IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна контраатакува в опит да си върне територии

По оценки на западни представители до една пета от руските сили вече не са боеспособни и моралът им е нисък, но все още нищо не е решено

07:00 | 29.03.22 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div>
	<em>Снимка: Marienko Andrii / UNIAN</em></div>
<div>
	&nbsp;</div>
Снимка: Marienko Andrii / UNIAN
 

Русия и Украйна се готвят да проведат преговори за прекратяване на огъня в Турция, за да се опитат да сложат край на продължилата повече от месец война, докато интензивните сражения продължават, а украинските сили се опитват настървено да си върнат териториите северно от столицата Киев, след като руските сили изстреляха ракети по няколко украински града през нощта.

Руските преговарящи трябваше да пристигнат в Истанбул късно в понеделник, последвани от украинска делегация през нощта, за преговори за прекратяване на огъня, насрочени за вторник сутринта. През уикенда украинският президент Володимир Зеленски очерта условията, при които Украйна би могла да приеме неутрален статут като част от мирно споразумение с Русия, като заяви, че страната му може да проведе референдум за неутралитет, но само след като руските окупационни сили напуснат територията на Украйна.

Кремъл заяви, че досегашните преговори не са довели до никакъв пробив, а западни представители изразиха съмнения дали Русия е готова да спре военните действия в Украйна.



В Белия дом в понеделник Байдън заяви, че коментарът му, в който предлага руският президент Владимир Путин да не продължава да държи властта, отразява моралното възмущение, което изпитва, и каза, че това не вреди на опитите за прекратяване на войната в Украйна.

„Не връщам нито дума назад", каза Байдън за речта си от събота, в която каза за Путин: „За Бога, този човек не може да остане на власт". Малко след като направи коментара, Белият дом заяви, че той не призовава за смяна на режима.

„Нито тогава, нито сега съм изразявал мнение за промяна на политиката", заяви Байдън в понеделник. „Изразих моралното възмущение, което изпитвам, и не се извинявам за това".

По-рано този месец руският олигарх Роман Абрамович, който се включи в опитите за прекратяване на войната, и украинските мирни преговарящи са получили симптоми на предполагаемо отравяне, твърдят запознати.

Руското правителство и преди е било обвинявано, че използва отрова, за да накаже враговете си. Кремъл отрича да е замесен в подобни атаки и не отговори на молбата за коментар на The Wall Street Journal понеделник.

В понеделник украинските сили продължиха да контраатакуват руските позиции около Киев. Според кмета на Ирпин Александър Маркушин украинските войски са си върнали стратегически важния град Ирпин, северно от Киев, който бе попаднал под руски контрол по-рано този месец. Високопоставен американски служител заяви в понеделник, че САЩ не могат да потвърдят по независим начин, че Ирпин отново е в украински ръце.

Според украински официални лица руските ракети са ударили Киев и градовете Харков, Луцк, Ровно и Житомир. Руските сили продължиха да се опитват да се придвижват към Киев от изток и северозапад, опитвайки се да контролират ключови пътни артерии.

Украинското министерство на извънредните ситуации заяви, че ударът по Луцк е засегнал съоръжения за съхранение на гориво и властите все още се опитват да потушат пожара. Ръководителят на областната военна администрация Юрий Похуляйко заяви, че нападението е било извършено с крилати ракети, изстреляни от съседен Беларус. Няма незабавна информация за жертвите.

Руските сили изглежда също така са навлезли по-далеч в Мариупол - стратегически важен град, свързващ контролираните от Русия части на източната част на Донбас с територията, която Москва е завзела на юг.

В интервю през уикенда за руски журналисти, представители на местни независими медии, които бяха забранени от местния орган „Роскомнадзор“, Зеленски заяви, че Украйна може да направи официално изявление, с което да се откаже от целта си да се присъедини към Организацията на Северноатлантическия договор в замяна на обвързващи гаранции за сигурност от страна на чуждестранни партньори.

