 1,7%. За месец цената на лещата е скочила с 5,4%, а тази на киселото мляко - с 4,2%. Сиренето е с 3,5% по-скъпо отколкото през октомври.

На фона на пандемията се наблюдава огромна несигурност за това как този темп на инфлацията ще се развие идните месеци и за България.

Cпopeд хapмoнизиpaния индeĸc, cpaвним c дaннитe oт ocтaнaлитe дъpжaви oт EC, мeceчнaтa инфлaция e 1,1%, инфлацията от началото на годината (ноември 2021 г. спрямо декември 2020 г.) е 5,7%, а годишната инфлация за ноември 2021 г. спрямо ноември 2020 г. е 6,3%. Именно това е един от Маастрихтските критерии, който ще бъде взет предвид по пътя на България към влизането в еврозоната.

Преди седмица Министерството на финансите публикува своята макроикономическа прогноза, използвана за разработване на проекта на Закон за държавния бюджет за 2022 г., в която се посочва, че средногодишната инфлация (ХИПЦ), ще бъде 2,8% тази година, а догодина – 4,9%.

Странното е, че проектът на бюджета, както и цялата прогноза бяха свалени от сайта на ведомството, малко след като Асен Василев пое държавните финанси от служебния министър Валери Белчев. Според първоначалните сметки на министерство на финансите, които явно вече не са актуални, инфлацията до края на година ще се ускори до 4,5%. На фона на последните данни от НСИ ръстът на цените вероятно ще е доста по-сериозен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Искаме си светлото евроатлантическо бъдеще! Де го?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Така ,чудесно .Като няма хляб,яжте пасти ,така е отвърнала Мария Антоанета на гладните французи ,и тя е преизпълнила плана ,след което си е понесла адмирациите от народа на гилотината .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Setver
преди 2 години
Какво не ВИ харесва? 7.3% си е добро изпълнение и преизпълнение на проинфлационните цели поставени от ЕС, ЕЦБ и в частност от ЕНП като най-голямата европартия. Малко страни могат да се похвалят с такова изпълнение и преизпълнение, нека да покажем своето постижение и да се види че изпълняваме евроцелите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Така е, Раша винаги е виновна! За всичко.. Дори за влиянието на лунната светлина върху разтежа на кривите краставици.. мхм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Каквото и да си приказват и пишат в ЕЦБ, инфлация има и в ЕС. Що, бре? Нали всичко ви е наред? Или пак Рашата ви е виновна, че вдигнала цените на енергоносителите в Азия и целия свят? А сега се пърчите да спирате СП-2, та цените на газията минаха $1400 за 1000 кубометра? Това ли ви беше целта или просто я карате като муха без глава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Влизаме в сайта на Европейската централна банка ,която регулира Еврозоната към която нашите политици ни тикат и четем дословно :"Ние в Европейската централна банка (ЕЦБ) работим за поддържането на стабилни цени в еврозоната. Целта ни е утре да можете да купите с парите си толкова, колкото и днес.Освен това допринасяме за сигурността и стабилността на европейската банкова система. Така се грижим Вашите пари в банката да са на сигурно място."И още :"Ние се грижим за стабилността на цените и за сигурността на парите Ви"Има адреси,e-mail контакти и всеки гражданин на ЕС може да им пише свободно https://***.ecb.europa.eu/ecb/html/index.bg.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още