Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Червената вълна на БФБ продължава

В сряда бяха обявени поредица от мерки, които да стимулират предприятията да излязат на борсата

Червената вълна на БФБ продължава

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Индексите на БФБ – София и в сряда останаха на гребена на червената вълна, която заля борсата ни в началото на седмицата.

За пета поредна сесия основният индекс на SOFIX записа спад – от 0,70% до 689,74 пункта. Последваха го и останалите три борсови измерители – по-широкият BGBX40 също се понижи с 0,70% до 131,97 пункта. Секторният BGREIT отписа 0,41% от стойността си до 115,19 пункта, а равнопретегленият BGTR30 изтри 0,66% до 548,50 пункта.

Оборотът на регулиран пазар в сряда е малко по-висок от предходните две сесии – 2,69 млн. лв. след 684 сделки. Лидер по изтъргуван обем е Сирма Груп Холдинг с 625 хил. лв., следвана от Софарма с 436,1 хил. лв. и Неохим с 407,1 хил. лв.

Най-печелившата компания е Зенит Агрохолд с ръст в цената на акциите от 16% до 5,22 лв. На второ място е Индустриален капитал холдинг с повишение от 4,3% до 3,65 лв., а на трета позиция се нарежда Индустриален холдинг България с ръст от 2,2% до 1,11 лв.

Най-губещата компания е М+С Хидравлик АД, след като акциите ѝ поевтиняха с 4,7% до 8,10 лв. На втора позиция по спад се нарежда Доверие Обединен Холдинг с понижение от 4,3% до 2,54 лв., а Агрия Груп Холдинг е на трето място с 3,9% до 12,27 лв. надолу.

Министерство на икономиката обяви по-рано днес, че ще стимулира малките и средни предприятия да излязат на фондовата борса с ваучерна схема от блио 4 млн. лв. Фирмите ще получават подкрепа до 50 хил. лв., за да се листнат на борсата.

В допълнение към това Комисията за финансов надзор (КФН) даде заявка за стимулиране на капиталовия пазар, чрез освобождаване на предприятията от разходите за проспекти в срок от три години. Мярката е включена в проектозакона, пуснат за обществено обсъждане от Министерството на финансите, за промяна на Закона за Комисията за финансов надзор.

Освен облекчаване на тежестта за компаниите при листване на борсата КФН предлага повишаване на таксите, които събира от поднадзорните ѝ лица – пенсионни дружества, борсови посредници, застрахователи и други, с цел бюджетът ѝ да бъде финансиран само чрез собствени приходи.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Ко стана? Ден година храни....

Още от Новини и анализи
Индексите на БФБ трупат нови загуби за седмицата