IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агрия отхвърли предложение от фонд на Елана да разпредели 1 млн. лв. за дивидент

Предложението е получило подкрепа и от пенсионните фондове на Доверие, но е било отхвърлено с аргумента, че приоритет е инвестиционната програма на холдинга

17:51 | 05.07.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Агрия отхвърли предложение от фонд на Елана да разпредели 1 млн. лв. за дивидент

На проведеното на 28 юни редовно общо събрание на акционерите на Агрия Груп Холдинг АД е било отхвърлено предложение на Елана Високодоходен Фонд АД за разпределяне на дивидент, показва протоколът от събранието, публикуван чрез БФБ.

Фондът на Елана е предложил сума в размер на 1 млн. лв. да бъде разпределена като дивидент, което се равнява на близо 0,15 лв. бруто на акция. Сумата представлява 30% от печалбата на компанията за миналата година (3,451 млн. лв.) след заделянето на 142 хил. лв. за Фонд „Резервен“.

Вместо това е било решено печалбата на дружеството за 2010 след заделянето на сумата за Фонд „Резервен“ да остане като неразпределена.

Предложението на Елана Високодоходен Фонд АД, което е с дял от 1,3% в капитала на Агрия Груп, е било подкрепено от пенсионните фондове на ПОК Доверие АД, които държат общо 8%.

На събранието са били представени 67,5% от акциите на холдинга, като с най-големи дялове са били Емра ЕООД (46,5%) и Комерс ЕООД (11,7%).

Аргументът на фонда на Елана е, че дружеството генерира печалба и инвеститорите желаят да получават доход от инвестициите си. Искането също така е имало за цел установяването на трайна политика на компанията за раздаване на дивиденти като процент от печалбата за всяка година.

Във връзка с предложението, представителят на Елана Високодоходен Фонд – Ивайло Пенев, е отправил молба да бъде предоставена повече информация за бъдещите инвестиционни планове на холдинга, като е поставил въпроса за това, доколко установяването на дивидентна политика би им попречило.

В отговор членът на Съвета на Директорите на Агрия Емил Райков е отчел, че от около година - година и половина част от публичните компании водят активна дивидентна политика като следствие от напрежението на капиталовите пазари от края на 2007 и началото на 2008 г.

Той обаче е потвърдил, че в обявения 5-годишен срок (2007-2012) холдингът не следва да раздава дивиденти, за да успее да реализира инвестиционната си програма и да осигури стабилност на компанията при евентуални трусове.

По думите му мениджмънтът ще обсъди дивидентната политика с инвеститорите след отчитане на финансовите резултати на холдинга за 2011 г.

Членът на СД е изтъкнал, че се търсят различни инструменти на капиталовия пазар за увеличаване на ликвидността и цената на акциите на дружеството, като е изразил съмнение, че в момента дивидентите биха довели до по-голяма ликвидност поради неблагоприятната ситуация на капиталовия пазар.

Райков е разяснил, че през 2011 и 2012 г. Агрия Груп планира инвестиции в агробизнес на стойност 13 млн. евро,  включващи покупка на земеделска земя и селскостопанска техника, както и придобиване на активи и права на компании от сектора и експортни инвестиции за 2,725 млн. евро, включващи увеличаване капацитета на складовата база в гр. Девня и инвестиция в звено Транспорт и логистика.

Мениджърският екип ще се придържа към следното съотношение на източниците за финансиране на инвестиционната програма: 30% собствени средства и 70% дългово финансиране, е посочил той.

Свързани компании:

Агрия груп холдинг АД(AGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Ceco
преди 12 години
не са приели предложението, щото иначе КФН е щяла да им наложи ПАМ.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
black_trader
преди 12 години
браво Пенев.Продължавай в същия дух
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
meto76
преди 12 години
Крадци! Дивиденти не дават.Но компаниите източват! Шмекери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още