IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски би разговарял само с Путин за край на войната в Украйна

Войната е глобален, а не регионален проблем, коментира президентът на САЩ Джо Байдън

09:32 | 24.05.22 г. 28
<p>
	Президентът на Украйна Володимир Зеленски. <em>Снимка: Valeria Monghelli/Bloomberg</em></p>

Президентът на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: Valeria Monghelli/Bloomberg

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руският президент Владимир Путин е единственият представител на Русия, с когото би се срещнал, за да обсъди как да бъде сложен край на войната, предава Ройтерс.

"Президентът на Руската федерация решава всичко", коментира лаконично Зеленски на събитие по време на годишната среща на Световния икономически форум в Давос. Той подчерта, че без Путин "не може да бъде взето" решение за слагане на край на войната, пише БТА.

Организирането на каквито и да било преговори обаче стана по-трудно заради престъпленията, извършени от руски войници в окупирани украински територии, каза още Зеленски, който говори снощи чрез видеоконферентна връзка.

Русия отрича да взима на прицел цивилни по време на своята т. нар. "специална военна операция" за намаляване на военния капацитет на Украйна, отбелязва Ройтерс.

Зеленски призна, че украинците плащат огромна човешка цена за войната. Нашите въоръжени сили постигат победи, особено край Харков, но "ситуацията остава най-кървава в Донбас, където губим твърде много хора", посочи президентът на Украйна.

Той отбеляза, че връщането със сила на Крим - украинския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., би струвало живота на стотици хиляди хора.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън коментира на среща на върха на лидерите на „Quad“ – САЩ, Япония, Индия и Австралия, че войната в Украйна предизвиква хуманитарна катастрофа и че „Путин се опитва да унищожи културата“, защото вече не поразява военни цели, съобщава Bloomberg.

По думите на Байдън войната в Украйна е глобален, а не регионален проблем. Според него Руската федерация трябва да плати за войната в Украйна в дългосрочен план. 

Икономическите отношения на Русия с Китай ще се развиват още по-бързо, след като западните страни прекъснат търговските връзки, коментира и руският външен министър Сергей Лавров пред ученици в Московска област. Дори ако западните страни „се опомнят“ и възобновят някаква форма на сътрудничество, Русия „много сериозно ще помисли дали имаме нужда от това или не“, казал е Лавров пред учениците, цитиран от Bloomberg.

Икономиката развива алтернативи на вноса и засилва търговията в местни валути с Китай, Индия, Иран и други партньори, допълва той.

Според него руската икономика ще стане независима от Запада в ключови индустрии.

Великобритания междувременно обяви, че води преговори със съюзниците си за изпращане на военни кораби в Черно море, които да защитават товарни кораби, превозващи украинско зърно, пише The Times of UK. Външните министри на Литва и Обединеното кралство обсъдиха идеята за прекъсване на руската блокада, която може да включва страни от НАТО, разчитащи на украинско зърно.

