IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия насърчава Индия да засили инвестициите си в руския петролен и газов сектор

Износът на петрол и нефтопродукти от Русия за Индия достигна 1 млрд. долара и може да бъде увеличен, коментира руският вицепремиер Александър Новак

12:39 | 12.03.22 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Русия призовава Индия да задълбочи инвестициите си в петролния и газовия сектор на засегнатата от санкциите страна. Москва желае също така да разшири търговските мрежи на руски компании в третата по големина икономика в Азия, предава Ройтерс.

Руската икономика е изправена пред най-дълбоката криза след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. заради западните санкции, наложени след като руската армия нахлу в Украйна.

Някои западни съюзници насърчават Индия да осъди действията на Русия в Украйна, след като Ню Делхи се въздържа да гласува срещу Москва в общото събрание на ООН.

„Износът на петрол и нефтопродукти от Русия за Индия достигна 1 млрд. долара и има ясни възможности за увеличаване на това число“, коментира вицепремиерът на Русия Александър Новак, според изявление, споделено от руското посолство в Индия късно в петък.

„Интересуваме се от по-нататъшно привличане на индийски инвестиции в руския нефтен и газов сектор и от разширяване на търговските мрежи на руски компании в Индия“, коментирал е Новак пред индийския министър на петрола и природния газ Хардип Сингх Пури.

САЩ тази седмица забраниха вноса на руски петрол, а Великобритания заяви, че постепенно ще прекрати вноса до края на  годината. Решенията на двете страни се очаква да нарушат допълнително световния енергиен пазар, тъй като Русия е вторият по големина износител на суров петрол.

Индийските държавни компании притежават дялове в руските петролни и газови находища, докато руски предприятия, включително Роснефт, притежават мажоритарен дял в индийската рафинерия Nayara Energy. Някои индийски компании купуват руски петрол.

Русия очаква и двете страни да продължат сътрудничеството си в гражданската ядрена енергия, включително изграждането на нови блокове в ядрената електроцентрала в южния индийски град Куданкулам, казва още Новак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 5
ledosvetlenie
преди 2 години
Русия няма полза да спира газта, тези дето плашат със спиране са ЕС след това те ще си напечатат нови дългове и ще платят за по скъпа газ от други места, а бравурниците като тебе ще операт пешкира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
ledosvetlenie
преди 2 години
Соларка в събота няма ли кой да раздава читави опорки? - Да приемем че нещата ще се случат така както си го мислиш евтиният руски петрол ще отиде за Индия а скъпият ще дойде в БГ и при това с по високи транспортни разходи - Кой мислиш ще е на далавера?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Накрая руснаците ще се МОЛЯТ ЕС да им купува руският газ и петрол, ама... както писах преди- доверието е вече сринато и няма шанс за възстановяване поне в близките 25 години...Интересно- сега газпром и путин НЕ ЗАПЛАШВАТ с врътване на газовото кранче за ЕС, въпреки, че в България имаме ледени дни- т.е. със сутрешни температури в София от минус 10 градуса по Целзий;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Купувайте повече тъкмо ще свалите цената за нас :) Нали и другите искат да продават :П
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още