IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До днес купувачите на акции от "Свилоза" ще са с право да приемат търговото

Така ще са налице нужните два работни дни за прехвърлянето на собствеността до последния ден за приемане на търговото предложение - 7 януари

14:32 | 03.01.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Днес е последният ден, в който собствениците на акции на "Свилоза' АД ще имат право да приемат търговото предложение при цена от 5,5 лв. в срока до 7 януари 2019 г.

Причината е, че са необходими два работни дни за прехвърлянето на собствеността до последния ден за приемане на търговото предложение - 7 януари, понеделник. Вероятно продавачи в последните дни при цена от 5,4 лв. са инвеститори, които нямат възможност или желание лично да подадат заявление за приемане на търговото предложение и продават на по-ниска цена директно на борсата.

Търговата цена за изкуването на акциите е 5,5 лв., а на борсата в момента цената е с 1,8% по-ниска, т.е. - 5,4 лв. Крайната дата за сключване на сделки на пода на БФБ, с която да бъде реализирано приемането на търговото предложение, е 11 януари 2019 г., пише в уеб страницата на ПФБК ООД, посредник по предложението. Съответно парите ще са по сметките на продавачите два работни дни по-късно, т.е. на 15 януари 2019 г.

Законът предвижда редица варианти, ако даден акционер не приеме търговото предложение до 7 януари 2019 г. Единият е акциите да останат негова собственост, а другият е да се възползва от правото си при определени обстоятелства търговият предложител "А.Р.У.С. Холдинг" АД да му ги изкупи след крайния срок за приемане на 7 януари. Третият вариант е "А.Р.У.С." да ги изкупи автоматично (насилствено изкупуване, от английския термин hostile takeover, б. ред.).

Обект на търговото предложение са 6,74% от акциите на "Свилоза" АД  - иначе казано 2 139 070 акции. Около 4% са собственост на две юридически лица, като само с тяхното съгласие търговото предложение ще бъде успешно. Анализ на Investor.bg показа, че двете дружества - "Свилоза 2000" АД и "Екотекника" ЕООД, имат връзки с ръководството на "Свилоза" АД.

Например към 6 юни 2018 г., от когато е последният списък на акционерите в Търговския регистър, с дял от 1,58% е вписано "Свилоза 2000" АД. Това дружество е с мажоритарен акционер "Екотекника" ЕООД, но малък дял държи и Михаил Георгиев Колчев, който е и представляващ "Свилоза" АД. Дори адресът на "Свилоза 2000" АД съвпада с адреса на "Свилоза АД" в Свищов, а имейлът на дружеството съвпада с домейна на "Свилоза" АД.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

"Екотекника" ЕООД притежава 2,42% от "Свилоза" АД. Едноличен собственик на "Екотекника" е НУРГЮН ВАТАНСЕВЕР. Адресът на "Екотекника" е в гр. София, бул."България" - "Бокар" No 19 А. На този адрес е и Сдружение „Българска технологична платформа на горския сектор“, чийто председател е Красимир Дачев, главен изпълнителен директор и основен собственик на "Свилоза".

През 2008 г. собственици на "Екотекника" ЕООД са били децата на Красимир Дачев - Росана Красимирова Дачева и Явор Красимиров Дачев.

Самото "Екотекника" ЕООД и днес често се свързва в медиите с Красимир Дачев, въпреки че собственик е НУРГЮН ВАТАНСЕВЕР.

Например на 1 ноември 2017 г. ploshtadaleko.com ("Площад Алеко, сайт за новини, анализ и коментари от Свищов и региона") пише: „Извънредно заседание на Общинския съвет днес от 16.00 ч. е свикано по предложение на кмета на Община Свищов Генчо Генчев. Единствената точка от дневния ред е гласуване на предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от бюджета на Общината на МБАЛ Д-р Димитър Павлович ЕООД в размер на 60.353,72 лв. Сумата е спешно необходима на болницата за да покрие задължение към фирма Екотекника ЕООД, една от многото фирми свързани с крупния предприемач Красимир Дачев.

Конкретният повод е постъпила в болницата съдебна покана от Екотекника за изплащане на дължими още от 2011 и 2012 г. 38.406,61 лв. за закупени екобрикети за отопление, плюс 21.947,11 лв. натрупани лихви за значителния период на забава. На болницата е даден тридневен срок за издължаване, в противен случай дружеството ще внесе в Окръжен съд В.Търново искане за обявяването и в несъстоятелност.

С внесената от Екотекника съдебна покана Красимир Дачев на практика изпълни заканата си от миналата седмица, която отправи към органите на управление на Общината в емоционална реч от трибуната на Общинския съвет. Тогава Дачев съзря във внесеното предложение за отнемане на лиценза за газоразпределение на друго свързано с него дружество – Тецеко ЕООД опит за атака и обеща, че повече с настоящето ръководство на града няма да си сътрудничи. Нещо повече, очевидно крайно афектиран, той е предприел стъпки за събиране на вземанията си от болницата, с което на практика поставя под заплаха функционирането и, заради крайно незавидното и финансово състояние.“

Търговият предложител е обявил в търговото предложение, че след изтичане на срока за приемането му и публикуване на резултатите ще поиска отписване на "Свилоза" АД от регистъра на публичните дружества, воден от КФН. Така акциите може да спрат да се търгуват на пода на БФБ АД.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още