IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сянката на войната в Украйна пада и върху втората по големина рафинерия в Индия

Nayara Energy може да се сблъска с дългова криза на фона на връзките ѝ с „Роснефт“, който е основен акционер в индийската група

18:13 | 09.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Nayara Energy, филиал на руската енергийна компания „Роснефт“ и собственик на втората по големина петролна рафинерия в Индия, е изправен пред растящи финансови разходи поради западните санкции срещу Москва, дори когато индийското правителство се опитва да поддържа търговията с Русия, съобщава Nikkei Asia Review.

Понижаването на кредитния рейтинг, предизвикано от санкциите срещу Русия, вече увеличи лихвата по част от дълга на Nayara. Натискът на Запада заплашва да затрудни достъпа на компанията до финансовите пазари и финансирането на нов нефтохимически завод, който Индия възприема като част от кампанията „Направи в Индия“ за намаляване на зависимостта от вноса. 

Nayara е собственост на консорциум, воден от „Роснефт“, който разполага с 49,13-процентен дял в предприятието, след придобиването на бившата Essar Oil от фамилията Руя през 2017 г. срещу 12,9 млрд. долара – една от най-големите чуждестранни инвестиции в страната. Други 49,13% са разделени между глобалната трейдърска фирма Trafigura и инвестиционната руска група UCP.

Освен че притежава рафинерия в Гуджарат с годишен капацитет от 20 млн. метрични тона, или 8% от националния капацитет за рафиниране, Nayara оперира и с 540 мегаватова електроцентрала, 6500 търговски обекта и пристанище. Компанията планира да се разшири с изграждането на нов нефтохимичен комплекс за 65 млрд. рупии (855 млн. долара), който е планиран да бъде завършен следващата година.

По-рано този месец агенцията Care Ratings понижи рейтинга на дългосрочния банков дълг и облигациите на Nayara от AA до AA минус, позовавайки се на инвазията на Русия в Украйна и нейното въздействие върху кредитния профил на „Роснефт“. Рейтинговата фирма също така предупреди за по-нататъшни възможни понижения.

Облигациите на компанията, търгувани на Бомбайската фондова борса, са неликвидни и останаха непроменени въпреки понижаването на рейтинга.

Nayara информира фондовите борси на 24 март, че ще плати по-висок годишен лихвен процент от 9% по дълг на стойност 26 млрд. рупии - увеличение с четвърт пункт - в резултат на корекцията в рейтинга.

Прабал Банерджи, бивш финансов директор на групите Essar и Bajaj, заяви, че „с това рейтингово действие Nayara много трудно ще може да набира средства отвъд граница и дори в Индия, а когато стане това, ще ѝ излиза по-скъпо“.

Nayara Energy, която отчете печалба от 4,75 млрд. рупии през фискалната година, приключваща в края на март 2021 г., планира да набере дълг от местни банки за проекти за разширяване на бизнеса.

Западните санкции заради инвазията в Украйна изхвърлиха много руски банки от глобалната платежна система и затрудниха други субекти да извършват трансакции с руски компании. Самата „Роснефт“ подлежи на санкции от САЩ и Европа, откакто Русия анексира Крим през 2014 г.

India India

„Nayara не зависи от оперативната и финансова подкрепа на „Роснефт“ в непосредствена краткосрочна перспектива“, пише Nayara в доклада си за понижаване на рейтинга на 17 март. „Въпреки това остава фактът, „Роснефт“ е един на ключовите акционери на Nayara", добавят от агенцията.

„Роснефт“ и други акционери изплатиха 490 млн. долара на Nayara по-рано тази година, за да ѝ помогнат да намали дълга си, изтъкват служители на Care. Рейтинговата агенция съобщи пред Nikkei Asia по-рано тази седмица, че очаква новини за още 60 милиона долара, дължими до четвъртък. Новата инфузия би била "трудна" поради продължаващите санкции и смущенията в банковите системи, изтъква Падманабх Бхагават от Care.

Nayara внася суров петрол главно от страни от Близкия изток, като Ирак и Египет, както и от Латинска Америка. Също така тя закупи 1,8 млн/ барела суров петрол Urals от Русия чрез Trafigura, съобщи Ройтерс на 24 март, цитирайки търговски източници и данни на Refinitiv.

Отказът на САЩ и други страни да купуват руски петрол - и затрудненията при трансакциите - означава, че Urals се търгува със значителна отстъпка. Медийни съобщения в Индия във вторник показват, че руският външен министър Сергей Лавров се очаква да пътува до страната тази седмица, за да обсъди износа на руски петрол за Индия и създаването на метод за плащане „рупия-рубли“ в подкрепа на двустранната търговия. 

Русия представлява само 0,2% от вноса на петрол в Индия през последните 10 месеца, заяви индийският министър на петрола Хардип Сингх Пури пред местния парламент. САЩ наскоро потвърдиха, че Индия няма да наруши американските санкции срещу Русия, като купува с отстъпка руски суров петрол.

В миналото Nayara не прибягва до руски петрол поради логистични причини и заради сложната обработка на Urals, посочва бивш директор на Essar Oil, пожелал анонимност. „Сортът Urals трябва да се смеси с три до четири различни вида суров петрол, за да може да бъде рафиниран [от] Nayara“, изтъква той.

Използването на руски суров петрол също така създава риск за Nayara да не може да продаде своите рафинирани продукти в чужбина, тъй като няколко от клиентите ѝ са базирани в западни страни, добавя източникът.

Нарендра Танеджа, председател на мозъчния тръст Институт за независима енергийна политика, казва, че рафинерията на компанията е създадена от семейство Руя с фокус върху петрола от Близкия изток, тъй като са необходими само три дни, за да достигне кораб до Гуджарат от страните-доставчици.

„Логистично е трудно да се транспортира суров петрол от Русия до Гуджарат, особено поради продължаващата война“, подчертава Танеджа, добавяйки, че много танкери принадлежат на западни компании.

Nayara Energy отказа да коментира доставките на суров петрол или как финансите ѝ ще бъдат повлияни от понижението рейтинга и смущенията при „Роснефт“. В изявление от 24 февруари компанията заяви, че санкциите, наложени срещу Русия, няма да имат никакво въздействие върху работата ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Ами могат да трейдват в рупии и рубли и двете започват с "р".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още