IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Петков: Европейската комисия ще преговаря с "Газпром" от наше име

Включи се идеята за потенциален таван на цените, но ЕК трябва да анализира дали трябва да го има, заяви премиерът Кирил Петков от Брюксел

20:34 | 25.03.22 г. 27
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА </em></p>

Снимка: БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА

Идеята да купуваме заедно газ от трети страни, включителнмо от Русия, се осъществи като план. Не е задължително страните да участват в този механизъм, но ако искат - а много държави искат - ще бъдат включени. Това заяви премиерът Кирил Петков пред медии в Брюксел.

"Това означава, че ЕК ще преговаря с "Газпром" от наше име. Това е съвсем различно, отколкото една малка България с малка консумация да преговаря с гиганта като "Газпром"", коментира Петков.

Той посочи, че е била включена идеята за потенциален таван на цените, но ЕК трябва да анализира дали трябва да го има и до каква степен.

Министър-председателят бе категоричен, че България "задължително трябва да се включи" в преговорите.

"Сега, когато 75% от руската газ идва в ЕС, те няма къде да ходят. Ще трябва да преговаряме на равни начала по съвсем различен начин. Затова беше огромна победа за българския интерес в този момент. Това е важно, защото цената на газа определя цената на тока на европейския пазар, който е свързан с България. Сваляйки цената на газа - при едни добри преговори, които очакваме, би свалило цената на тока, което намалява инфлацията", коментира Петков, като допълни, че "няма магическа пръчка" за намаляване на цените.

Колкото до бъдещото посещение на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен у нас, Петков заяви, че то може да се случи до две седмици. По-рано през деня Петков публикува в профила си в социалната мрежа Facebook, че Фон дер Лайен "скоро" ще дойде в България.

Идеята на визитата е да бъде подписан българският План за възстановяване и устойчивост. Министър-председателят поясни, че към момента е договорено най-техническото ниво и следва подпис от Фон дер Лайен, а след това работата продължава.

"Факт е, че реално истинското договаряне свърши днес, това е важното", заяви Петков.

По думите му газовите хранилища на страната трябва да се пълнят, но ще има солидарен механизъм за подкрепа, тъй като не всички страни в ЕС разполагат с такива хранилища. "Това дава възможност на страните с хранилища, включително и България, да имат механизъм за компенсация - другите страни да подпомогнат в пълненето и инвестицията в пълненето им", посочи премиерът.

Investor.bg напомня, че Петков е на посещение в Брюксел, където участва в съвместна сесия на европейските лидери с президента на САЩ Джо Байдън. Във фокуса на сесията е темата за подкрепата за Украйна и засилването на трансатлантическото сътрудничество в отговор на агресията на Русия.

По отношение на последните събития у нас, свързани с прокуратурата, Петков заяви, че прокуратурата "се страхува, тъй като всичките данни, които бяха тайна, вече са в ръцете на европрокуратурата. Ето, стъпка напред, не е всичко, което всички ние искаме, без тези стъпки напред, няма промяна, по-бавна е, но е в правилната посока", увери премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 2
Q'Ano
преди 2 години
БойчА ... *** ли е ... Или само така си изглежда ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
studioaa
преди 2 години
Ти си изключително наивен и страшно неграмотен. Твърденията ти направо будят смях и са горе долу колкото интелектуалното ниво на 7 годишно дете. Кое те кара да мислиш, че който да е производител на петролни продукти трябва постоянно да произвежда и да ти продава на теб за ти е евтинко при положение, че петрола ако не е добит си остава в земята дефакто завинаги и неговата трайност е безкрайна. Защо американските производители на шисти спряха работа когато цената на продукцията им пада под определено ниво а не продължиха питам се? Ако един производител не продава днес той може да чака вечно докато времето е подходящо за печалба, което значи че сметката няма да се балансира никога. А когато този производител няма дълг и няма нужда от евро за да си плати кредита той просто ще спре работа или още повече китайците ще му платят за да не работи умишлено да те ударят теб. Техния юан те могат да създават колкото си искат от него и да си назначават олигарси тук и там също както САЩ правят срещу "услуги" от много време. Винаги е възможно изкуствено да се фиксира цената на нещо без значение какво е търсенето и предлагането и това "фиксиране" може да издържи много дълго много по-дълго от твоя живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 2 години
Целият износ на УСА Катар и Австраия на CNG не е достатъчен да замести Руският газ - Тия преговори ще са като да биеш вързано куче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 2 години
кучето скача според тоягата... и не се нарича копче, а спусък! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Дано им останат танкове и самальоти да показват на парада. Има и друга хипотеза ! Онзи кре тен малкия международен бандит Путин в яда си да си каже ... "аз губя и бал съм ви... и вие с мен" след което да натисне копчето.Може би садистичните наклонности на studio очакват това и всички да станем на пепел на цялата планета ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Всички империи по света са рухвали заради икономиката. Последната голяма беше СССР и рухна точно заради лоша икономика. Имай в предвид,че тогава внасяха едва 25% от нужните неща отвън. Сега внасят над 75% ! Въпрос на време , не виждам защо обаче трябва да умират невинни (и от двете страни) а за теб това да е удоволствие ? Мазохист/садист ли си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Аз пък мисля 300 рубли за долар/евро. Просто ще спрат да купуват газ от Русия :) Колкото по рано толкова по добре. Разбира се Русия ако пренасочи газ към Китай , то Китай ще освободи за ЕС. Нещата са вързани. Между другото Китай не са прости като България. Повече от 10% зависимост с Русия няма да си го позволят със сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Ти вземи прочети първо какво мислят БОТЕВ и ЛЕВСКИ за русия и за какво са дали живота си и на втори юни винаги си го спомняй. После ела ми говори за русия, сащ и други неща. Относно темата радвам се. Когато купуваш на едро си е друго :) Да може да има проблеми с доставки,цена и т.н. но имаше такива и с маските. От 10 лева сега на 10 стотинки маската.Подценявате капитализма и силата му най-вече в САЩ. Така стана ПСВ и ВСВ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 2 години
до 9ти май най късно войната ще е свършила със загуба за Рсуия и край на Късия. след такова фиаско в този вид организации винаги има смяна на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Момче, ти живееш в някакъв сеят на лизунгите, където думата имат абсолютно икономически неграмотни хора :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още