IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов намеква за финансиране от ЕБВР за АЕЦ "Белене"

Втората ядрена централа може да бъде изпълнена като част от проекта за свързаността на Западните Балкани, сподели българският премиер по време на форум в Лондон

15:21 | 26.02.18 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българският премиер Бойко Борисов намекна за възможността Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) да отпусне финансиране за изграждането на АЕЦ "Белене". Това стана по време на форума на банката в Лондон, където акцент са Западните Балкани.

В своето изказване пред участниците Борисов посочи, че средствата от ЕБВР за региона са нужни не само за развитие на транспортните и жп коридорите, но и за енергийната свързаност между страните.

Борисов е категоричен, че втората ядрена централа може да бъде реализирана като проект с европейско финансиране и акционери - всички страни от региона.

"Би могло електропреносните ни системи да се свържат така, че (електроенергията - б.р.) от България през Подгорица да отива в Италия", коментира българският премиер и припомни, че страната ни има закупени два готови ядрени реактора с мощност 2200 мегавата. 

"Платили сме ги и стоят в кашони. Дали не можем да помислим за едно общо финансиране, с проценти, един Балкански проект", каза Борисов и допълни, че България има много добре развита електропреносна система и в момента изнася електроенергия за съседните страни.  

Досега идеите на правителството за АЕЦ "Белене" са да бъде намерен частен инвеститор, който да купи проекта за централата. За целта беше поръчан доклад на Българската академия на науките (БАН), който показа, че при определени условия проектът може да бъде жизнеспособен. 

Този доклад обаче често е критикуван от експерти с коментари, че основните моменти в него не са коректно заложени.

По време на форума Борисов презентира и още един български енергиен проект, който ще е от значение за региона - газовият хъб "Балкан". Той съобщи, че този газоразпределителен център ще осигури диверсификацията на района, доставяйки втечнен газ, както и газ от "Турски поток", "ако се договорим с руснаците". 

