Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Еврохолд“ подаде документи в КЗК за сделката с ЧЕЗ

От компанията съобщиха, че са увеличили значително приходите си и са подобрили оперативната си рентабилност през първата половина на годината

„Еврохолд“ подаде документи в КЗК за сделката с ЧЕЗ

Снимка: "Еврохолд България" АД

 

„Еврохолд България“ е внесъл документи в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) във връзка с придобиването на дружествата на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България, съобщават от публичния холдинг.

„Еврохолд“ подписа договор за закупуването на активите на ЧЕЗ на 20 юни 2019 г. Сделката трябва да бъде одобрена от антимонополния орган. 

Още по темата

Междувременно от компанията съобщиха, че са увеличили значително приходите си и са подобрили оперативната си рентабилност през първата половина на годината.

За периода януари-юни общите приходи на „Еврохолд“ надхвърлят 786 млн. лв., което е ръст от 31% на годишна база. Оперативната печалба (EBITDA) на компанията се увеличава с 4% спрямо първите шест месеца на 2018 г. до 20,1 млн. лв. Активите на дружеството към юни 2019 г. достигат почти 1,5 млрд. лв., около 5% повече спрямо края на миналата година.      

Застрахователният бизнес на „Еврохолд“ в Югоизточна Европа, концентриран в Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), има най-голям принос за ръста и повишената оперативна рентабилност на холдинга през първото полугодие. Приходите от застрахователна дейност на „Еврохолд“ се увеличават с над 43% за година до почти 657 млн. лв. Приходите от застрахователни премии на самата ЕИГ се повишават с над 37% спрямо първите шест месеца на 2018 г. до 410.8 млн. лв.

Почти всички ключови дъщерни дружества на ЕИГ регистрират солиден годишен ръст на премийния си приход, в това число специализираните в общото застраховане поделения на компанията в България (47%), Русия (11%) и Северна Македония (29%). Силен годишен ръст на приходите си от застрахователни премии реализират и най-новите компании, придобити от българския застрахователен холдинг (през 2018 г.) - украинската ЕТI, специализирана в туристически застраховки (75%) и Eвроинс Грузия (35%). Оперативната печалба на „Еврохолд“ от застрахователната дейност превишава 14 млн. лв. за първото полугодие спрямо 13,7 млн. лв. за сравнимия период на 2018 г. 

Лизинговият бизнес на „Еврохолд“, опериращ под бранда Евролийз Груп ЕАД, също подобрява резултатите си. Оперативната печалба от този сегмент расте с 25% за година до 3,4 млн. лв. при 5% годишен ръст на приходите до 12,9 млн. лв. Нетната печалба на холдинга от сегмента нараства повече от 4 пъти до 468 хил. лв.   

Автомобилният бизнес на „Еврохолд“, опериращ под бранда Авто Юнион АД, регистрира 10% по-ниски приходи спрямо предходния период до 118,4 млн. лв., съпътствано от 8% спад на оперативната печалба в сегмента до 2,8 млн. лв.     

„Успешните придобивания, които реализирахме през последните години, както и вложените от мениджмънта време и усилия за интеграцията и развитието на придобитите от Евроинс Иншурънс Груп компании, започнаха да дават резултат. За ръста на застрахователния ни бизнес допринасят почти всички дъщерни дружества на ЕИГ. Удовлетворени сме и че подемът на приходите е съчетан с постигането на много добра оперативна печалба. Добрите оперативни резултати през първото полугодие ни дават още по-стабилна основа за разширяване на бизнеса и навлизане на нови пазари“, коментира Кирил Бошов, председател на УС на „Еврохолд“. 

За последните дванадесет месеца акциите на „Еврохолд България“ поскъпват с 21,95% до цена от 2 лв. за брой. На проведеното Общо събрание на акционерите в края на юни беше взето решение за разпределяне на дивидент за една акция бруто от 0,0125 лв. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
Onia до: Shadow1
преди 9 месеца
7
 
3
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Трябваше да оставят Гинка да го купи. Изобщо даже не е работа на правителството да се меси в частни сделки, а то нашето изпадна в паника...

Още от Новини и анализи
SOFIX се приближава към границата от 470 пункта