Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Нюзлетъри

Airbnb ще показва по-ясно цените и собствениците на жилищата

В същото време еврокомисар Вера Йоурова даде срок на Facebook до края на годината да се съобрази с правилата на ЕС или ще й бъде наложена санкция

Airbnb ще показва по-ясно цените и собствениците на жилищата

Снимка: Архив Ройтерс

Airbnb е поела ангажимент да направи необходимите промени в своите правила и да подобри представянето на цените в платформата си в отговор на призива, отправен през юли от Европейската комисия (ЕК) и органите за защита на потребителите в ЕС, съобщават от пресслужбата на представителството на ЕК в България.

Airbnb се е ангажирала да представя общата цена на резервациите, включително допълнителните такси, като например таксите за обслужване и почистване. Когато не е възможно крайната цена да се изчисли предварително, платформата ще информира потребителя, че може да има допълнителни такси.

Освен това платформата за краткосрочни наеми е поела ангажимент да посочва ясно дали дадена оферта е от домакин, който е частно лице, или от професионалист, тъй като правилата за защита на потребителите са различни в двата случая.

Още по темата
Условията за ползване на услугата също трябва да се променят, за да бъде ясно, че потребителите могат да се възползват от всички налични средства за правна защита, и по-конкретно от правото си да предявят иск срещу домакин, в случай че пострадат или претърпят други вреди.

Airbnb ще посочва ясно на потребителите, че те имат право да заведат дело срещу платформата в съдилищата в своята страна на пребиваване.

Освен това платформата ще трябва да информира потребителите, когато реши да прекрати даден договор или да премахне съдържание, и ще им предоставя право на обжалване и на обезщетение, ако е уместно.

Airbnb трябва да въведе промените на сайта си до края на декември 2018 г. за всички версии на езици на ЕС.

В същото време еврокомисарят по правосъдие, права на потребителите и равенство Вера Йоурова даде срок на социалната мрежа Facebook до края на годината да се съобрази с правилата за защита на потребителите на ЕС или ще бъде изправена пред санкции, съобщава Ройтерс.

„Търпението ми достигна лимита си. Макар Facebook да ме увери, че най-сетне ще съобрази оставащите подвеждащи условия за ползване до декември, този процес продължава твърде дълго“, отбеляза Йоурова в комюнике.

„Сега е време за действия, а не за обещания. Ако промените не бъдат задействани изцяло до края на годината, призовавам органите за защита на потребителите да предприемат бързи действия и да санкционират компанията“, допълни тя.

През февруари Йоурова настоя Facebook и други социални мрежи да започнат да спазват правилата.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от