Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Акционерите на БФБ ще гласуват за обратно изкупуване на 300 000 акции

То трябва да е на надпазарни цени или между 4,5 и 6 лв. за акция, като трябва да го извърши дъщерното дружество БНЕБ ЕАД

Акционерите на БФБ ще гласуват за обратно изкупуване на 300 000 акции

Акционерите на „Българска фондова борса“ АД ще гласуват за обратно изкупуване на до 300 000 собствени акции на събранието, насрочено за 30 юли 2020 г., става ясно от поканата, публикувана чрез пазарния оператор.

То трябва да е на надпазарни цени или между 4,5 и 6 лв. за акция, спрямо последна цена от 4,2 лв. за акция, като трябва да го извърши дъщерното дружество „Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ). Реално старият бизнес на борсата, включващ сделките на фондовата борса, не е печеливш, но новият, включващ търговия с електроенергия в „БНЕБ“ ЕАД, е силно печеливш. Затова дъщерното дружество може да извърши изкупуването.

Срокът за обратното изкупуване е до 3 години. Съветът на директорите на БФБ ще определи началото и края на подписката.

Още по темата

С изкупените от „БНЕБ“ ЕАД акции на БФБ няма да може да се гласува.

Акционерите на БФБ ще гласуват и за разпределяне на 50% от печалбата за 2019 г. в размер на 403 419,33 лв. под формата на дивидент. Това е по 0,0306 лв. брутно на акция или общо 201 709,66 лв.

Акционерите ще гласуват нов петгодишен мандат на членовете на Съвета на директорите Асен Василев Ягодин, Маню Тодоров Моравенов, Васил Димитров Големански, Любомир Николаев Бояджиев и Христина Стефанова Пендичева.

За одитор на отчетите на БФБ за 2020 г. е предложен „АФА” ООД.

Консолидираната печалба на „БФБ“ намалява с 5% до 1,28 млн. лв. за първото тримесечие на 2020 г., като тя е формирана изцяло от „БНЕБ“ ЕАД.

Акциите на „Българска фондова борса“ АД поевтиняват с 20% в последните 12 месеца до 4,2 лв. за акция и 27,65 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът има информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

 

По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Миглена Иванова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
„София Комерс Заложни Къщи” ще изкупи обратно 71 204 акции през юли 2020 г.