Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Капитализацията на Синергон - двойно под сделката за Гранд хотел Пловдив

Пазарът демонстрира висша форма на недоверие към холдинга

Капитализацията на Синергон - двойно под сделката за Гранд хотел Пловдив

Новотел Пловдив, Снимка: synergon.bg

Фондовият пазар демонстрира висша форма на недоверие към „Синергон холдинг“ АД. Най-добрият признак за това е фактът, че пазарната капитализация на холдинга възлиза на само 19,46 млн. лв., при положение, че дъщерното „Синергон хотели“ АД продаде „Гранд хотел Пловдив“ (Novotel Plovdiv) за сумата от 22,8 млн., но евро.

В понеделник „Синергон холдинг“ АД обяви продажбата на бившия хотел Новотел Пловдив ма Ес Ви Ес АД, контролирано от Сава Чоролеев. Последният е управляващ „Гранд хотел Пловдив“ ЕООД от 8 февруари 2019 г.

Още на 7 февруари 2019 г. в-к Капитал писа, че хотелът е продаден за сумата от 22,8 млн. евро, или двойно над текущата пазарна капитализация на „Синегон холдинг“ АД.

Акциите на „Синергон холдинг“ АД поскъпнаха до 1,16 лв. за акция вчера сутринта, но в края на деня приключиха на ниво от 1,06 лв. За сравнение, на 7 февруари 2019 г. цената на акция беше 1,01 лв., а дни по-рано беше 0,95 лв. За година има спад с 18,46%.

Явно инвеститорите на Българската фондова борса не очакват парите от продажбата да стигнат до тях - било чрез дивидент или по-висока цена на акциите. За последно „Синергон холдинг“ АД плати дивидент на акционерите си преди почти 12 години - на 21 юни 2007 г. Те бяха в размер на 0,0726 лв. на акция, или твърде скромните 1,8 лв. на бонова книжка от 25 акции.

С продажбата на „Гранд хотел Пловдив“ АД "Синергон холдинг" може да разпредели дивидент от почти 2 лв. на акция, но предстои да видим дали ще го направи, или ще се повтори случаят например с „Електроиди“ АД, продадено през 2007 г. за 6,8 млн. евро. Тогава акциите на „Синергон холдинг“ АД се търгуваха по 16,23 лв. на акция, или 16 пъти над цената им днес.

"Гранд хотел Пловдив" има приходи от 11,5 млн. лв. за 2017 г. при база от 662 легла.

Материалът е с информационен характер. Авторът притежава 1 акция в капитала на "Синергон холдинг" АД.

По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX записа трета негативна сесия подред