Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

БНБ намали лихвите по депозитите в КТБ

С решение на институцията лихвите се приравняват към средните за страната за месец май

Българска народна банка е взела решение служебно да намали лихвените проценти по депозитите в Корпоративна търговска банка АД (КТБ). Както е известно, финансовата институция, която бе поставена под специален надзор, доскоро предлагаше най-високите лихви за депозити в България.

Още по темата
Лихвите ще бъдат намалени до „средния им пазарен размер за банковата система по видове, матуритет и валути, изчислен съгласно лихвената статистика на БНБ за размера на лихвените проценти по депозити към май 2014 г.”, се казва в съобщение на институцията.

Мярката влиза в сила от утре, 1 юли.

От БНБ налагат същата мярка и по отношение на дъщерното дружество на КТБ „Креди Агрикол България“ ЕАД.

Към май 2014 година средният лихвен процент по новите депозити (т.нар. нов бизнес) на нефинансовите предприятия в лева е 2,11 на сто. В евро този процент е 1,94 на сто. Лихвите по салда (основно овърнайт и депозити с договорен матуритет) варират между 0,25 на сто и 3,2 на сто, показва лихвеният бюлетин на БНБ.

Що се отнася за домакинствата, средният лихвен процент по новопривлечените депозити през месеца е 3,59 на сто в лева и 3,44 на сто в евро. По салда средните проценти варират между 0,67 на сто и 4,05 на сто.

Най-високи са средните лихви по депозитите с договорен матуритет в лева – за домакинствата те са в размер на 4,05 на сто, а при депозитите в евро, договорени за ползване след предизвестие – 4,58 на сто. Нефинансовите предприятия ползват най-добри условия за срочни депозити – 3,23 на сто в евро и лева.

По статията работи: Андрей Любенов
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (30)

   1| 2| 3    
2
 
16
 
30
popo323 до: data
преди 6 години
Няма профилна снимка
Това " щот някой се полакомил за високи лихви " сигурно е някакъв майтап . Че някаква смешна лихва от 5-6 % по левове и 3-4 % по доларови депозити висока ли се вижда на някои. Такава може да е само в очите на разните некадърни чиновничета в банковия надзор . Дефакто тя не ти покрива и инфлацията , но има моменти в които нямаш избор . Борсата е пълна лотария с губещи 95% от хората на нея , дружествата ти отчитат всякакви измислени резултати , мажоритарните собственици са престъпници ,които се чудят кой да измамят , нямаш ликвидност ,шанса да загубиш е почти 99% . В същото време имаш някакви полубанкови институции раздаващи кредити срещу лихви от по 400% и нагоре годишно. Значи спестяващия обикновен човек минава за алчен за 5-6 % годишна възвращаемост на спестяванията си , а измамническите фирмички дерящи с лихви от 1000% годишно за честни бизнесмени .Това може да е само в очите на шайката некадърници в управлението на Централната банка и разните и органи .
0
 
9
 
29
dreamhell до: Jimmy
преди 6 години
Няма профилна снимка
Разбирам логиката ти, но това значи ли, че всички данъкоплатци в банката Y (тази с по-високата лихва) са нечестни?!
И къде в твоята схема е БНБ, регулатора? Моя и твоя работа ли е да преценяваме коя банка е по-рискова? Баба ти Сийка от село, на какво да стъпи, за да направи правилния, според теб избор?
2
 
13
 
28
dreamhell до: data
преди 6 години
Няма профилна снимка
Е как да не са защитени лихвите?! Някъде го прочете, някой ти го каза... или просто така си мислиш? :)

Ето ти извадка от ФГВБ:

Какъв е размерът на гаранцията на ФГВБ?

ФГВБ гарантира пълното изплащане на паричните средства на вложителя във всяка една отделна банка, независимо от броя и размера им, до 196 000 лева. В посочената сума се включват главницата и начислените лихви към датата на отнемане на лиценза на банката.

Айде леко в лево :-)
7
 
6
 
27
преди 6 години
Има резон в това, което казва Т3 !
Защото трябва да гледаме и от другата страна, пример:
Имаме честен данъкоплатец Х, който е преценил риска от неразумното поведение на някоя банка и поради това не си държи спестяванията там.
И в един момент, държавата, с неговите (на данъкоплатеца) пари, спасява банка и вложителите в нея, които са се полакомили от високите лихви и са пренебрегнали риска.
2
 
6
 
26
data до: LuckyYou
преди 6 години
Няма профилна снимка
Да лъки , точно така беше и в Кипър . Законодателството беше спазено . И аз не съм твърдял обратното . Само че другата полу истина :) е че са защитени главниците но не и лихвите :) Леко в десно !

Още от Новини и анализи
"Бианор Холдинг" продава дяловото си участие във Flipps Media