IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ отново пое в различна посока от чуждите борси

Опитите за поскъпване срещнаха отпора на няколко големи играчи, а широките спредове също повлияха за спада, коментира Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

16:04 | 07.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БФБ отново пое в различна посока от чуждите борси

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, загуби 1,8% в днешната сесия до ниво от 291,67 пункта при оборот от 942 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на плюс 1,2%. BG40 се понижи с 0,7 до 109,36 пункта, а BGTR30 и BGREIT спаднаха с по 0,9% до съответно 247,59 и 68 пункта.

“Българската фондова борса отново показа своенравност и противно на позитивните настроения навън, у нас индексите се оцветиха в ярко червено”, заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

“Крехкият сутрешен опит за поскъпване срещна отпора на няколко големи играчи, които още от миналата седмица оказват силно влияние върху котировките на няколко от т. нар. сини чипове. Част от спада се дължи и на широките спредове при някои от основните позиции, участващи в борсовите индекси. По тази причина още от днес с голяма степен на сигурност можем да прогнозираме, че утре SOFIX лесно ще излезе на положителна територия със сделки около котировките „продава“, например при Булгартабак холдинг и Стара планина холд”, коментира той.

“Разбира се, новината на деня е новият голям партньор в Меком АД (след сделка за близо 40% от капитала – бел. ред.) Въпреки че все още не се знае, кой е той, за дребните акционери ще има лъч на надежда, че развитието на компанията ще се обърне в позитивна насока. Такъв имаше и при предишната по-значителна промяна в акционерната структура, но не последва нищо добро, нито за компанията, нито за акционерите, а точно обратното”, каза анализаторът.

Търговията на пазара на акции на БФБ днес възлезе на 3,667 млн. лв., благодарение главно на прехвърлянето на 39,4% от капитала на Меком на стойност 2,256 млн. лв. при средна цена от 0,102 лв. за брой. Търговията приключи на ниво от 0,106 за акция - спад от 32% спрямо вчера.

С оборот над 100 хил. лв. бяха още Адванс Терафонд АДСИЦ (-1,1%) – 763 хил., Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ (0%) – 244 хил. и Актив Пропъртис АДСИЦ (-6,1%) – 176 хил. лв.

Търгуваха се общо 45 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 13/19, а при 13 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст са акциите на Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ (+25%), а с най-голям спад, освен Меком, са книжата на Стара планина Холд (-8,4%), Актив Пропъртис (-6,1%) и Булгартабак (-4,5%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още