IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата тегли 500 млн. лева нов дълг на 14 март

През тази година продажбата на ДЦК не трябва да е по-голяма от 7,3 млрд. лева

15:10 | 07.03.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На 14 март Българска народна банка ще проведе първия за тази година аукцион за продажба на държавни ценни книжа (ДЦК). Номиналната стойност на предложеното количество от Министерство на финансите е 500 млн. лева при 0,00% годишен лихвен процент, съобщи централната банка.

Лихвоносните съкровищни облигации са със срочност три години и шест месеца (1277 дневни) от отворен тип с фиксиран лихвен процент. Отворена ще бъде емисията от 17 ноември 2021 г., която е със срочност 3,5 години. Падежът е на 17 май 2025 г. 

По решение на Министерството на финансите първичните дилъри могат да участват в аукциона и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 към 50 от общото предложено количество.

Министерството на финансите си запазва правото да отхвърля всички или да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

Участниците в аукциона трябва да имат предвид, че Министерство на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисия BG 20 301 21 110 от 17 ноември 2021 г. на аукционен принцип.

Финансовото ведомство си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

Investor.bg припомня, че за тази година държавата ще търси на международните дългови пазари общо 7,3 млрд. лева – 3 млрд. лева ще са за рефинансиране на стари дългове, а 4,3 млрд. лева ще са нов дълг. Средствата са за финансиране на бюджетния дефицит.

Според предварителните данни на Българската народна банка (БНБ) в края на миналата година брутният външен дълг (частен и държавен) на България достигна 41,529 млрд. евро, което е 61,8% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната.

В периода 2022 – 2024 г., въз основа на допусканията и прогнозното дългово финансиране, размерът на държавния дълг в абсолютни стойности и съотношението му спрямо прогнозния БВП ще продължи да нараства от 24,8% в края на 2022 г. (35,5 млрд. лв.) до 29,3% през 2024 г. (47,1 млрд. лв.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Дълбоко се съмнявам,че ще успеят да продадат дългът по номинал, с което да постигнат планираната 0% лихва.Ще се наложи да се продаде с отстъпка,колко ще е точно ще се види след аукциона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Repoman
преди 2 години
Нещо не си ме разбрал, аз за кредитодателите говорех. Кои ще са тези банки или ПОИ-та, които ще дадат кредит на 0% лихва, когато инфлацията у нас си е вече 10%? В смисъл,, ако чак толкова са я закъсали откъм доходност, банките да купуват ресурси, че поне да покрият инфлацията, защото на -10% си е чиста загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
petyob
преди 2 години
ще тегли, ако има кой да и даде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Един Българин
преди 2 години
Хич не ми е интересно, защото няма да го плаща Асен Василев, а аз и ти. Иска ми се да видя управляващи, които повече да връщат отколкото да взимат колкото и да е лихвения процент и инфлацията за да не стигнем до византийския сценарий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Repoman
преди 2 години
Интересно, да видим каква ще е лихвата и колко ще се презапише. Инфлацията вече си е едно 10% у нас, да видим как ще се търгува новия дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още