IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски пред руски медии: Готови сме за неутрален статут

Няколко руски бизнесмени са предложили да дарят пари в помощ на Украйна, включително за подпомагане на армията ù, заяви украинският президент

08:12 | 28.03.22 г. 60
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Володимир Зеленски. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Володимир Зеленски. Снимка: Bloomberg LP

Украйна е готова да обсъжда неутрален статут като част от мирно споразумение с Русия, но той ще трябва да бъде гарантиран от трети страни и да бъде подложен на референдум, заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за руски медии, цитирано от Ройтерс и БТА.

Руските власти са предупредили руските медии да не излъчват интервюто, което е с продължителност от 90 минути и е проведено чрез видеоконферентна връзка.

В него Зеленски през цялото време говори на руски език. Той отбелязва, че руското нахлуване в Украйна е довело до унищожението на градове с рускоезично население и до разрушения, по-големи от тези, причинени от войните в Чечения.

"Гаранции в сферата на сигурността и неутрален статут, безядрен статут на нашата държава. Готови сме за това. Това е най-важното", казва Зеленски в интервюто.

В преговорите си с Русия украинските преговарящи обсъждат и въпроса с употребата на руския език в Украйна, заяви украинският лидер.

Зеленски каза още, че няколко руски бизнесмени са предложили да дарят пари в помощ на Украйна, включително за подпомагане на армията й, предаде AFP.

Той каза, че е получил "сигнали" от няколко руски бизнесмени, сред които и милиардерът Роман Абрамович - приближен на руския президент Владимир Путин и обект на европейски и британски санкции.

"Имахме сигнали от него и още няколко бизнесмени, предлагащи: "Можем да помогнем по един или друг начин, можем да направим нещо. Някои казаха, че са готови да помогнат за възстановяването на страната след войната. "Готови сме да прехвърлим бизнеса си в Украйна, живеем в Англия или някъде в Швейцария, искаме това. Но как да се направи така, че да не фигурираме в списъка със санкции?", разказа Зеленски.

"Някои хора не искат да съобщят името си и казват, че желаят да помогнат на нашата армия, при все че са граждани на Руската Федерация“, отбеляза украинският президент.

Зеленски увери, че каквито и да са бизнесмените, готови да дарят пари в подкрепа на украинската армия, Украйна е готова да "гарантира тяхната безопасност, да им осигури работа и да даде възможност на бизнеса им да се развива".

"Говоря конкретно за санкциите в нашата държава. Можем да го обсъдим, можем да обсъдим смяната на гражданството на тези хора", обясни той и подчерта, че не е "задължително това да се прави публично".

Според информация на Wall Street Journal Зеленски бил помолил американския президент Джо Байдън да не санкционира Роман Абрамович, тъй като той би могъл да играе роля в мирните преговори между Украйна и Русия, отбелязва AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

60
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
"Украйна води война срещу собственото си население" само като видя това и вече и ми е ясно що за умствено скопен индивид си. После не се чуди защо в реалния живот си пълен неудачник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 2 години
90-те години Джохар Дудаев поиска Чечня да е независима република , да споменавам ли кво и се случи ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 1 rate down comment 7
ledosvetlenie
преди 2 години
Дата Милошевич води война срещу собственото си население и УСА решават да го бомбардират без резолюция на ООН - Украйна води война срещу собственото си население Русия решава да ги бомбардира без резолюция на ООН - кажи ми сега къде са седемте разлики че аз виждам само една УСА използваше обеднен уран което все пак е една идея по добре от това дето ползваха над Япония
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 3 rate down comment 5
ledosvetlenie
преди 2 години
Какво има да се обяснява за Полша и Финландия - Русия ги нападна и те останаха с по малко територия - В момента се случва същото с Украйна и крайният изход ще е същият - Тука различия имаме ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 2 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
Соларка Япония напада военен обект и убива над 2000 военни и почти никакви цивилни - Америка при почти приключила война специално си подбира над кои градове да пусне бомбата с цел максимални щети сред цивилното население - Разбира се за теб това разбирасе за вас е оправдано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 2 rate down comment 5
data
преди 2 години
п.п. Милошевич води 10 г война на българската граница , уби търговията , избоя престъпноста , инвестициите бяха занулени + че исторически Сърбия винаги е била враг на политиката на България на балканите та за сърбелите ли да плача ? По рано трябваше да ги избомбят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 2 години
Абе *** , най-малкото заслужаваният за мен етикет е , че съм моралист . Но за сметка на теб си знам интереса и това че войната на Путин директно ми бърка в джоба . Кое точно не разбирате с червените си кратуни ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Япония понял ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Чакам да обясниш за Полша и Финландия и ще ти обясня за Афганистан ако искаш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Нали разбра за бомбардировките ? Япония нападна САЩ на тяхна територия изби маса народ и потопи половината флот. Обясни сега как Украйна нападна русия, че не мога да се сетя ?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още