IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФНИБ АДСИЦ представи отчет над 2 седмици по-рано от обикновено

Това става в разгара на увеличението на капитала с до 20,15 млн. лв.

11:54 | 16.07.18 г.
<p>
	Проект на сградата в София тех парк.<em> Снимка: ФНИБ АДСИЦ</em></p>

Проект на сградата в София тех парк. Снимка: ФНИБ АДСИЦ

"Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ представи отчета си за първото полугодие на 2018 г. над 2 седмици по-рано от обикновеното. Това стана на 13-тия ден след края на полугодието, т.е. на 13-ти юли 2018 г. Законовият срок е 30 дни (30 юли), като в миналото дружеството обикновено го е публикувало в рамките на последните два дни. Сега това става 17 дни по-рано.

Очевидната причина за тази бързина е течащата в момента процедура по увеличение на капитала с до 20,15 млн. лв., като логичната цел е на инвеститорите да бъде дадена повече информация, за да вземат обосновано решение. Търговията с правата за участие в увеличението на капитала продължава до 18 юли (сряда), а аукционът за неизползваните права ще е на 27 юли 2018 г. Самите заявени акции трябва да се платят до 13 август 2018 г.

Печалбата на ФНИБ АДСИЦ за полугодието на 2018 г. достига 1,88 млн. лв. при ръст от 10,3% на годишна база. При сегашния капитал от 20,15 млн. акции това прави по 0,187 лв. на акция, ако удвоим резултата, за да стане годишен.

Минимумът за дивидент е 90%, според закона за АДСИЦ, или 0,168 лв. на база горните изчисления. При цена на акция от 1,9 лв. това представлява дивидентна доходност от 8,86%, но ако акциите се удвоят до 40,3 млн. лв. след максимално изпълнение на увеличението, доходността от дивидент би била 4,43%.

Тук обаче може да добавим нови условности. Ако увеличението на капитала бъде частично успешно например, дивидентът ще е друг. Ако е неуспешно, вероятно ще има продажба на доходоносен актив (сграда или търговски обект), а вероятно и банков заем, което ще носи лихвен разход.

Увеличението на капитала се прави с цел финансиране на строеж на офис сграда в София тех парк. Вероятно разходите по строителството ще бъдат изцяло капитализирани и няма да тежат на дивидентите, освен може би разходите за самото увеличение, някои други консултантски разходи и т.н.

Приходите на фонда от услуги за първото полугодие на 2018 г. възлизат на 3,32 млн. лв. при ръст от 9,3% на годишна база. Приходите са от наеми на Камбаните бизнес център, Офис сграда 1 в Бизнес Парк Младост 4 в София и от два магазина на Мосю Бриколаж (в София на бул. Цариградско шосе и във Варна).

ФНИБ АДСИЦ очаква продължаващо преместване на бизнеси от Западна към Източна Европа, затова предположенията са, че лесно ще бъдат намерени наематели за новата сграда в София тех парк.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още