САЩ предупреждават, че Русия може скоро да изпрати части от първа танкова армия на север от Харков. Германският щаб на въоръжените сили посочва, че Русия е преместила оперативно-тактически ракетни комплекси "Искандер-М" на разстояние до 50 километра от границата на Беларус и Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
Минските споразумения са нарушени от русия. Имам и 1 въпрос към теб- ти лично как би приел русия да се намеси В БЪЛГАРИЯ и да каже- амиии- в Поморие съществува квартал ''малая русия'', значи това е изконна руска територия и отиваме да си я вземем, а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 5
vanaia
преди 1 година
Да бе така е загуби тая война че като гледам украинската армия май скоро няма да я има да не говорим за марионетното правителство въобще можем да го наречем така защото това е на хунта която трябва да бъде съдена срещу националните интереси на народа си. Единственото което правят е да нанасят щети в жива сила на руснаците което разбира се е болезнено и неприятно защото за разлика от украинците руснаците си обичат и хората и войниците и не ги пращат на сигурна смърт. Цената в случая няма значение Русия ще победи и вече побеждава става въпрос за нейното съществуване и те наистина биха воювали до последния руснак за разлика от няма значение жив и здрав язък ти за хубавото име детое си си сложил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
vanaia
преди 1 година
Ей това момче е трагедия, не знам как го подлъгаха тоя комик да тръгне на война срещу Русия. Лошото е че нашия просто Кирчо може би дори надминава зеленски. Иначе Владко не е прав президентът на Русия не решава нищо единствено и само той разликата между него и Путин е че и зеленски не решава абсолютно нищо така че Путин за какво може да се среща с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Укpoпия има и задължения към своите граждани. Когато ги избива и се готви да ги подложи на геноцид, международната общност ТРЯБВАШЕ да се намеси. Имаше едни Мински споразумения, които да защитят човешките права на хората там, но нацистка укpoпия отказа да ги спазва, а гарантите - Германия и Франция не направиха нищо. Е, Русия не позволи "4-5 милиона организми да бъдат елиминирани" - както се дуеше един укрoпонацистки политик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Статия с доста минорно звучение за диванните душмани на Русия. Палякът индиректно признава, че укpoпите ядат страшен бой, там - където се водят реални бойни действия - а в районът на Харков "напредват" - точно както в районът на Киев: руснаците се изтеглят и чак след три дена храбрите укрoпи се промъкват на пръсти да видят какво е останало. А една укрoпска военна формация, която направи опит за пробив между Харков и Луганск, бе пусната да навлезе навътре между руските части и светкавично бе спипана в чувал... и тия дето хвалеха пробивът и светкавично млъкнаха. Сега пaлякът реве за преговори, но си придава важност: дуе се. Скоро ще преговаря с генералът командващ операцията в Украйна. Ако и тогава не ще, ще преговаря с някой безименен сержант дали да бъде разстрeлян или да бъде люлян на някое дъpво. Нищо чудно безименният сержант да бъде от ВСУ. Иначе нека чучyлото да обясни как регионалният конфликт в който се предвиждаше кекавата Русия да бъде натупана и срината икономически, се превърна в глобален проблем? И то проблем на на Русия, но на западът? Вече и децата разбират очевидното - че това безнадеждно деградирало и ментално непълноценно подобие на човек, този позор за хoмо сапиенс, е на светлинни години зад Вова Путин като лидер и държавник !!! Войната даде възможност на цял свят да види лъснал на месечината гoлият кpacтав диpник на САЩ, които очевидно освен СЛУГИТЕ си - държави с марионетни правителства, нямат нито един ПРИЯТЕЛ между независимите страни. Всеки по-силен и смел се обърна срещу тях - Турция, Израел, Арапия, Индия, дори Мексико, да не говорим за Бразилия и другите държави в Южна Америка. А репликата, че "Путин се опитва да унищожи културата" сигурно е предизвикала смях дори на официалното сборище, на която е изречена. Слабoyмният явно пак бърка нацистка укpoпия със Сирия или Иран и техните древни културни паметници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
beinsa
преди 1 година
Путин обаче се крие като мишка в бункера си.Русия загуби тази война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
Държавният суверените на Украйна е признат от над 196 държави в света- в ООН членуват около 189 държави. Русия СЪЩО призна държавният суверенитет и териториалната цялост на Украйна, дори беше ГАРАНТ за политическата независимост и териториалната цялост на Украйна- ЗАЩО РУСИЯ НАРУШИ БУДАПЕЩЕНСКИЯТ МЕМОРАНДУМ ОТ 1994Г. И ЗАЩО САМА ПОГАЗИ МЕЖДУНАРОДНИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, А... Мнозина мрънкат, че в Украйна имало американци и британци- естествено, че ще има. защото останалите две държави, които заедно с русия са гаранти за териториалната цялост на Украйна и за политическата й независимост, са именно САЩ и Ю.К. Тези две държави си изпълняват международноправните задължения по Будапещенският меморандум, за разлика от русия, която вероломно нападна Украйна само заради това, че Украйна съществува като суверенна и независима държава, извън русия и не е руски федерален субект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 5
Petar2015
преди 1 година
Да вземат да спират тази война, че ми омръзна да им гледам снимките всеки ден! Конфликтът има просто административно решение. Двете страни сега се бият за спорните територии - коя да ги вземе. Щом не могат да се разберат, не ги взима никоя от двете. Спорните територии получават признат независим статут. Така и двете воюващи държави ще обявят победа, а населението на въпросните територии ще си запази скалповете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
За всички руски тр000л000ве, които не пропускат случай да омърсят и да се пробват да развалят настроението на всички българи на нашия български национален празник- Денят на БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА, мога само да им кажа едно голямо ИНХ. Русия НЕ признава, че ползва БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ,никъде в руските учебници за средно и висше образование не се загатва даже този исторически факт, така, че- не, руснаци- ние с вас никога не можем да сме братя- нито по Родина, нито по майка- из стихотворението на една украинска поетеса Анастасия Дмитрук- https://dmytruk.com.ua/nykohda-myi-ne-budem-bratyamy/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
GiRo
преди 1 година
Гошо, Гошо, някаква м-а-с-т-и-я с рашистко знаме и свастика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още