IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Евроинс" придобива четири застрахователни компании в Румъния, Чехия и Беларус

След финализирането на новата сделка ЕИГ ще развива дейност в общо единадесет европейски страни

12:34 | 09.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Евроинс Иншурънс Груп&nbsp;</em></p>

Снимка: Евроинс Иншурънс Груп 

Българската "Евроинс Иншурънс Груп" АД (ЕИГ), се споразумя да придобие четири застрахователни дружества в три европейски страни - Румъния, Чехия и Беларус. Компаниите, които ще бъдат придобити, са дъщерни на германската ERGO, една от водещите застрахователни групи в Европа и част от Munich Re, който е сред най-големите презастрахователи в света, съобщават от компанията. 

ЕИГ е една от големите независими застрахователни групи в Централна и Югоизточна Европа. Компанията е фокусирана в предлагането на пълен набор застрахователни продукти  в областите: общо, здравно и животозастраховане.

ЕИГ ще придобие три поделения на ERGO в Румъния и Чехия, специализирани в животозастраховане и общо застраховане, както и едно общозастрахователно дружество в Беларус. Двете страни вече са подписали споразумения, а сделката ще бъде финализирана след одобрение от съответните регулаторни органи.

Съгласно условията, ЕИГ ще придобие всички акции в четирите подразделения на ERGO, в това число собствеността върху договорите за работа на служителите, портфолиото с клиенти и IT системите, посочват от дружеството.

През 2017 г. премийният приход, реализиран от четирите дружества на ERGO, достига 72 млн. евро.

Преди по-малко от година ЕИГ купи специализираната в застраховки при пътуване украинска компания ERV, собственост на ERGO. Споразумението още тогава предвиждаше бъдещо сътрудничество между двете страни по сделката, в това число трансфер на ноу хау и възможност ЕИГ да продава застраховки за пътувания с бранда на ERV в Украйна и други държави, в които оперира.

След финализирането на новата сделка ЕИГ ще развива дейност в общо единадесет европейски страни, в това число чрез свои дъщерни дружества в седем от тях - България, Румъния, Северна Македония, Украйна, Грузия, Чехия и Беларус.

През последните години ЕИГ придоби пряко или чрез своите поделения: застрахователния бизнес на германската Talanx International в България и Украйна – съответно ХДИ Застраховане и HDI Strakhuvannya; на холандската Achmea в България - Интерамерикан; на QBE в България и Румъния; застрахователния портфейл на АТЕ Иншурънс, румънското дъщерно дружество на гръцката Пиреос Банк; един от водещите застрахователи в Грузия - IC Group; специализираната в застраховки при пътуване украинска компания ERV, собственост на ERGO; значителен дял в руското застрахователно дружество ООО РСО Евроинс.

В съответствие със стратегията си за развитие и целта да се превърне в една от водещите застрахователни групи в Централна и Източна Европа, ЕИГ планира да остане фокусирана върху разширяването на присъствието си в региона чрез придобивания и органичен растеж, като в същото време диверсифицира продуктовия си портфейл и дистрибуционните си канали, и поддържа висока ликвидност и капиталова база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още