IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хидропневмотехника - новият борсов хит

Казанлъшкото дружество се радва на 281% ръст в цената на акциите за последната година

09:25 | 12.11.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Хидропневмотехника - новият борсов хит

Хидропневмотехника АД, гр. Казанлък се превърна в новия борсов хит, като индикаторите за това са няколко. На първо място има 281% ръст в цената на акциите за последната година до 57,2 лв. за брой.

За сравнение това е над два пъти повече от ръста при лидера сред 40-те най-ликвидни компании (част от индекса BGBX40), а именно М+С Хидравлик АД със 124% ръст за година (без отчитане на дивидента).

Разбира се проблем при Хидропневмотехника АД, е че оборотът в последните 12 месеца е за едва 48 хил. лв., а цялата му пазарна капитализация е едва 2,28 млн. лв., което трудно може да го нареди сред ликвидните дружества. Акциите на Хидропневмотехника АД са и далеч от рекорда си от 253 лв. за акция от 2007 г.

Но има още два фактора, който превръщат дружеството в хит.

На второ място, Хидропневмотехника АД е едно от най-коментираните дружества във форума на Investor.bg, като по темата пишат едни от основните форумни участници като B.Graham, XY, Kiro, Toranaga, Eminem, BSEtrader и други.

И на трето, но не и последно място, резултатите му за деветмесечието на 2014 г. са печалба от 567 хил. лв., или ръст със 139% на годишна база. При текуща пазарна капитализация от 2,28 млн. лв. това прави P/E от 4 на база само деветмесечните резултати.

Приходите от продажби се увеличават с 26% на годишна база до 2,77 млн. лв. за деветмесечието на 2014 г. Печалбата е 0,20 лв. на всеки 1 лв. приходи от продажби.

Основен акционер с 82,92% е Хидравлика 96 ООД.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Хидропневмотехника АД(HPT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още