Неутралитетът на Украйна ще трябва да бъде ратифициран на референдум, каза Зеленски, тъй като в момента конституцията на страната определя стремежа ѝ да се присъедини към НАТО и Европейския съюз.

Зеленски заяви, че руските войски ще трябва да се изтеглят от украинска територия преди провеждането на референдум, тъй като при чужда военна окупация не е възможно да се проведе честно гласуване.

„Никой никога няма да признае резултатите от референдум, ако на територията на страната има войски или незаконни въоръжени формирования", каза той пред журналистите.

Зеленски заяви, че страните, които действат като гаранти за сигурността на Украйна, ще трябва да поемат правно обвързващи ангажименти, които да бъдат ратифицирани от техните парламенти. Той посочи меморандума от Будапеща от 1994 г., в който Украйна се отказва от ядрените оръжия в замяна на гаранции за сигурност от страна на Русия, САЩ и Великобритания, като отбеляза, че Русия така или иначе е нахлула в Украйна, а западните държави не са я защитили.

Той повтори, че правителството на Украйна няма да подаде оставка, нито ще приеме демилитаризацията на страната, отхвърляйки две от военните цели на Русия.

От канцеларията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган съобщиха, че в телефонен разговор в неделя той е призовал Путин да приеме прекратяване на огъня с Украйна.

Въпреки това западните официални лица виждат малко признаци, че Русия желае мирно разрешаване на конфликта. „Никой не смята, че има шанс за дипломатическо решение през следващите няколко дни или дори няколко седмици", заяви високопоставен служител на Европейския съюз.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери в понеделник, че не е имало значителен пробив в преговорите, както и напредък по евентуална среща между президентите на Русия и Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров заяви в понеделник, че среща между двамата президенти сега би била контрапродуктивна.

Властите в Киев заявиха, че се подготвят за подновяване на атаките от страна на руските сили. „Те се подготвят за голям натиск, винаги е така преди големи преговори с руснаците", заяви украински служител, близък до преговорите.

Служителят заяви, че шансовете за успех на преговорите за прекратяване на огъня са нараснали през последните седмици „от 10% преди две седмици до 50%".

През уикенда турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че според неговите сведения между Путин и Зеленски е имало дипломатически канал.

„Не искам да навлизам в детайлите на този процес. Изглежда, че те са преговаряли по сериозни въпроси, по сериозни точки", каза Чавушоглу.

И руската, и украинската страна са проучили няколко варианта относно мястото и формата на следващия кръг от преговори, заявиха близки до преговорите, но са се съгласили, че Турция би била оптималното място.

Преди преговорите във вторник украинският заместник министър-председател Ирина Верешчук заяви, че хуманитарните коридори за евакуация на цивилни граждани няма да бъдат отворени в понеделник, след като украинското разузнаване е съобщило за възможни руски атаки. Неотдавнашните усилия бяха съсредоточени върху евакуацията на цивилни от югоизточните градове Мелитопол и Мариупол през Бердянск и в Запорожие.

Няколко минути преди интервюто на Зеленски да бъде публикувано от руските медии, медийният орган на страната направи изявление, с което забрани публикуването му. Интервюто все още беше достъпно на базирания в Латвия новинарски уебсайт Meduza.

„Ако има такава реакция, това означава, че правим всичко правилно. Те са нервни", каза по-късно Зеленски в речта си в приложението за съобщения Telegram.

Той добави, че преговорите за прекратяване на огъня в Истанбул са важни и че Украйна все още настоява Западът да наложи допълнителни санкции на Русия, включително включването в черния списък на всички руски държавни служители, както и на представители на правоприлагащия и военния елит.

Украйна се опитва да върне руските завоевания, докато Москва насочва вниманието си към контрола на част от южната и източната част на страната.

Украинските сили заявиха в неделя, че са изтласкали руските войски от Тростянец, в североизточната част на страната, близо до руската граница, което може да отвори пътя към провинциалната столица Суми, която е обкръжена от руснаците.

