IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консолидираната печалба на БФБ намалява с 5% до 1,28 млн. лв. за първото тримесечие

Намалението е със 71 хил. лв., докато неконсолидираният резултат се влошава със 115 хил. лв.

09:48 | 29.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Консолидираната печалба на „Българска фондова борса“ АД намалява с 5% на годишна база до 1,28 млн. лв. за първото тримесечие на 2020 г., показва отчетът на дружеството, публикуван от дружеството.

Намалението е със 71 хил. лв. в абсолютна стойност. Неконсолидираният резултат се влошава със 115 хил. лв. до загуба от 223 хил. лв. за първото тримесечие на 2020 г. Следователно резултатът на дъщерните дружества, най-вероятно на „Българската независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ), се подобрява с около 45 хил. лв. В неконсолидирания отчет влизат резултатите от търговия с акции на регулирания пазар.

Консолидираните продажби на „БФБ“ АД се увеличават с 8,2% на годишна база до 2,98 млн. лв. за първото тримесечие на 2020 г.  Неконсолидираните намаляват с 5% до 430 хил. лв.

През първото тримесечие на 2020 г. „БНЕБ“ АД е продължило да работи за интеграцията с регионалните енергийни пазари.

Проведени са срещи с румънските преносен и пазарен оператори, както и с участието на представителите на регулаторните органи на двете страни, на която се реши предприемането на действия за стартирането на проект за пазарно обединение за пазар „Ден напред“. Очакваният срок за осъществяването на пазарното обединение е декември 2020 г.

Работи се по пазарно обединение на пазари „Ден напред“ до края на март 2021 г. в проекта IBWT  (Italian borders working table) през република Гърция.

Оборотът на регулирания пазар на финансови инструменти на БФБ-София през първото тримесечие на 2020 г. възлиза на 88,408 млн. лева спрямо 97,751 млн. лева година по-рано, т.е. спадът е почти 10 на сто на годишна база, посочва се още в отчета.

Намалението се определя от понижението на оборота от търговията с повечето основни групи финансови инструменти. Изключение са само акциите на дружествата със специална инвестиционна цел, оборотът от търговията с които се увеличава с 9,10 млн. лева (115,15%), както и при компенсаторниге инструменти с 1,6 млн. лева (153%).

Най-значителен е спадът - 11,5 млн. лева (-16,3%), в оборота от търговията с акции (без АДСИЦ), следван от оборота от търговията с облигации, намалял с близо 7 млн. лева (-47%).

Най-нисък е оборотът на БФБ през февруари: 21 млн. лева, а най-висок - през март: 29,7 млн. лева.

Същевременно обаче БФБ отчита увеличение на броя сделки за периода януари-март – до 21 480 спрямо 10 652 през предходното тримесечие, което е двоен ръст. Това се дължи основно на нарастване в броя сделки с акции (без АДСИЦ) – двойно увеличение, както и с акции на АДСИЦ – също увеличение над два пъти.

През първото тримесечие секторът „Финансови и застрахователни дейности“ запази челното място в класацията по оборот с 53,9 млн. лева. Оборотът на сектора надхвърля общия на всички останали браншове и формира 71%, или почти три четвърти, %) от общия оборот за тримесечието. Това прави оборотът и капитализацията на Борсата особено чувствителни към сътресения и лоши новини, свързани с банковия и застрахователния сектор.

Сектор „Преработваща промишленост” е на второ място в класирането с оборот от 12,1 млн. лева и почти 16% от общия.

На трето място в класацията e сектор „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ с оборот от 2,4 млн. лв., а сектор „Операции с недвижими имоти“, който традиционно е в топ три в класацията по оборот, пада на четвърто място с дял от 3,12% от общия оборот.

В края на първото тримесечие се отчита спад и на всички индекси спрямо началото на периода на фона на на разпродажбите заради въведеното извънредно положение през март предвид пандемията от коронавируса, която буквално блокира света. 

Акциите на „Българска фондова борса“ АД поевтиняват с 20% в последните 12 месеца до 4,2 лв. за акция и 27,65 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът има информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още