На въпрос на журналисти премиерът на Република Македония Зоран Заев заяви, че страната му прави усилия за повишаване на енергийния капацитет със собствени средства, но една от стъпките е и чрез сътрудничество с България. Той обаче не отговори дали страната му би се включила в изграждането на АЕЦ "Белене". На друг въпрос Заев отговори, че се надява скоро да се отслужат общи литургии в България и Република Македония, което е било договорено в споразумението за добросъседство между двете държави, предава БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 6 rate down comment 1
крас
преди 6 години
От тогава са минали 11 години., но персонажите и целите са останали. Аферата с придобиването на собствеността на "ВИВАКОМ" бе изпълнена от същите тези лица призовани в Италия по САВОЙСКОТО ДЕЛО в което се коментираха намеренията им към БТК. За съжаление тогавашния главен ПРОКУРОР Борис Велчев извзе материалите от ИТАЛАНЦИТЕ в които като обвиняемо лице се призоваваше един друг министър носещ същата фамили като неговата .Истината по САВОЙСКОТО ДЕЛО потъна дълбоко в МИРИАНСКАТА ПАДИНА.ЕДВА ЛИ СИ ВЛИЗАЛА В ПОДРОБНОСТТИТЕ НА ТОВА ДЕЛО, ЗА КОЕТО ЗАРАДИ ЕДНИ СНИМКИ ОТ "ЯХТЕНИЯ СКАНДАЛ" Иван Тодоров /ДОКТОРА/ плати с живота си. След първия неуспешен опит за убийство ДОКТОРА посочи и извършителите му. ВТОРИЯ ПЪТ НЕ ПРОПУСНАХА - убиха го като куче. Така е Съни. Тези от ПАРАЛЕЛНАТА ДЪРЖАВА не прощават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
съни(тя)
преди 6 години
Крас, мисля че преувеличаваш ролята на Царската фамилия и влиянието й в Б-я.Да, чела съм много отдавна за Савойската афера. Със сигурност има много зависимости, но знаеш ли оттогава, не помня точно, но сигурно има 20 години, колко други афери има??В страна на мутри и бивши ченгета водещата роля е тяхна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
крас
преди 6 години
БОРИСОВ НАМЕКНА ЗА БЕЛЕНЕ, но целта на срещата се крие в изказването му:"Би могло електропреносните ни системи да се свържат така, че (електроенергията - б.р.) от България през Подгорица да отива в ИталияЩЕ СТРОИМ НЕ ЦЕНТРАЛИ , А ЕЛЕКТРОПРЕНОСНА МРЕЖА, КОЯТО ЩЕ СВЪРЗВА АЕЦ "ЧЕРНА ВОДА" С ИТАЛИЯ.Проектът по изграждане на трети и четвърти реактор на румънската атомна централа "Черна вода" ще бъде част от енергийната стратегия на Румъния, тъй като в този проект са инвестирани вече над един милиард евро.Докато Борисов НАМЕКВА, румънците ДЕЙСТВАТ и то на площадка без лиценз.А ние се чудим да има ли АЕЦ БЕЛЕНЕ да го няма лиАМИ ЧУДЕТЕ СЕ , Ще купуваме ток от АЕЦ Черна вода.Според ЕС така ще спрем ИЗНОСА НА ТОК от руските централи в АККУЮ ТУРЦИЯ.ИНАЧЕ СЪДБАТА НА НАШИТЕ РЕАКТОРИ ВЕЧЕ Е РЕШЕНА - тя ще е същата кото на предните два чисто нови продадени на руснаците за килограм желязо.БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА - това е решението на ЕС. Ще купуваме ПРЕСКЪПИЯ ток от фотоволтаиците на Гинка и стоящите зад нея тарикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 6 години
Защо мислиш, че не ЦАРЯ , а ПЪДАРЯ определя правилата на играта. СЕРИОЗНО ЛИ МИСЛИШ , ЧЕ БУДА е лицето което движи нещата в тази държава?Аз съм заложил на КРУПИЕТО, което другарите от ПГУ довлякоха за да го превърнат в ОБЕДИНИТЕЛ на нацията. Явно не си запозната със САВОЙСКАТА АФЕРА, кои са замесените лица и КАКВА СА БИЛИ ТЕХНИТЕ ПРЕСТЪПНИ НАМЕРЕНИЯ. Ако сега прочетете историята с тази афера и съпоставите случилото се сега ще констатирате , че всичко в момента се е състояло. Може би не знаеш как царския приятел и шофьор на СТЕНМАРК стана собственик на възбранения оператор ВИВАКОМ /НАЙ ГОЛЕМИЯТ И СКЪПОСТРУВАЩ ОТ АКТИВИТЕ НА КТБ/ВЕРВАЙ МИ, ЧЕ ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА ТАЗИ АНГЛОСАКСОНСКА ФАМИЛИЯ РАНО ИЛИ КЪСНО, ЩЕ ПОДМЕНИ НЕ САМО ГЕРБА, но и републиканското знаме с това на ФАМИЛИЯТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 6 години
не се заяждам, ама що гасят единия реактор на АЕЦ-а цяло лято , па другия работи на 60-70% мощност. а сега си представи едни 20.000.000.000лв спирани всяко лято да не работят :))) ... ако не можеш да си ги представиш , дели тази сума на 2.000.000 работещи българи - тези пари ще изземат с данъци и такси допълнително към това което взимат , можеш да ги удвоиш ако искаш щото към тях сигурно ще се добави и сложна лихва по някой заем , не може без заем - нали е на чужд гръб :))) . та какво ще работи и какво ще произвежда и изнася не ми е ясно много . гръцката икономика се свива прогресивно и няма оправия скоро , турската се свива от известно време и сигурно ще продължи доста време това . българската се развива лека-полека напук на политиците ни и не е енергоемка като в соца . тука в този сайт имаше анализи от енергетици , не от форумни майстори на словото , нужна ли е белене или не , нужен ли е 7 и 8 реактор в козлодуй или не . хората си го бяха написали , стига с тази измислена реторика .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
fortiss
преди 6 години
от няколко дена ББ използва доста стари хватки за отвличане на вниманиетонастоящата е Белене, която никога няма да се построи, а по-скоро ще се лапнат още пари там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 4
power grid
преди 6 години
Meжду Гърция и италия има кабел така че наистина може да се изнася за Италия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 5
mrynmryn
преди 6 години
Тая "дъвка" колко още ще я подмятат? Който иска Белене, да плаща от собствеиня си джоб и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 2
съни(тя)
преди 6 години
До Крас Ти сериозно ли мислиш, че нещо се случва зад гърба на Борисов?ДАНС, МАНС, про-корупционни, анти-корупционни ...за кого работят, а?И ти ли мислиш, че чешкият премиер беше през януари в София....за да си говорят с Борисов за Шенген? ....след публикации в медии през декември, че е останал екслузив купувач Енерком-груп за ЧЕЗ?Според мен, изчакаха месец....за да не бие на ...миризма :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
крас
преди 6 години
Отново ИТАЛИЯ ,Отново италианска връзка минаваща през представителя на Италианската търговска камара на г-н Марко Монтеки и секретаря му г-жа Роза Кузмано.Капитал свързва ПАРИТЕ с които Върбакова ще осъществи сделката с ЧЕЗ с фирмата Булфелд на ДАВИД МИХАЙЛОВИЧ КОБЛИАНИДЗЕ чиято жена ИТАЛИАНКАТА Роза Кузмано, е главен секретар на Италианската търговска камара на г-н Марко Монтеки.Връзката между Монтеки и Сакскобургготски датира още от 2002 година и е свързана с бизнес в който участва асоциацията "Адзури неп мондо" на Силвио Берлускони.Малко по късно в Италия гръмна САВОЙСКОТО ДЕЛО от 2006 година в което заподозрените субекти бяха ВИКТОР ЕМАНУИЛ и братовчед му Симеон Сакскобургготски с негови министри от ЯХТЕНИЯ СКАНДАЛ.Всичко се забрави и всичко изчезна в папките на тогавашния главен прокурор Велчев, който нямал нищо общо с единият от заподозрените - МИЛЕН ВЕЛЧЕВ.Активизирането на МОНТЕКИ и връзките му с БОЙКОВИЯ ЦАР се вписват в една голяма игра свързана с обладяването на БЪЛГАРСКИЯ ЕНЕРГИЕН ПАЗАР.ЗАЛАГАМ ТВЪРДО, че зад случващото се в енергетиката зад гърба на Борисов се крие едно лице с което размахваха едни саби в една МОНАРХИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още