IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виртуалната световна обиколка на Зеленски се превръща в ново оръжие срещу Русия

При всяко обръщение основното послание на украинския президент е едно и също

13:07 | 25.03.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Като професионален актьор допреди три години Володимир Зеренски знае как да нагажда думите си към различни аудитории. Като президент на страна във война той прилага това умение с голям ефект по време на виртуална световна обиколка, която е едновременно вдъхновяваща и засрамваща, пише Bloomberg.

След като се появи на гигантски екрани в Националния парламент на Япония, а по-късно и пред Националното събрание във Франция в сряда, Зеленски прикани депутатите да проявят разбиране към страданията на Украйна, като се обърна към собствената им история и самопредстава. Той е направил това най-малко десет пъти, откакто Русия нахлу в Украйна точно преди един месец. Зеленски Зеленски

За повечето лидери възможността да направят обръщение към парламента на друга демокрация е чест, която се предоставя веднъж в политическия живот, ако изобщо бъде предоставена. Зеленски беше аплодиран на крака дори в Берлин въпреки острите му критики, когато припомни вината на Германия за Втората световна война. В обръщението си той поиска от Бундестага да спре да поставя бизнес интересите си над живота на хората в Украйна, за да „не се почувства отново засрамен някой ден“.

Силно превъзхождана от Русия по суша, въздух и море, информационната война е област, в която Украйна е явен победител. Това до голяма степен се дължи и на международното роуд шоу на Зеленски, станало възможно благодарение на възприемането на видеоконферентните връзки като нещо нормално в света след COVID, както и на мрачните звездни качества на небръснатия, облечен в камуфлажна униформа и обичайно прям в говоренето си Зеленски.

„Това беше огромен труд“, казва Алистър Кембъл, който като началник на комуникациите на бившия премиер Тони Блеър организира първото в историята обръщение към френския парламент на британски лидер през 1998 г.

„Отделихме огромно време за подготовката на речта и май не бях виждал Тони толкова притеснен“, допълва той.

Зеленски прави това по няколко пъти в седмицата, като получава покани само благодарение на името и популярността си сред избирателите в голяма част от демократичния свят. До вторник, докато съчетава виртуалните си изяви с обръщенията към собствената му страна, ръководенето на военните усилия и просто оставането жив под руските бомби и предполагаеми опити за убийство, той изглеждаше уморен.

„Зеленски се възползва, и не го казвам в отрицателен смисъл, от факта, че част от посланието им е, че застават зад Украйна“, казва Кембъл, имайки предвид политиците, към които той се обръща. „Затова част от посланието му е: благодаря ви много за това, но искаме да направите повече“, допълва Кембъл.

Балансът между благодарност и упрек се постига трудно, но според британския експерт по комуникациите Зеленски се справя благодарение на необичайната му за политик способност да звучи искрено. На моменти призивите му изглежда имат пряко въздействие.

Часове след обръщението на Зеленски пред Конгреса на САЩ, допълнено с видеа от разрушения в Украйна, които накарали един от конгресмените да възкликне: „Господи“, президентът Джо Байдън обяви допълнителна помощ от 800 млн. долара, включително дронове, както и хиляди противотанкови и противовъздушни оръжия.

Ден след като говори пред Камарата на депутатите, британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че ще изпрати в Киев допълнителни 1615 противотанкови ракети NLAW.

В четвъртък Зеленски се включи в специална среща на върха на НАТО чрез видео връзка при посещението на Байдън в Европа. В публикувано онлайн видеообръщение на английски той също така призова хората по света да протестират в градовете си, за да отбележат първия месец от нашествието на Владимир Путин, което започна на 24 февруари.

При всяка спирка основното послание на Зеленски е едно и също, като настояването му за нещо „повече“ често включва затягане на санкциите срещу Русия и налагане на забранена за полети зона или осигуряване на възможности на Украйна, за да го направи сама. Контекстът обаче е внимателно помислен.

В Япония Зеленски припомни общата история на ядрено бедствие – за Япония във Фукушима през 2011 г., а за Украйна в Чернобил през 1986 г., в момент, когато руските войски стреляха срещу ядрени инсталации, за да ги завладеят. В Париж Зеленски изтъкна споделяното от украинците желание за „Свобода, равенство, братство“, девиза на Френската република.

В Израел той припомни за Бабин Яр, мемориал край Киев, където войските на нацистка Германия убиват почти 34 хил. евреи. Паметникът беше бомбардиран неотдавна от Русия. В САЩ той говори за Пърл Харбър и терористичните атаки на 11 септември. Във Великобритания - за Битката за Великобритания през 1940 г. за контрол на небето над Англия.

Украинският президент напомни и за Чърчил, който същата година е оставен да се бори сам. При обръщението си в Берлин той призова канцлера Олаф Шолц „да даде на Германия ръководната роля, която заслужава“.

Но после дойдоха и упреците, целящи да накарат съюзниците да предприемат действия. На Германия беше казано, че нежеланието ѝ да прекрати икономическите и енергийните си връзки с Русия издига нова Берлинска стена, която ще откъсне Украйна от останалата част на Европа. Във Великобритания Зеленски призова „Велика“ Британия да отговори на името си и да даде на украинците средствата да се сражават в собствената си Битка за Великобритания. „Направете това, което величието на страната и народа ви задължава да направите“, каза украинският президент. Зеленски Зеленски

В САЩ Зеленски премина на английски, за да поиска от лидера на свободния свят наистина да бъде лидер и да наложи забранена за полети зона над Украйна.

„Целта на искането на забранена за полети зона е да ни накара да се чувстваме виновни, че не можем да установим такава зона, така че да работим още по-усилено за всичко останало, което можем да направим. Това е брилянтно“, коментира конгресменът от Демократическата партия Том Малиновски, който е член на Комисията за външна политика.

Редица френски компании, включително Renault, бяха посочени поименно и им беше казано да напуснат Русия. Швейцария беше призована да замрази банковите сметки и недвижимите имоти на руските олигарси. Зеленски също така критикува гиганта сред компаниите за храни Nestle, чиято централа се намира в Швейцария, че продължава да прави бизнес в Русия. Зеленски Зеленски

В сряда компанията съобщи, че спира повечето си продажби и производства в Русия, като в същото време се съсредоточава върху храните от основна необходимост, включително бебешки и здравословни храни. Renault също съобщи, че спира дейността на завода си в Москва и преосмисля бъдещето на дългосрочните си съвместни дружества в Русия.

Зеленски, който е евреин, вероятно беше запазил най-тежките си думи за Израел, който има деликатни отношения в областта на сигурността с Москва заради Сирия и отказва както да наложи санкции на Русия, така и да сподели противоракетната си система „Железен купол“ с Украйна. След като обвини Русия, че се стреми към „окончателно решение“ за Украйна, както Хитлер за евреите, Зеленски призова Израел да не бъде безразличен към злото.

„От вас, скъпи братя и сестри, зависи да изберете отговора. И вие, хора на Израел, ще трябва да живеете с този отговор“, каза украинският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Трябва ли да вярваме че Зеленски още е в Украйна? Чудя се от какво ли IP излъчва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 2 години
При всяко обръщение основното послание на украинския президент е едно и също - Той и отговорът е един и същ - Паре нема оправяйте се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Alex Silver
преди 2 години
Виртуалната световна обиколка на Зеленски се превръща в ново оръжие срещу Русия === Ахъм, новото Фау-2 на Zе. Щото правителството се кани да напусне Киев, след всичките победоносни схватки с ордите на Жужето. До дни го чакаме да цъфне и върже в Лвов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още