IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорите на БФБ преминаха конкурса и ще бъдат преизбрани

Единствената промяна в ръководството е, че Радослава Масларска заема мястото на Любомир Бояджиев по линията на БАЛИП

08:35 | 06.11.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

Настоящият Съвет на директорите на  „Българска фондова борса“ АД ще бъде преизбран за нов 5-годишен мандат, става ясно от поканата за общо събрание на акционерите. През юли Министерството на финансите като основен акционер спря преизбирането, защото ръководството трябваше да бъде избрано след конкурс.

Единствената промяна е, че Радослава Масларска заема мястото на Любомир Бояджиев в Съвета на директторите по линията на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП). В момента Масларска е председател на БАЛИП и изпълнителен директор на ИП „Елана Трейдинг“ АД.

Местата си в Съвета запазват Асен Ягодин, Васил Големански, Маню Моравенов и Христина Пендичева. Пендичева е представител на Министерството на финансите, като работи в него от 2011 г. като държавен експерт в дирекция „Регулация на финансовите пазари“.

Така на практика в ръководството на „Българска фондова борса“ има пълна приемственост и тя вероятно ще продължи с вече обявените мерки, като създаване на клирингова къща, развитие на пазара за растящи компании BEAM, развитие на електроенергийната борса, която е дъщерно дружество, и други.

Нетната печалба на „Българска фондова борса“ АД се увеличава с 12% на годишна база до 1,4 млн. лв. за деветмесечието на 2020 г. Тя е подкрепена от приходите от дивиденти от 2,2 млн. лв. от енергийната борса (увеличение с около 0,5 млн. лв.), но разходите за дейността се увеличават с 363 хил. лв. Приходите от продажби в неконсолидирания отчет са почти без промяна - 1,325 хил. лв. за януари-септември 2020 г. спрямо 1,305 хил. лв. за същия период на 2020 г.

Акциите на „БФБ“ АД поевтиняват с 18% на годишна база до 4,1 лв. за акция и 27 млн. лв.пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,0306 лв. на акция.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на „Българска фондова борса“ АД.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още