Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Бедо Доганян стана поръчител по овърдрафт за дъщерни на "Синергон" фирми

Овърдрафтът е до 3 млн. лв. със срок до 30 април 2021 г. и е предоставен от "Райфайзенбанк (България)" ЕАД

Бедо Доганян стана поръчител по овърдрафт за дъщерни на "Синергон" фирми

Хотел "Гларус" к.к. Слънчев бряг Снимка: synergon.bg

Бедо Бохос Доганян ще стане поръчител – солидарно отговорен за задълженията на „Синергон хотели“ АД и „Синергон Енерджи“ ЕООД към „Райфайзенбанк (България)“ ЕАД в размер на 3 млн. лв., се казва в съобщение на „Синергон холдинг“ АД, публикувано чрез „Българска фондова борса“ АД.

Задълженията са по договор за овърдрафт от 18 юни 2018 г., увеличен с нови 3 млн. лв. за срок до 30 април 2021 г. Доганян е член на Надзорния съвет на „Синергон холдинг“ АД.

Традиционно банките искат основният собственик да заложи дома си, когато отпускат фирмен кредит. Счита се, че собственикът е емоционално свързан с дома си и няма да рискува да го „изселят“.

Все пак „Синергон холдинг“ АД индиректно продаде доста активи в последните години. Дъщерното „Синергон хотели“ АД продаде „Гранд хотел Пловдив“ (Novotel Plovdiv) за сумата от 22,8 млн. лв. през 2019 г.

Дъщерното „Шамот“ продаде земя и сгради за 3,08 млн. лв. също през 2019 г.

Но ето, че „Райфайзенбанк“ иска самият основател на холдинга да гарантира овърдрафта.

На пръв поглед „Синергон холдинг“ АД е богата компания с активи за 325 млн. лв. на консолидирана база към 30 септември 2020 г., от които 230 млн. лв. собствен капитал. Банковите задължения са само за 28,2 млн. лв. на консолидирана база.

Но консолидираната загуба за групата за деветмесечието на 2020 г. е 2,55 млн. лв., което вероятно не вдъхва увереност у финансиращата банка.

Основната дейност на компанията е в областта на строителните и отоплителни материали („Топливо“ АД), горива („Синергон петролеум“) и туризъм („Синергон хотели“ с хотелите Гларус и Искър в к.к. Слънчев бряг)

Акциите на „Синергон холдинг“ АД поевтиняват с 19% за последните 12 месеца до 0,755 лв. за акция и 13,9 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

 

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
15%
преди 4 дни
Пако, пазарната капитализация се определя от търсенето и предлагането на борсата! Ти очакваш Инвестор да ти обясни защо участниците нямат доверие и съответно продават тази компания ли /опулено човече!/? Това са индивидуални решения на всеки, който се занимава с акции, няма как някой да отговря за тя и това е прекрасното на болсата! Ти ако вярваш в тези активи и светлото бъдеще, можеш да оправиш сметката и капитализацията да стане 300 млн. Усмихнато човече
2
 
1
 
1
преди 4 дни
Няма профилна снимка
Нещо не ми се връзва - активи за 325млн, кредити 28млн и пазарна капитализация 14млн. Къде е уловката? Нищо не пише в материала, следователно е много слаб за такава медиа.

Още от Новини и анализи
SOFIX се повиши с 2,6% за седмицата