Превземането на Тростянец се случва, след като Москва, след като срещна твърда съпротива от страна на украинците в първоначалната си многофронтова офанзива, заяви в петък, че ще пренасочи кампанията си към региона на Донбас, където руските сили имат силни позиции.

Според украинския генерален щаб в югоизточната част на страната украинските войски са блокирали руското настъпление източно от Запорожие и на позиции северно от Донецк.

В южната част на страната украинските сили са съсредоточени върху отбраната на Кривий Рих и Николаев.

Украинските системи за противовъздушна отбрана са отблъснали нападенията в районите Бориспол и Василков в района на Киев, съобщи съветник от украинското министерство на вътрешните работи. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че нейните сили са свалили украински самолети близо до град Чернигов, северно от Киев.

Русия продължава да напредва в Донбас, заяви в понеделник говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, заявявайки, че нейните сили са поели контрола над две села.

Руските сили са се окопали на отбранителни позиции в северната част на страната и около Киев, които не са успели да превземат. В момента огневата мощ на Русия е съсредоточена в Мариупол.

Западни представители смятат, че в момента Русия се подсилва в Донбас със свежи войски от групата „Вагнер", руска наемническа организация, с цел обкръжаване на украинските сили.

Не е ясно колко добре обучени са тези нови руски войски и дали ще имат достъп до достатъчно висококачествено оръжие, за да постигнат бързи успехи срещу закалените в битките украински войски там. Новите батальонни тактически групи идват от Източния военен окръг на Русия, който според експерти е най-слабо обучен и слабо оборудван. Пренасочването на атаката към по-тесен фронт обаче може да реши някои от логистичните проблеми, които затрудняват руските сили, и да позволи на доминиращата им въздушна мощ да се утвърди.

По оценки на западни представители до една пета от руските сили вече не са боеспособни и моралът им е нисък. Но те предупреждават, че войната далеч не е спечелена за Украйна.

„Това, което виждаме, не е обръщане на хода на събитията, това, което виждаме, са някои отделни успехи", казва един от източниците. Създаването на нови руски батальонни тактически групи показва, че Путин все още действа „с всички сили", добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
И Кухаов. Абе, много знаещи станахте тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Аха. "Задържаното" злато, е на руска територия. Луганск, Донецк а сега, и Южна Осетия, вече открито, се готвят за референдум за присъединяване към Русия. Те, разбира се, не знаят какво правят, знае Стоен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Крим се връща на татарите които са били изселени от Сталин до този моент 98% от Крим са татари ! Донбас и Луганск международен протекторат. Задържаното злато на Путин отива за репарации. ТОЧКА !----От къде на къде ?... връщат всичко, заедно с абхазия осетия и квото още са заграбили, с компромисите трябва да се спре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
А мен баба ми разправяше по време на ВСВ. Минават немската армия всичко подредено ,чисто , спретнати, хранят се , спят и заминават. После минава "съвецката" армия , пълен разврат, пиясни изпълнения, мръсотия, убивали са животните и ги ядат, миришат, задявали момите. Та така са били нещата тавариш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Ами питай дяда си защо Сталин ги е разселвал :) Те са си имали място за живеене нарезено Крим !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Вовата цъка минуси аз му казвам,че Сталин е избил и маса българи той цъка минус :) Явно или не си българин или си такъв на служба в пасалства маскве :) И в двата случая си просто един предател !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 9
дядя Вова
преди 2 години
Дядо разправяше едно време, че татарите в село били по-зле от турците. Потрябва му на татарина твоя вол, взема го. Ако не го дадеш - коли те...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Дори е имало доста голям брой и гърци и българи които комрад Сталин е разселил. ... да не говорим за земите на Волжка България ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Ето хубава и полезна информация за кримските татари - https://bg.wikipedia.org/wiki/Депортация_на_кримските_татари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Разбира се ! Населението не иска руска защита :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още